Hipertrofia ganglionilor cervicali (adenita cervicala)

Intrebare:

- Fetitza mea in varsta de 5 ani are pe partile laterale ale gatului ganglionii umflati. Mentionez ca iarna trecuta unul dintre ganglioni i s-a umflat aproape cat un ou si, la tratament cu antibiotic (augmentine), s-a micsorat insa nu a disparut. Mentionez ca acesti ganglioni(3 pe o parte si unul pe cealalta parte a gatului) i-au aparut cam de 2 ani, sunt nedurerosi iar pediatra ei (locuim in Spania) afirma ca la fete ganglionii nu afecteaza cu nimic, afirmatie care nu e bazata pe nici un fel de investigatii in afara de palpare. Va rog mult sa ma lamuriti si daca e nevoie de vreun examen, in februarie vom veni in Romania si vom face toate analizele.

Raspuns:

Ganglionii cervicali se hipertrofiaza adesea (stare numita adenita cervicala) ca raspuns la infectii locale sau sistemice. Formele de adenita cervicala acuta sunt numeroase, putand fi grupate pe baza aspectului clinic si a cauzei, astfel:

 • adenite cervicale acute unilaterale, a caror etiologie variaza si in functie de localizarea infectiei; sunt date in general de infectii ale cavitatii bucale, faringelui, amigdalelor, sau ale urechii
 • adenite cervicale bilaterale, care apar in: mononucleoza infectioasa, toxoplasmoza, infectia cu cytomegalovirus, sifilis secundar, difterie
 • adenite subacute sau cronice, care apar in: faringita virala nespecifica si in cea cu streptococ beta-hemolitic, febra zgaraieturii de pisica, infectia tuberculoasa si in infectia cu mycobacterii atipice (cand de obicei apar ganglioni submandibulari nedurerosi)
 • cancere ganglionare cervicale si leucemii, in unele boli metabolice
 • falsa adenita: oreionul – o tumefactie la unghiul mandibular, cu durere in fata urechii, bilateral.

  Cel mai frecvent hipertrofia ganglionara este rezultatul unor infectii si odata cu tratarea acesteia, ganglionii se vor micsora progresiv. De aceea, un examen clinic local (care va aprecia localizarea, numarul, simetria, consistenta, viteza de crestere a ganglionilor, raporturile cu testurile din jur si starea tegumentelor de deasupra), un examen clinic general si cateva investigatii uzuale, inclusiv un exudat faringian pot depista o eventuala infectie si pot oferi medicului informatii care sa indice oportunitatea unor investigatii mai amanuntite.

  Alina Pop-Began

  - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

  Detalii specialist

 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Dr. Alina Pop-Began

  Medic anestezie si terapie intensiva

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul