Studiu: Probioticele acordate copiilor pentru prevenirea infectiilor intestinale nu vor face nicio diferenta

/ / Modificat: 2019-02-11
Studiu: Probioticele acordate copiilor pentru prevenirea infectiilor intestinale nu vor face nicio diferenta

Probioticele sunt microorganisme vii, adesea trambitate ca avand beneficii pentru sanatate. Dar un nou studiu major a relevat ca pentru copiii cu infectii intestinale, probioticele pur si simplu nu ajuta.

Doua studii publicate de Universitatea din Calgary sugereaza ca probioticele oferite copiilor pentru prevenirea infectiilor intestinale nu vor face nicio diferenta.

Dr. Stephen Freedman de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Cumming a facut parte din ambele proiecte, unul realizat in Statele Unite si celalalt in Canada. El a observat care au fost efectele dupa ce sute de copii, care au fost adusi la camerele de garda ale spitalelor cu varsaturi si diaree, au primit probiotice.

"Am crezut ca este foarte important sa raspundem la aceasta intrebare, deoarece domeniul probioticelor continua sa creasca si vom vedea probabil din ce in ce mai multe pe piata", a spus dr. Freedman, medic pediatru de urgenta.

"Sper ca acest studiu sa ajute, pentru ca in calitate de medic, dar si in calitatea de parinte a doi copii, care au avut varsaturi si diaree, mi-ar placea sa am o optiune de tratament pe care sa o pot oferi si sa o recomand ca fiind bazata pe dovezi solide.

Dovezile nu sustin utilizarea probioticelor

Probioticele sunt bacterii vii si fermenti despre care se spune ca sunt bune pentru sistemul digestiv. Acestea se gasesc in suplimente si unele alimente, cum ar fi iaurtul.

Dr. Stephen Freedman a condus studiul canadian care s-a intins pe trei ani si jumatate si a inclus aproape 900 de copii din sase orase. El a fost, de asemenea, cercetator intr-un alt proiect condus de dr. David Schnadower din S.U.A., care a studiat aproape 1000 de copii mici, timp de trei ani. Rezultatele din ambele studii sunt publicate in New England Journal of Medicine.

Cercetatorii au analizat copii cu varste cuprinse intre trei luni si patru ani care sufereau de gastroenterita. Fiecare studiu a analizat o tulpina diferita de probiotice.

Studiul canadian s-a concentrat asupra copiilor care au avut simptome pentru mai putin de 72 de ore. Perioada de timp pentru copiii americani a fost extinsa la sapte zile.

Unii dintre copii au primit probiotice, in timp ce altii au primit un placebo.

Studiul a constatat ca nu au existat schimbari la copiii care au primit probiotice - simptomele lor nu s-au diminuat si nici nu s-au recuperat mai repede.

"La ambele populatii, ambele tari, ambii agenti, nu am gasit nici o diferenta", a spus Freedman.

El s-a abtinut sa spuna ca a da probiotice copiilor este o pierdere de timp, dar a subliniat ca poate fi ceva costisitor si a sugerat ca este de competenta parintilor sa decida.

"Ar trebui sa ia in considerare argumentele pro si contra inainte de a face acest lucru. Vestea buna pentru parinti este ca sunt incredibil de sigure".

Rezultatele studiilor au venit ca o usurare pentru Melanie Tibbetts, mama a doi copii din Calgary, Sawyer de cinci luni si Wyatt de aproape patru ani.

"Aceste studii elimina o parte din presiune", a spus Melanie Tibbetts, referindu-se la numeroasele campanii de publicitate care vizeaza direct parintii ingrijorati.

"Vedem in continuare toate aceste reclame despre sanatatea intestinului si cum putem sa-i ajutam pe copiii nostri. Pe mine ma intereseaza in mod automat. Daca aceste suplimente ii va face pe copiii mei mai sanatosi, vreau sa mi se spuna mai multe lucruri despre asta. De asemenea, stiind ca probioticele nu sunt daunatoare este o veste linistitoare”, a spus ea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probiotice Probiotice organism Probiotice sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre