Alimente care influenteaza comportamentul copilului tau. Care sunt acestea

/ / Modificat: 2019-09-13
Alimente care influenteaza comportamentul copilului tau. Care sunt acestea

Alimentatia noastra s-a schimbat dramatic in ultimele decenii. Astazi, rafturile din supermarket sunt pline de alimente procesate, pe care, cel mai probabil, bunicii nostri nici macar nu le-ar putea identifica.

Un aspect de care ar trebui sa tii cont este ca exista multe alimente care pot influenta comportamentul copilului. De exemplu, ai observat cum se comporta micutul tau dupa ce a mancat tort si bomboane la o petrecere? Hiperactivitate, iritabilitate, lipsa de concentrare. Esti familiarizat cu acest tip de comportament?

Poate te-ai gandit ca este pur si simplu din cauza zaharului, si in mare parte este adevarat, dar ar trebui sa stii ca exista si alte componente ale alimentelor care pot provoca aceste efecte, spune Anaid, specialista in Medicina pe baza de plante si nutritie.

Exista o stransa legatura intre modul in care au crescut copii diagnosticati cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) si cantitatea de alimente care contine ingrediente procesate.

Printre principalele alimente care pot afecta comportamentul celui mic se afla urmatoarele:

Coloranti artificiali

Se gasesc in bauturile racoritoare, prajituri (de cofetarie) cereale si alte produse procesate. Aceastia genereaza superactivitatea si lipsa de concentrare si pot duce la astm, alergii si migrene.

Conservanti

Sunt prezenti in margarina, produse de patiserie, siropuri, sucuri, inghetata si produse de brutarie. Acesti conservanti incetinesc procesul de invatare al copilului, provoaca hiperactivitate si nervozitate.

Zaharul

Zaharul este prezent in foarte multe produse: cereale, faina rafinata, inghetata, paine, sucuri la cutie, sucuri carbogazoase, iaurt cu fructe si in multe altele. Zaharul afecteaza concentrarea copilului si ii provoaca iritabilitate. De asemenea, contine o substanta care da dependenta si creste riscul unor boli ca obezitatea infantila, diabetul de tip 2 si aparitia cariilor.

Glutamat monosodic (glutamat de sodiu)

Acesta se gaseste in delikat si in paste de rosii din comert. Este un tip de neurotoxina care incita celulele creierului se se "ucida" reciproc. Are efecte nocive asupra creierului si creaza dependenta. Glutamatul afecteaza, de asemenea, umorul si comportamentul copilului si contribuie la cresterea in greutate.

Intolerante si alergii

Este important sa investighezi daca minutul tau are intoleranta alimentara sau alergie, deoarece si acest lucru poate influenta comportamentul lui. De exemplu, intoleranta la gluten este legata de lipsa de concentrare si afecteaza procesul de invatare la copiii cu autism. In unele ocazii, micutii cu ADHD pot avea intoleranta la salicilat (rosii, masline, fructe uscate, guma de mestecat, printre altele), care provoaca iritabilitate si neliniste.

Ce poti face in acest sens?

Desi este dificil sa impiedici copilul sa manance aceste alimente, este esential ca de cele mai multe ori sa consume:

  • Fructe si legume (incerca sa umpli jumatate din farfuria lui)
  • Produse preparate la gratar sau abur, nu prajite
  • Faina integrala in loc de rafinata
  • Proteine de buna calitate, cum ar fi ou, carne slaba, nuci si peste
  • Apa plata sau minerala cu lamaie in loc de bauturi racoritoare si sucuri la cutie

Este indicat sa eviti alimentele cu zahar si ingrediente procesate, cum ar fi conservantii si culorile artificiale. Daca nu stii un ingredient si iti este greu sa-i pronunti numele de pe eticheta este mai bine sa nu il cumperi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente Alimente copii

Articole recomandate

Citeste si despre