Cum ingrijim picioarele copilasilor?

/ / Modificat: 2013-04-11
Cum ingrijim picioarele copilasilor?

Picioarele copiilor au nevoie de o ingrijire speciala inca din primele luni, astfel incat sa nu se confrunte la varsta adulta cu probleme de sanatate la nivelul membrelor inferioare. Iata de ce este necesar sa stii cum sa ii protejezi picioarele micutului tau in functie de nevoile specifice la fiecare varsta.

In primii ani de viata, picioarele puiului tau cresc si isi schimba forma intr-un ritm ametitor: de la 22 de oase cu care se naste la fiecare piciorus, aniversarea de 5 ani il surprinde cu 26 de oase pentru fiecare membru inferior in parte.

Cartilajele moi si flexibile ale bebelusului se transforma in oase de-a lungul timpului, fiind expuse leziunilor in lipsa unei protectii corespunzatoare. Imediat ce puiul tau face primii pasi, are nevoie de sosetute si incaltaminte din materiale sigure, care sa nu il stranga si sa ii ofere suportul de care are nevoie.

Alegerea sosetelor si a incaltamintei copiilor

Inainte de a implini un anisor, copilul nu are nevoie de pantofi. Ideal este ca piciorusele sa fie libere, pentru a putea fi flexate si antrenate de bebelus sa "functioneze" optim. Ai grija ca sosetutele, botoseii si body-urile intregi sa fie largute in zona talpilor, atat cat bebe sa le poata misca in voie.

Verifica-i piciorusele in fiecare seara si observa cu atentie daca nu cumva apar semne anormale intre degetele. Usuca-i bine laba piciorului dupa baita si taie-i unghiutele in linie dreapta, fara sa "umbli" la colturi.

Sosetele din materiale precum bumbac sau lana cu bumbac sunt recomandate pentru copii, pentru ca asigura protectia termica necesara si lasa pielea sa respire. Odata ce copilul incepe sa mearga, il poti lasa descult in casa, asigurandu-te ca podeaua este curata si lipsita de pericole.Picioarele se dezvolta corect prin mersul cu talpa libera.

In mediul exterior, sigur ca puiul tau are nevoie de primele lui perechi de incaltaminte. Pantofii, ghetutele si sandalele din piele moale, cu talpa flexibila si de greutate medie, sunt cele mai bune variante pentru copii.

Ai grija sa alegi modele de incaltaminte cu suport in zona gleznelor si talpa non-aderenta, care sa aiba mult spatiu liber in zona degetelor. Sistemul de fixare trebuie sa fie sigur, cu arici, catarama sau sireturi legate lejer.

art_incaltaminte_copil

Alege un numar al incaltamintei care sa lase 1 cm spatiu de crestere intre varful celui mai lung degetel al piciorului si varful pantofului.  

Bolile picioarelor copiilor

Este posibil ca, dintr-un motiv sau altul, copilul sa dezvolte diverse boli ale picioarelor, de la probleme minore, pana la unele mai importante.

  • Basicile: sunt cauzate de incaltamintea prea stramta. Lasa-l descult o vreme, aplicand un bandaj steril pe zona afectata.
  • Unghia incarnata: apare cand unghiutele nu sunt taiate corect. Viziteaza pediatrul daca apare o infectie si scurteaza-i unghiile in linie dreapta, fara sa smulgi colturile cu forfecuta.
  • Piciorul atletului: infectie fungica care cauzeaza o eczema insotita de mancarimi, in general intre degetele de la picioare. Dupa tratamentul prescris de medic, ai grija sa poarte doar sosete din bumbac si sa isi usuce bine picioarele dupa baie, inot etc.
  • Dureri ale talpii: crampele picioarelor si ale talpilor sunt cauzate de talpa incaltamintei care nu ofera suport arcuirii naturale a membrului inferior. Acestea dispar cand copilul poarta pantofi cu talpa a carei forma respecta anatomia piciorului.

Tu cum ingrijesti piciorusele copilului tau? Da-ne sfaturile tale utile in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incaltaminte copii

Articole recomandate

Citeste si despre