Copil scolar nesociabil

/ / Modificat: 2017-09-21
Copil scolar nesociabil
Intrebare:

- Am o fetita in varsta de 7 ani si 6 luni, eleva in clasa intai. Este o eleva foarte buna, silitoare, prima in clasa la invatatura, ii place sa studieze, o intereseaza stiinta, dar avem o mare problema. Nu comunica aproape deloc cu alti copii de varsta ei, nu se joaca cu ei, este foarte retrasa si nu reusesc sa o fac sa socializeze cu ei. Este un copil crescut doar printre adulti, singura la parinti. A frecventat gradinita timp de 3 ani, dar acum la scoala nu reuseste sa se integreze in colectiv, sa-si faca prieteni. Sunt tot mai ingrijorata din cauza aceasta si va rog sa-mi dati un sfat, cum ar trebui sa procedez.Am invitat acasa o colega de clasa sa se joace impreuna, totul a fost bine, daca am fost si eu prezenta, dar refuza sa mearga ea acasa la colega respectiva. Parca i-ar fi teama sa fie singura in compania altor copii!Va rog sa ne ajutati sa depasim aceasta problema. Ar trebui sa ma ingrijorez? Este ceva grav? Ar trebui sa apelez la un sfatul unui psiholog?

Raspuns:


 

Inteleg ca fetita dumneavoastra valorizeaza foarte mult scoala si tot ce este legat de aceasta, pentru ca probabil si in viata dumneavoastra acest aspect este foarte important si ea doreste sa va faca placere.

Faptul ca este retrasa ar putea avea mai multe cauze: prezenta predominanta a companiei  adultilor, firea introvertita a fetitei care este mostenita de la unul din parinti, teama dumneavoastra mai mult sau mai putin marturisita ca i s-ar putea intampla ceva rau.

Pentru a o ajuta sa devina mai sociabila ati putea incerca, pornind de la abilitatile de care dispune, sa o inscrieti la diverse activitati extrascolare: cercuri de desen, pictura, balet, cor, dans modern, inot, karate.

Totodata puteti initia iesiri in parc, la iarba verde, la strand, cu copiii prietenilor, colegi de clasa, copiii vecinilor, apoi incercati sa convingeti un alt parinte sa faca asta cu grupul de copii. Cred ca v-ar ajuta sa apelati si la o consiliere psihologica!

Diana Ioanes

Psiholog - Psiholog specialist in consiliere psihanalitica pentru copii

Cabinet Individual

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre