Ce sa faci si ce sa nu faci pentru a-ti determina copilul sa aiba succes la scoala

/ / Modificat: 2017-11-10
Ce sa faci si ce sa nu faci pentru a-ti determina copilul sa aiba succes la scoala

Ce parinte nu isi doreste ca cel mic sa exceleze pe toate planurile? Daca citesti acest articol inseamna ca intelegi si accepti ritmul de dezvoltare al copilului tau, ca ii impui niste limite si ii trasezi niste obiective, fara insa a-l forta peste masura si, mai ales, fara a avea asteptari nerealiste de la el!

Studiile recente au demonstrat impactul a doua tipologii de parinti asupra dezvoltarii copiilor lor: parintele "elicopter" si parintele "plug de zapada". Desi la prima vedere sunt doua tipologii la polul opus ca si descrieri, ele au la baza aceeasi dorinta: incurajarea copilului spre excelenta, cu orice pret.

Daca in cazul parintelui "elicopter" asta presupune supravegherea tuturor miscarilor copilului si tendinta evidenta de a face mai totul in locul copilului pentru a nu da gres, in cazul parintelui "plug de zapada", scopul major este de a-i netezi copilului drumul in viata, astfel formandu-se o presiune enorma, prin pretentiile exagerate in ceea ce priveste performantele acestuia.

Greseli pe care le faci ca sa iti determini copilul sa aiba succes la scoala

Iata cateva greseli pe care le fac parintii ce vor sa isi determine copilul sa obtina rezultate remarcabile la invatatura:

- Il obliga prea devreme sa intre in contact cu activitati precum cititul si scrisul, din dorinta de a fi "inaintea celorlalti";

- Au pretentia ca cel mic sa fie atent si sa se concentreze pentru o perioada mai mare decat ii permite varsta;

- Isi indruma copilul spre o multitudine de activitati extrascolare si concursuri, pretinzand cele mai bune rezultatele;

- Permanent il compara cu alti colegi "mai buni la invatatura" si ii impun aceleasi rezultate;

- Conditioneaza activitatile din timpul liber in functie de performantele scolare;

- Recompenseaza copilul in functie de notele obtinute, creandu-i falsa impresie ca daca invata bine poate obtine tot ce isi doreste de la ei.

Ce se intampla de fapt cu acesti copii care sunt indrumati prea devreme spre activitati scolare si de la care parintii asteapta excelenta in tot ce fac? Daca nu reusesc sa atinga performanta ce se asteapta de la ei, devin terorizati de frica de a fi copii normali, obisnuiti. Ei nu apuca sa se bucure de copilarie, fiind ocupati cu diverse activitati menite sa le consolideze cunostintele, pentru ca odata intrati pe portile scolii "sa fie cei mai buni".

Din dorinta de a-si multumi parintii si de a obtine rezultate de exceptie in domeniile impuse de ei, pot chiar renunta la dorinta de a explora propriile domenii de interes. Datorita presiunii psihologice enorme la care sunt supusi, acestia pot claca sau pot deveni frustrati de propria viata, nu degeaba rata suicidului adolescentilor este intr-o alarmanta crestere in ultimii ani. Ei vor deveni adulti narcisisti, focusati pe cariera si pe obtinerea de rezultate, egoisti, lipsiti de empatie sau rabdare, foarte putin toleranti la greseli, dar mai ales, lipsiti de respect fata de sine sau fata de altii.

Ce poti face insa, pentru a-l determina sa obtina rezultate satisfacatoare la scoala, fara a pune mare presiune pe umerii lui?

Cum il determini sa aiba succes la scoala fara sa-l presezi

- In primul rand, respecta-l atat pe el cat si limitarile lui datorate varstei sau afinitatilor (care uneori nu coincid cu dorintele tale pentru el);

- Evita pe cat posibil compararea cu alti copii, punctul forte al unui copil poate fi "calcaiul lui Ahile" pentru un altul;

- Incurajeaza-l sa fie in competitie cu el, nu cu altii, sa isi seteze ca scop imbunatatirea performantelor de la o saptamana la alta, comparandu-se cu sine, si nu in functie de rezultatele obtinute de cei din jur;

- Permite-i sa se bucure de copilarie, de joaca si de prieteni. Daca este deja la scoala, petrecerea timpului liber dupa bunul plac il va ajuta sa se relaxeze si sa isi incarce bateriile;

- Cauta sa il incurajezi sa isi urmeze propria cale in ceea ce priveste activitatile, daca va face ceva fortat nu va obtine aceleasi rezultate ca atunci cand face ceva de placere si din proprie initiativa.

Daca noi ca adulti avem atat calitati cat si puncte slabe, cum ne putem astepta ca cei mici sa exceleze pe toate planurile? Hai sa le dam ocazia sa se cunoasca si sa ne ajustam asteptarile in functie de varsta, cunostintele si puterea lor proprie de a pune in practica sfaturile noastre.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala copii Rezultate bune invatatura

Articole recomandate

Citeste si despre