Pauzele ii ajuta pe copii sa invete mai bine la scoala

/ / Modificat: 2019-03-28
Pauzele ii ajuta pe copii sa invete mai bine la scoala

Da-i copilului tau o pauza. De fapt, ofera o pauza intregii sale clase. Cercetarile arata ca, de fapt, pauzele ii ajuta pe copii sa invete mai bine la scoala.

Studiile au aratat ca joaca libera din pauze este esentiala pentru dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala a copilului.

Asadar parintii din SUA s-au reunit pentru a descuraja o tendinta prin care scolile reduc timpul pauzelor, pentru a dedica mai multe minute disciplinelor academice si pregatirii testelor standard.

In New Jersey s-a adoptat in unanimitate un proiect de lege care presupune 20 de minute de pauza in fiecare zi pentru copii, de la gradinita pana la clasa a cincea.

In Seattle, in cadrul negocierilor contractuale, profesorii au luptat cu succes pentru o pauza zilnica de 30 de minute pentru toti elevii de scoala elementara.

In Dallas, administratorii scolilor au aprobat 20 de minute de pauza obligatorie pentru elevii de scoala primara pentru restul anului scolar. Iar incepand cu anul scolar urmator, cerinta creste pana la cel putin 30 de minute de pauza zilnic.

Pauza "reprezinta un ragaz esential si planificat de la sarcinile cognitive riguroase", regasim intr-o declaratie a Academiei Americane de Pediatrie din 2013. Pauza ofera un timp pentru odihna, joaca, pentru folosirea imaginatiei, pentru gandire, miscare si socializare. De asemenea, ii ajuta pe copii sa-si reseteze creierul pentru restul zilei.

"Dupa o pauza, elevii sunt mai atenti si mai capabili sa faca fata provocarilor cognitive", se mentiona in declaratia Academiei Americane de Pediatrie.

„In esenta, pauzele ii pot ajuta pe elevi sa retina mai bine din ceea ce invata”, a declarat unul dintre autorii principali ai raportuluil AAP, dr. Robert Murray.

"Stiinta arata destul de clar ca luarea acestor pauze in timpul zilei ii face pe elevi mai capabili sa-si poata codifica memoria, sa invete si sa faca fata testelor. Sunt multe beneficii in ceea ce priveste sanatatea, bunastarea si succesul academic al copilului ", a declarat dr. Murray.

Dar pauzele sunt importante nu doar pentru imbunatatirea cunostintelor, ci si pentru dezvoltarea abilitatilor sociale si de comunicare dobandite pe terenul de joaca - lectii care de obicei nu sunt predate in interiorul unei sali de clasa. "Pauza este singurul moment din timpul petrecut la scoala, poate singurul moment din viata lor sociala, cand copiii au posibilitatea de a-si dezvolta abilitatile sociale cu colegii lor", a spus Murray.

"Atunci cand e vorba de adulti, apreciem si pretuim la colegii nostri de munca abilitati sociale precum, negocierea, capacitatea de a comunica si de a avea o relatie de tipul de la coleg la coleg, ca membri ai echipei", a spus dr. Murray. Toate aceste lucruri sunt intr-adevar elaborate pe terenul de joaca coleg-la-coleg, nu profesor-la-copil, nu parinte-la-copil, ci doar copil-la-copil.

Orele de educatie fizica nu ofera aceleasi avantaje ca si pauzele, deoarece desi inseamna miscare fizica, ele fac parte dintr-un curriculum structurat predat intr-un mediu controlat. Copiii au nevoie de o sansa sa iasa, sa se joace si sa se distreze, ceea ce nu ar putea sa faca in timpul orelor de sport.

"Copiii din clasele primare au nevoie de o sansa ca sa se reincarce", a spus Mandy Lipham, o mama din Florida, subliniind ca orele de educatie fizica nu ofera o astfel de oportunitate.

"In mintea unui copil de 6 ani, ora de sport nu conteaza. Ora de educatie fizica inseamna sa alergi, si el vrea sa mearga pe terenul de joaca. Pauza ii da sansa sa socializeze si sa fie doar un copil pentru o mica parte din ceea ce este o zi foarte lunga", a adaugat ea

"De multe ori, copiii din ziua de azi nu au posibilitatea de a se juca afara, cand se intorc acasa de la scoala, in special in cartierele urbane. Parintii nu-si doresc ca micutii lor sa mearga afara si sa se joace de teama gastilor sau a unei activitati criminale”, a spus Shirley Turner, senatoare de New Jersey, sustinatoare a acestui proiect de lege. "Deci, daca nu au ocazia sa iasa si sa se joace in timpul scolii, sunt sanse sa nu mearga afara si sa se joace nici cand ajung acasa".

Copiii au nevoie sa-si petreaca timpul intr-un mediu nestructurat, unde pot sa-si puna in practica ideile creative, si in care, in principiu, invata sa imparta si sa se inteleaga unii cu altii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre