Cum va trebui sa-ti pregatesti copilul pentru un nou an scolar in pandemie

/ / Modificat: 2020-07-20
Cum va trebui sa-ti pregatesti copilul pentru un nou an scolar in pandemie

Inceputul noului an scolar din toamna poate veni cu surprize pentru parinti si copii deopotriva, mai ales in ceea ce priveste masurile luate pentru a-i proteja pe cei din urma de posibilitatea infectarii cu noul coronavirus. Indiferent daca scolile se vor deschide in toamna sau nu, parintii trebuie sa fie pregatiti pentru orice scenariu si sa-si sprijine copiii. Inarmeaza-te cu rabdare si informeaza-te constant, dar, nu uita sa pastrezi obiceiurile de pana acum, care faceau fiecare inceput de an scolar special pentru familie si pentru cei mici. Iata cateva sfaturi despre cum va trebui sa te pregatesti:

Fa din timp cumparaturile necesare

Cumparaturile de rechizite si alte obiecte de care are nevoie copilul tau la inceput de scoala erau, pana acum, un obicei de care te puteai bucura alaturi de intreaga familie. Acum, trebuie sa te gandesti la aglomeratia care se formeaza in magazine si sa ai o strategie. Este recomandat sa faci cumparaturi online, pentru a evita spatiile inchise si pline de oameni, asa ca alege de acasa, alaturi de cel mic, un ghiozdan scolar pe placul sau. Daca este neaparat nevoie sa faci cumparaturile din magazin, alege o zi din perioada vacantei si nu lua intreaga familie cu tine la cumparaturi. Ocupa-te de toate acestea, chiar daca autoritatile nu au anuntat un plan bine pus la punct pentru inceputul anului scolar. Cel mai bine e ca cel mic sa fie pregatit si sa aiba toate cele necesare.

Fetita cu tableta

Obisnuieste-te cu scoala online

Multi parinti au intampinat greutati in ceea ce priveste lectiile online. Nu doar din cauza noutatii aduse de aceasta initiativa, ci si din cauza faptului ca nu puteau sa lase copiii singuri acasa. Daca te numeri printre cei care trebuie sa mearga la munca in perioada in care copilul face scoala de casa, discuta din timp cu managerii, pentru a gasi o solutie la aceasta problema. Poate exista posibilitatea sa lucrezi de acasa sau sa primesti concediu pentru a sta acasa cu cel mic. De asemenea, bazeaza-te si pe partener, in cazul in care are un program flexibil sau daca are un job care ii permite sa munceasca remote. Nu lasa masurile implementate de scoli sau de autoritati sa te ia ia prin surprindere, in eventualitatea unui al doilea val al pandemiei.

Ocupa-te de vaccinurile necesare

Nu lasa frica de infectare sa te tina departe de cabinetul medicului de familie. Vaccinurile obligatorii de care are nevoie copilul nu trebuie evitate, iar odata cu inceputul sezonului rece, va trebui sa te ocupi si de vaccinul antigripal. Fa o programare din timp la medicul de familie, in special daca cel mic are si alte probleme de sanatate precum astmul sau alte afectiuni care il plaseaza intr-o categorie vulnerabila. Revenirea in colectiv trebuie facuta cu atentie si cu toate masurile de prevenire. De asemenea, fii la curent cu toate vaccinurile pe care trebuie sa le primeasca la scoala si la metodele de administrare a acestora, pentru ca toti copiii din colectiv sa fie protejati. In sezonul rece, trebuie sa previi si simplele raceli sau gripa, odata cu grija fata de infectarea cu noul coronavirus.

Ofera-i informatiile necesare despre situatia actuala

Copilul tau trebuie sa inteleaga ce se intampla, mai ales in momentul in care urmeaza sa se intoarca la scoala. Va fi nevoie sa-i explici de ce trebuie sa poarte masca si de ce trebuie sa se spele pe maini mai des decat de obicei. Nu-l vei putea supraveghea in orele petrecute la scoala si trebuie sa se descurce singur. Explica-i mai multe despre obiceiurile pe care trebuie sa le schimbe, precum contactul cu colegii lui si invata-l sa se joace respectand anumite reguli. Va fi mai greu pentru copii, insa, cel mai probabil, deja l-ai invatat multe despre situatia actuala, asa ca, odata cu inceputul scolii, trebuie sa puna in practica toate lectiile.

Fii un parinte responsabil si invata din experienta oferita de starea de urgenta. Pregateste-te pentru un al doilea val anuntat de specialisti, dar, pastreaza si cateva dintre obiceiuri, pentru a nu schimba radical atmosfera de acasa pentru copilul tau. De asemenea, ofera-i toate explicatiile de care are nevoie, indiferent daca scolile se deschid sau nu din toamna.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre