Copilul si-a blocat un obiect in nas sau ureche, ce faci?

/ / Modificat: 2012-01-20
Copilul si-a blocat un obiect in nas sau ureche, ce faci?

Blocarea obiectelor straine in urechea sau nasul copilului mic este un accident neplacut si periculos, care ia nastere de multe ori din neatentia parintilor. Cand este mic, copilul are tendinta sa bage frecvent diferite obiecte sau bucati de mancare in gura, nas sau ureche, iar acestea risca sa se blocheze, pericolul infectiilor sau afectarii auzului fiind uneori inevitabil. Descopera cum trebuie sa reactionezi si ce trebuie sa stii in cazul unui astfel de accident!

Invata sa recunosti simptomele blocarii unui obiect strain in ureche sau nas!

art_copil_pericol_inghitit

Exista riscul ca obiectul blocat in nas sa fie atat de mic, incat sa nu fie vizibil cu ochiul liber si sa nu iti dai seama ca un astfel de accident s-a intamplat. Reactiile copilului te pot ajuta sa desccoperi mai usor daca micutul tau si-a blocat un obiect sau nu in astfel de zone.

Blocarea unui obiect strain in ureche se manifesta prin urmatoarele simptome:


  • durere;
  • secretie;
  • pierderea auzului;
  • copilul pune frecvent manuta la ureche sau se joaca mereu cu ea.


Obstructionarea cailor nazale cu un obiect are urmatoarele simptome:

  • secretii nazale galbui sau hemoragice;
  • respiratie urat mirositoare;
  • respiratie dificila pe nas;
  • atingerea frecventa a nasului de catre copil.


Ramai calma si inspecteaza cu atentie starea copilului!

Nu te impacienta si nu te arata speriata in fata micutului, deoarece il vei face sa se simta iritat si agitat.

Nu incerca sa scoti singura obiectul blocat daca acesta nu este suficient de in exterior pentru a-l putea prinde usor cu o penseta, deoarece risti sa il impingi si mai interior si sa ii periclitezi si mai mult auzul sau respiratia. In cazul in care se vede si ai acces la marginile lui, poti incerca sa il prinzi cu penseta.

Mergi cu micutul la medic!

obiect_introdus_ureche_infectii

Foto: sheknows.com

In cazul in care nu ai cum sa scoti obiectul cu penseta, deoarece este introdus prea adanc in ureche sau nas si este blocat, mergi cu el de urgenta la spital, pentru a lasa medicii sa se ocupe de el.

Pentru mai multa siguranta, este indicat sa il duci sa il vada un medic chiar daca ai reusit sa scoti obiectul. Este bine sa fii sigura ca nu mai sunt si alte dispozitive blocate in interior, pe care le-a introdus accidental, si care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Ce fac medicii pentru a indeparta obiectele din nas sau ureche?

Odata ajuns la medic, copilul va fi supus unor investigatii amanuntite, pentru a se stabili daca obiectul a atins vreo zona sensibila sau nu, sau daca auzul este in pericol. In functie de cat de adanc este blocat, dar si de tipul de obiect, medicul decide care este cea mai buna procedura pentru indepartarea cat mai sigura a lui.

Exista mai multe tehnici si instrumente pe care medicul le are la dispozitie. Este posibil sa nu fie nevoit sa intervina prin interventii specifice, iar daca obiectul este localizat in nas, sa acopere si cealalta nara si apoi sa puna copilul sa sufle cu putere nasul, in speranta ca obiectul va fi expulzat in exterior.

Medicul ar putea recurge si la folosirea unei pensete mai mici, numita forceps, sau a unui aspirator nazal special, care are puterea de a disloca si sustrage obiectul.

Metoda la care se recurge depinde de tipul de obiect blocat. Daca este vorba de o insecta, medicul va introduce mai intai un ulei mineral special, pentru a o sufoca si omori si abia apoi va recurge la indepartarea ei. In cazul unui obiect metalic, se poate folosi si un magnet pentru atragerea si scoaterea lui.

In momentul in care obiectul este indepartat, doctorul analizeaza cu atentie zona pentru a observa daca exista zone afectate de introducerea acelui obiect. De asemenea, se asigura ca nu mai exista resturi sau ramasite din obiectul cu pricina in zona si poate prescrie un tratament cu picaturi locale cu antibiotic in scop profilcactic, pentru a se evita infectiile.

Cum poti preveni blocarea obiectelor in nas sau ureche la copii?

Micutul tau nu trebuie lasat in preajma unor obiecte sau jucarii de dimensiuni mici, necorespunzatoare pentru varsta lui. Aceasta masura, alaturi de supravegherea atenta a lui, te ajuta sa eviti astfel de accidente neplacute.

Pe masura ce creste, copilul trebuie invatat ca introducerea obiectelor in nas sau ureche este daunatoare si ca ii poate afecta sanatatea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Accidente copii Siguranta copii Prevenire accidente copii

Articole recomandate

Citeste si despre