Cum intarim sistemul imunitar al copilului in fata COVID-19

/ / Modificat: 2020-03-25
Cum intarim sistemul imunitar al copilului in fata COVID-19

In prezent nu exista un vaccin care sa previna COVID-19. De aceea, in plina pandemie de coronavirus trebui sa incerci sa intaresti sistemul imunitar al copilului pentru a putea lupta impotriva infectiei. 

Specialistii recomanda o dieta echilibrata, somn si exercitii fizice, chiar daca stam in casa.  

Problema cu noul virus SARS-Cov-2 este ca nici copiii si nici adultii nu au anticorpi sau sistem imunitar adaptativ.

In cazul in care sistemul imunitar nu poate opri virusul, acesta intr in exces si apare inflamatia, in special in plamani. Iar aceasta provoaca pneumonie virala.

De obicei, bebelusii si copiii foarte mici prezinta un risc mai mare de infectare, deoarece sistemul lor imunitar innascut nu s-a maturizat, dar acest lucru nu pare sa se intample cu COVID-19.

Ce alimente sunt bune pentru sistemul imunitar al copilului

"Orice aliment care va face inima sanatoasa, plamanii sanatosi si rinichii sanatosi, va vor face un sistem imunitar sanatos," a spus profesorul Marc Pellegrini, expert in boli infetioase la Institutul Walter si Eliza Hall, Melbourne.

Specialistii spun ca nu exista o dieta speciala, in afara de evitarea alimentelor procesate si cele cu mult zahar.

"Nu exista niciun aliment magic care sa intareasca sistemul imunitar. Ideea este ca dieta sa cuprinda o serie de alimente care contina vitaminele A, B, C, D si E si mineralele de fier, zinc si seleniu," a spus profesorul Clare Collins, nutritionist  la Universitatea din Newcastle.

Surse bune de vitamine

Vitamina A: peste gras, galbenusuri de ou, branza, tofu, nuci, seminte, cereale integrale si leguminoase;

Vitamina B6: cereale, leguminoase, legume cu frunze verzi, fructe, nuci, peste, pui si carne;Vitamina B9 (folat): legume, leguminoase, nuci si seminte cu frunze verzi si faina;

B12: produse de origine animala, inclusiv oua, carne si lactate;

Vitamina C: portocale, lamai, limes, fructe de padure, kiwi, broccoli, rosii si ardei gras;

Vitamina D: in principal lumina solara, dar se gaseste si in unele alimente, cum ar fi oua, peste; 

Vitamina E: nuci, legume cu frunze verzi si uleiuri vegetale;

Fier: carne, pui si peste, leguminoase, cereale integrale;

Zinc: stridii si alte fructe de mare, carne, pui, fasole uscata si nuci;Seleniu: nuci, in special cele braziliene, carne, cereale si ciuperci;

Vitamina A si zincul ajuta, de asemenea, si la mentinerea integritatii pielii si a mucoasei organelor vitale si a sistemului respirator (care fac parte din sistemul imunitar innascut).

Vitamina B12 si fierul sunt esentiale si pentru producerea de hemoglobina care transporta oxigen in sange.

Vitamina C, E si seleniu ajuta la controlul inflamatiei prin reducerea impactului stresului oxidativ produs de radicalii liberi care strapung peretii celulari provocand scurgerea continutului.

Cum functioneaza sistemul imunitar

Ce se intampla cand sistemul imunitar al copilului intalneste un virus? Sistemul imunitar este format din diferite tipuri de celule si molecule, cum ar fi anticorpii.

Prima linie de aparare este cea cunoscuta sub numele de sistemul imunitar innascut Fiecare celula din corp este pregatita pentru a prodice interferoni - molecule antivirale - atunci cand detecteaza un intrus. 

"Aceste celule vor incepe sa isi faca propriile molecule antivirale inerente, care vor incerca sa opreasca, de exemplu, virusii sa actioneze," explica profesorul Marc Pellegrini, expert in boli infetioase la Institutul Walter si Eliza Hall, Melbourne.

Acest raspuns innascut, care reactioneza imediat, produce substante numite citokine, care provoaca febra si inflamatie a tesuturilor pe masura ce celulele incep sa moara.

Exista, de asemenea, celule albe din sange, cunoscute sub numele de celule ucigase naturale, care detecteaza celulele infectate si le omoara.

A doua linie de aparare apare intr-un spectru de alte globule albe din sange, cum ar fi monocite, macrofage si neutrofile care cerceteaza mediul si incearca sa recunoasca infectia,  eliberand hormoni imunitari pentru a incerca sa pregateasca alte celule pentru scenariul in care s-ar putea infecta. 

A treia linie de aparare o reprezinta sistemul adaptiv, care dureaza cateva zile pana actioneaza. Acestea sunt celule albe din sange, cum ar fi celulele T care incearca sa ucida celulele infectate si celulele B care produc anticorpi care neutralizeaza fie insectele, fie le acopera cu o substanta, astfel incat sa poata fi recunoscute de celulele T.

Sursa: abc.net.au

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sistem imunitar Copii Covid - 19

Articole recomandate

Citeste si despre