Sidermia la copil

Intrebare:

- Am un baietel de 4 ani, are rezultat la sideremie mare 149. As dori sa va intreb ce inseamna aceasta valoare crescuta, ce tratament as putea urma?

Raspuns:

Sideremia reprezinta concentratia fierului in sange. Fierul are un rol foarte important in organism, intrand in constitutia hemoglobinei - pigmentul rosu ale hematiilor (celulele rosii ale sangelui), care are rol in transportul oxigenului catre tesuturi. O parte mai mica din fier se gaseste si in mioglobina (o proteina caracteristica fibrei musculare) iar restul de fier sa gaseste sub forma de depozite (in ficat, maduva osoasa si alte tesuturi).

Nivelul de fier din sange (sideremia) este mentinut intre anumite limite (considerate normale) prin mentinerea unui echilibru intre procesele de sinteza a hemoglobinei, distrugere a eritrocitelor, depozitare si mobilizare a fierului din depozite. Cand unul din aceste procese nu mai functioneaza corespunzator atunci poate apare un dezechilibru, fie in sensul cresterii fie al scaderii sideremiei.

In general dozarea sideremiei este recomandata pentru diagnosticul diferential al unei anemii (ajuta la diferentierea anemiei feriprive in care fierul este scazut, de alte tipuri de anemii in care fierul poate fi normal sau crescut), in suspiciunea unei afectiuni cu acumulare de fier sau a unei intoxicatii cu fier, precum si in monitorizarea raspunsului la tratamentul anemiei. Astfel un nivel crescut al sideremiei se poate intalni in urmatoarele situatii: anemie hemolitica, hemocromatoza, hemosideroza, afectiuni hepatice, transfuzii masive, intoxicatia cu fier, intoxicatia cu plumb, leucemie acuta etc.

Insa numai aceasta valoare a sideremiei crescuta, singura, nu inseamna nimic: este un parametru care se interpreteaza in corelatie cu alte investigatii si in functie de simptomele pacientului si de semnele constatate de catre medic in urma examenului fizic; numai punand cap-la-cap toate aceste informatii, medicul stabileste un diagnostic si recomanda un tratament in functie de acesta.

Exista tratamente pentru anumite boli, pentru anumite simptome, care si acestea pot fi diferite de la un pacient la altul, dar nu exista un tratament pentru un parametru (o analiza). Asadar, trebuie sa consultati intai medicul pentru a se stabili un diagnostic si abia apoi vi se va recomanda un tratament.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul