Sfaturi pentru a spori succesul copilului la scoala

/ / Modificat: 2016-08-02
Sfaturi pentru a spori succesul copilului la scoala

Inceperea fiecarui an scolar reprezinta adesea o provocare mai mare pentru parinti decat pentru copii. Este vorba de un pariu pe care fiecare parinte il pune cu el insusi cu privire la cum sa faca copilul mai inteligent, pentru a invata mai bine si a lua note mai bune la scoala.

Cum fiecare parinte isi doreste sa aiba un copil destept si educat, care invata cu drag si are note bune, niciun efort nu este prea mare pentru a investi in dezvoltarea intelectuala a celui mic. De aceea, ei se intereseaza constant cu privire la ce pot sa faca pentru a spori sau creste succesul copilului la scoala.

Noi avem pregatite pentru tine cateva metode simple, la indemana, dar foarte eficiente, care contribuie la succesul scolar al copilului tau!

succes_scoala_copii

Asigura-te ca mananca sanatos!

Alimentatia joaca un rol important in dezvoltarea intelectuala si in imbunatatirea performantelor scolare ale copilului. Cu cat dieta lui este mai bogata in alimente bogate in vitamine, minerale si substante nutritive esentiale pentru dezvoltarea lui intelectuala, cu atat copilul va absorbi mai usor informatia de la scoala si va intelege mai usor materiile.

Exista alimente care iti fac copilul mai destept, deoarece imbunatatesc activitatea cerebrala, dar si functiile gandirii - memoria, concentrarea etc., esentiale in procesul invatarii. Printre cele mai bune alimentele pentru dezvoltarea inteligentei la copii sunt cele bogate in acizi grasi omega 3:

  • peste;
  • oua;
  • fructe oleaginoase;
  • lactate etc.

Incurajeaza-l sa fie activ!

Printre zecile de beneficii pe care sportul le are in dezvoltarea si sanatatea copilului, imbunatatirea functiilor intelectuale si dezvoltarea creierului sunt printre cele mai importante pentru cresterea performantelor scolare.

Specialistii sustin ca un copil activ din punct de vedere fizic este mai destept si are o capacitate de invatare mai crescuta decat cei sedentari. Acesta are rezultate scolare mai bune, intrucat miscarea fizica ii stimuleaza procesele cognitive implicate in procesul invatarii.

prieteni_scoala_copii

Asigura-te ca doarme bine!

Somnul contribuie din plin la dezvoltarea creierului copilului si a proceselor cognitive, de aceea, este una dintre masurile importante pe care trebuie sa le iei pentru a spori succesul scolar al celui mic. Asigura-te ca cel mic are o rutina stabila de somn, ca doarme suficiente ore si ca se odihneste corespunzator pe timpul noptii. Copilul care are un program stabil de somn este mai inteligent, mai deschis noutatilor si ia note mai bune decat un scolar cu un program haotic de somn.

Cultiva-i pasiunea pentru citit!

Pasiunea pentru citit trebuie insuflata copilului inca de mic din momentul in care ii citesti primele povesti. Pe masura ce creste si invata sa citeasca, este indicat sa il apropii mai mult de lectura si sa ii orientezi interesul spre universul magic al cartilor.

Doar ajutandu-l sa iubeasca lectura, ii vei spori performantele de la scoala, un mediu in care cartile au un rol crucial in educatie. In plus, viziteaza cu el librariile si bibliotecile, mergi cu el la targuri si lansari editoriale pentru copii si ajuta-l sa descopere bucuria de a rasfoi carti si de a afla mereu informatii noi.

Creeaza-i un ambient propice pentru invatat!

Ambianta in care invata sau isi face temele joaca un rol important in imbunatatirea performantelor scolare ale copilului. Acesta invata cel mai bine si absoarbe informatiile intr-un spatiu aerisit, luminos si linistit. Organizeaza-i un spatiu ordonat pentru studiu! Dormitorul copilului trebuie impartit in mai multe zone: somn, joaca, relaxare sau studiu. Zona de studiu trebuie sa respecte cateva reguli.

Copilul trebuie sa studieze la un birou adecvat inaltimii lui, care trebuie asezat langa fereastra sau o sursa de lumina. Toate obiectele de pe el sau din sertare este bine sa fie intr-o ordine desavarsita. Este recomandat sa inveti copilul sa fie mereu ordonat si organizat, atat in lucruri, cat si in activitatile de zi cu zi.

Implica-te in mediul scolar!

Desi copilul este cel care merge zilnic la scoala si are de-a face cu toate provocarile din acest mediu competitiv, nu inseamna ca tu trebuie sa stai pe margine. Este important sa stii tot timpul ce face copilul la scoala, ce greutati intampina, cum se descurca si sa tii legatura cu profesorii lui. Luand frecvent pulsul activitatii lui scolare, stii cum si unde trebuie sa intervii, pentru a-l ajuta sa invete mai bine.

Cumpara-i jucarii pentru dezvoltarea inteligentei!

Este suficient ca cel mic sa se joace pentru ca dezvoltarea lui intelectuala sa aiba de beneficiat. Insa daca ai grija sa ii cumperi si jucarii care-i dezvolta inteligenta (puzzle, lego, de constructie, video etc.), vei contribui din plin la imbunatatirea performantelor scolare ale copilului tau!

lectie_botanica_copii

Invata-l sa-si faca prieteni la scoala!

Copilul tau nu va fi fericit la scoala si nu va invata bine daca nu se simte integrat in clasa pe care o frecventeaza si nu isi face prieteni printre colegi! De aceea, este foarte important sa lucrezi cu el, de mic, la abilitatile lui sociale si sa il inveti de timpuriu cum sa-si faca prieteni.

Ajuta-l sa inteleaga ce inseamna o prietenie, care sunt principiile de baza ale acesteia si cat de important este sa fie sociabil. Doar daca se afiliaza unui grup de copii, la scoala, va reusi sa vada mediul scolar intr-o lumina mai favorabila si va fi dispus sa invete cu mai mult drag si spor!

Incurajeaza-l sa invete prin exemplu sau experienta!

Puterea exemplului si experienta reprezinta cele mai simple si eficiente instrumente de invatat pentru copil. Lectiile interminabile predate de profesori si tonele de informatii teoretice din carti nu-l ajuta la fel de mult sa inteleaga anumite procese, fenomene sau lucruri precum o face experienta.

De exemplu, in loc sa ii insiruiesti copilului zeci de orase, munti sau tipuri de flori existente pe teritoriul tarii noastre, este mai util si mai eficient sa il duci in mijlocul naturii si sa ia contact cu aceste notiuni.

Mergi cu el in parcuri si arata-i florile pe care le studiaza la botanica sau profita de vacantele la munte, pentru o lectie practica de geografie.

Mai cunosti si alte metode eficiente si rapide pentru sporirea succesului scolar al copilului tau? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre