Enurezisul nocturn

Intrebare:

- Fetita mea are 4 ani si 3 luni si are enurezis nocturn. Imediat dupa implinirea varstei de 2 ani am scapat de scutece pe perioada zilei, dar de atunci si pana azi, inca facem pe noi in timpul somnului (atat la cel de dupa-amiza cat si in timpul somnului de noapte). Pana acum o luna ii puneam scutec de panza si chilotel de naylon. De 6 saptamani nu ii mai pun nimic, dar schimb si spal cearceafurile si pijamalele dupa aproape fiecare somn de dupa-amiaza si de 2 - 3 ori pe noapte. Am introdus si o plansa pe care deseneaza soare de cate ori se trezeste uscata si nor de cate ori face pe ea. Soare avem foarte putin, in schimb norii sunt foarte multi. Intrebarea mea este, exista vreun tratament naturist care sa ne ajute? Sau ce e de facut in aceasta situatie? Cum continuam?

Raspuns: 

Controlul sfincterian la copil e dobandeste in jurul varstei de 2-3 ani. Persistenta mictiunilor involuntare complete dupa varsta de 4-5 ani constituie enurezisul.

Cand acesta este prezent in timpul somnului se numeste enurezis nocturn. Cand copilul nu a dobandit inca pana la aceasta varsta controlul sfincterian este vorba despre enurezis primar (permanent); vorbim despre enurezis secundar, atunci cand a existat o perioada de durata variabila de continenta urinara.

Acesta din urma este frecvent generat de situatii conflictuale.

Primul pas in diagnosticul si evaluarea enurezisului este excluderea unor cauze organice de pierdere involuntara de urina:


 • stenoza meatului uretral, reflux vezico-ureteral
 • cistite, infectii urinare
 • anomalii de pozitie a rinichilor, rinichi in potcoava, megaureter, diverticuli vezicali.

  Dintre cauzele psiho-functionale ale enurezisului se pot enumera:

 • stresul de orice natura, stari conflictuale in familie sau colectivitate
 • rasfatul: "sindromul de copil unic"
 • educatia prea rigida pentru varsta copilului
 • dorinta parintilor de "a-l educa" cat mai precoce in vederea folosirii olitei de noapte.

  Factorii somato-functionali care contribuie la aparitia enurezisului sunt:

 • somnul prea adanc
 • culcatul foarte tarziu
 • oboseala
 • tulburari ale ritmului somn-veghe
 • vezica urinara cu capacitate functionala redusa.

  In unele cazuri enurezisul are caracter familial, fiind prezent si la alti membrii ai familiei.

  Pentru precizarea tipului de enurezis este necesara o anamneza atenta, un examen urinar si acolo unde exista suspiciunea unor cauze organice, pot fi necesare si explorari urologice pentru detectarea unor eventuale anomalii ale tractului urinar.

  Tratamentul enurezisului este complex si trebuie sa se adreseze tuturor factorilor cauzali. Se va avea in vedere mediul familial, particularitatile psihologice si fizice ale copilului.

  Acesta nu trebuie sa fie certat dimineata pentru ca a udat patul deoarece aceasta accentueaza si intretine o stare conflictuala; de asemenea, recurgerea la promisiuni si premii (ca si plansa cu nori si soare in acest caz) poate avea efect contrar, accentuand si mai mult simptomatologia.

  Psihoterapia poate fi utila, alaturi de care se mai pot incerca:

 • reducerea cantitatii de lichide ingerate in a doua jumatate a zilei, in special dupa ora 18
 • se poate incerca trezirea copilului in cursul noptii pentru a urina (metoda care nu are intotdeauna rezultatul scontat)
 • tratament medicamentos.

  Metodele terapeutice optime se stabilesc pentru fiecare copil in parte, in functie de cauzele enurezisului, de varsta copilului si de particularitatile lui fizice si psihologice.


 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Dr. Alina Pop-Began

  Medic anestezie si terapie intensiva

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul