Sfaturi pentru a convinge copilul sa faca temele fara scandal

/ / Modificat: 2016-08-02
Sfaturi pentru a convinge copilul sa faca temele fara scandal

Temele copilului tau nu sunt deloc o activitate prea distractiva pentru el si ajung sa fie adesea samanta de scandal intre tine si prichindel. De fiecare data cand vine ora pentru teme, copilul sufera brusc de dureri de burtica, ii este rau sau incepe sa se scandalizeze ca nu vrea sa le faca.

A-l obliga sa faca temele nu este o solutie, insa a-i deschide mai mult apetitul pentru invatat si a-i crea o rutina stabila pentru aceasta activitate reprezinta soutii mult mai eficiente!  

Stabiliti de la bun inceput un program de teme

Inca din primul an de scoala al copilului, este indicat sa stabilesti, impreuna cu el, un program zilnic de facut teme. Sfatuieste-te cu el in privinta celei mai potrivite ore pentru a incepe realizarea temelor pentru scoala, astfel incat sa nu para ca ii impui tu.

Insa, tine cont de faptul ca nu trebuie sa le faca imediat dupa ce vine de la scoala, cand ii este foame sau seara, tarziu, inainte de ora de culcare, cand atentia si concentrarea sunt foarte scazute.

Puneti-va de acord asupra unei ore si asigura-te ca va fi respectata zilnic. Odata ce se obisnuieste cu ideea ca intre anumite ore ale zilei face teme, copilul nu se va mai scandaliza cand vine vorba de aceasta activitate.

In plus, daca ii intra in obisnuinta, nici nu va mai fi nevoie sa ii spui tu sa se apuce de teme, deoarece o va face singur.  

Creeaza-i un mediu adecvat pentru realizarea temelor

Pentru ca micutul tau sa realizeze corespunzator temele, trebuie sa aiba un ambient propice pentru a se concentra la rezolvarea problemelor la matematica sau pentru a citi povestea la literatura.

copil_scoala_teme

Asigura-te ca temele se fac intotdeauna la birou sau masuta (niciodata in varful patului), cand camera este aerisita si linistita, fara calculator, televizor si alte surse de distragere a atentiei la copil.

Invata-l sa fie organizat si sa-si prioritizeze temele

In momentul in care copilul se vede pus in fata unui amalgam de materii la care are de facut teme, incepe sa intre in panica. Se apuca de mai multe teme deodata, se enerveaza usor cand nu-i iese ceva si are tendinta de a renunta imediat.

Pentru a evita situatia in care copilul cedeaza in fata presiunii temelor, invata-l sa fie organizat si sa-si prioritizeze temele. Arunca o privire de ansamblu asupra tuturor temelor pe care le are de facut intr-o zi si recomanda-i sa se apuce de ce este mai greu la inceput, cand are mai multa rabdare.

Ofera-i suport si indrumare acolo unde se poticneste, dar nu face temele in locul lui. Invata-l sa abordeze cu calm temele pe care le are de facut si sa nu se grabeasca in realizarea lor, deoarece mai mult se va incurca si nu va reusi sa le dea de cap.  

Afla cauzele atitudinii negative in fata temelor

Vorbeste cu copilul si afla care sunt cauzele pentru care refuza sa faca teme, de ce nu ii place sa le faca si gasiti impreuna solutii pentru a le face mai distractive si placute.

Incearca sa ii deschizi apetitul pentru invatat si cultura, ducandu-l la muzee, expozitii, teatru si dezvoltandu-i pasiunea pentru citit.

In acest fel, copilul se va apropia mai mult de astfel de activitati si nu va opune rezistenta la teme.  

Tu cum reusesti sa convingi copilul sa faca temele fara a se scandaliza? Impartaseste-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teme copii Mediu teme copii

Articole recomandate

Citeste si despre