Copiii invata la scoala, acasa si in... bucatarie

/ / Modificat: 2013-01-10
Copiii invata la scoala, acasa si in... bucatarie

De ani de zile continua marea dezbatere asupra educatiei copiilor. Unde se desfasoara cu adevarat cel mai important proces de formare a tinerilor? Merita sa remarcam aici faptul ca, in afara de mediul familial, cel din curtea blocului si de la scoala, mai exista un loc foarte important unde copiii pot invata. E vorba de... bucatarie!

Obisnuintele alimentare se formeaza la micutii nostri de la o varsta frageda. De aceea, atat parintii cat si profesorii ar trebui sa ii obisnuiasca pe copii sa manance legume, fructe si sa bea sucuri 100% naturale. Cel mai bine, de cinci ori pe zi, pentru a le oferi energia necesara.

Scoala ar trebui sa ii instruiasca pe copii asupra acestui subiect, sa le prezinte intr-un mod accesibil avantajele ce deriva dintr-o alimentatie bogata in fructe si legume, iar parintii, in calitate de autoritate, dar si de tovarasi de joaca de zi cu zi, ar trebui sa le dea la randul lor un bun exemplu in acest sens. Mama rontaind un mar sau tatal band un suc – sunt modele perfecte de urmat.

Copiii sunt observatori atenti ai vietii de familie, memoreaza comportamentul parintilor si structura meselor de zi cu zi, formandu-si astfel propriile obisnuinte alimentare. Sarcina unui parinte este de a avea grija sa ii asigure copilului sau un regim alimentar bogat in vitamine si compusi minerali. Pentru a obtine acest lucru, trebuie sa gatesti in bucatarie... in mod creativ.

Copiii sunt adesea mofturosi cand vine vorba de mancare. In acest caz, legumele si fructele trebuie camuflate si servite ca o parte a unor feluri de mancare interesante si distractive. E vorba de feluri pe care copilul le va cere el insusi la micul dejun, la pranz sau la cina.

Poti denumi mancarurile intr-un mod interesant, de exemplu, pentru la scoala da-i copilului "elixirul puterii", adica un suc 100% natural de legume sau fructe, iar la cina pregateste-i niste "monstri crocanti" –aranjeaza pe o frunza de salata verde 2 felii de castravete (pentru "ochi") si o felie de ardei rosu (pentru "zambet").

Copiii adora astfel de distractii creative. Deci, haideti sa facem tot posibilul ca cele 5 portii de fructe si legume pe zi sa fie asociate de catre copiii nostri cu zambete si cu multe bucurii. Astfel, vom putea fi siguri ca legumele, fructele si sucurile naturale 100% ii vor insoti, de asemenea, si in viata lor ca adulti.

Afla mai multe pe www.5pentrusanatate.ro.

footer 5 portii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legume alimentatie copii Fructe alimentatie copii Activitati bucatarie copii

Articole recomandate

Citeste si despre