Cum ajuti copilul timid sa fie activ la scoala

/ / Modificat: 2013-04-03
Cum ajuti copilul timid sa fie activ la scoala

Copilul timid are nevoie de sprijin si incurajari din partea celor dragi pentru a depasi anxietatea si emotiile specifice timiditatii si a reusi sa se implice in proiecte scolare importante, alaturi de ceilalti colegi. Descopera cum poti ajuta copilul emotiv sa depaseasca timiditatea, acest "handicap social" care se interpune in calea dezvoltarii lui emotionale!

Stimuleaza-i curiozitatea pentru proiectele scolii!

Foloseste evenimentele interesante de la scoala pentru a-i stimula curiozitatea! De exemplu, daca la scoala se apropie o serbare importanta, dar copilul este prea timid pentru a participa activ la un astfel de eveniment, vorbeste cu el din timp. Stimuleaza-i curiozitatea povestindu-i despre cat de frumos este la un astfel de eveniment, ce fac ceilalti, ce satisfactie poate avea daca are un mic rol in organizarea serbarii etc. Familiarizandu-l cu ideea evenimentului si a ceea ce presupune implicarea lui, il ajuti sa se simta mai confortabil alaturi de ceilalti colegi.

Da-i o mana de ajutor in interactiunea cu ceilalti colegi!

Copilul timid isi face mai greu prieteni decat alti copii. Fiind mai izolat si retras din fire, nu ia niciodata initiativa in a interactiona cu ceilalti. Are nevoie de ajutorul tau pentru a-i deschide calea catre noi prietenii si pentru a stimula interactiunile sociale dintre el si ceilalti copii. Ajuta-l sa stabileasca o relatie de prietenie cu unul sau doi colegi. Invita-i acasa la voi si du-l pe cel mic in vizite de joaca la ei. Numai prin interactiunile constante cu ei va reusi sa fie mai sociabil si sa depaseasca timiditatea.

Mergi la scoala si asista la cateva ore!

Copilul timid se simte cel mai confortabil in preajma parintilor. Din acest motiv, este indicat sa mergi la scoala si sa vorbesti cu profesorii sa iti permita sa asisti la cateva ore. Fii acolo in special cand copilul este ascultat in fata clasei sau este nevoit sa iasa la tabla. Prezenta ta ii va scadea nivelul de anxietate si il va ajuta sa se simta mai in siguranta si confortabil in fata clasei. Nu asista chiar la toate orele de la scoala. Copilul ar putea deveni dependent de prezenta ta pentru a fi activ la ore. Este important sa o faci ocazional, pana cand va reusi sa prinda curaj si sa mai depaseasca din timiditate.

Incurajeaza pasiunile copilului!

In cazul in care copilul are o materie preferata, profita pentru a-l stimula sa aprofundeze cunostintele in acel domeniu. Materiile preferate il pot ajuta sa depaseasca timiditatea si sa fie mai activ la scoala. De exemplu, daca este pasionat de pictura, atunci il poti ajuta sa se imprieteneasca cu colegi care impartasesc aceeasi pasiune cu el. Se va simti mai confortabil in preajma lor. De asemenea, il poti incuraja sa isi expuna picturile in fata colegilor, sa vorbeasca despre ele si sa raspunda la intrebarile copiilor. Este o metoda importanta prin care prinde curaj sa fie mai sociabil si deschis in fata colegilor.

Asigura-te ca nu se plictiseste la scoala!

Unii copii pot refuza sa fie activi la ore din cauza ca materiile li se par plictisioare. Fie sunt prea usoare pentru el, fie nu reusesc sa ii capteze interesul. Oricare dintre motive ar fi, este important sa vorbesti cu el, sa afli care este cauza si sa vorbesti cu profesorii despre aceasta problema.

Copilul tau a avut perioade in care a infruntat timiditatea? Cum l-ai ajutat sa o depaseasca? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Timiditate copii Copil timid Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre