Cata apa trebuie sa bea un copil? Ghid pe varste

/ / Modificat: 2018-07-20
Cata apa trebuie sa bea un copil? Ghid pe varste

Nu este nici prima nici ultima data cand auzi cat de importanta este o hidratare corecta atat pentru adulti, cat si pentru copii. Corpul nostru foloseste apa pentru a-si regla temperatura, pentru a se detoxifia, pentru a proteja coloana vertebrala si incheieturile, iar apa este lichidul ideal pentru a oferi aceasta hidratare, deoarece nu contine calorii, zahar, sau grasimi.

Pentru a fi sanatosi si a avea energie, copiii, asemeni adultilor, trebuie sa bea multa apa; cantitatea de lichide necesare zilnic difera in functie de varsta, insa este bine sa stii ca atat legumele, cat si fructele contin apa si contribuie la doza zilnica recomandata de lichide, impreuna cu laptele, dar pentru ca ele contin si nutrienti precum calciu si Vitamina C, zahar si grasimi, cantitatea acestora trebuie limitata.

Cata apa trebuie sa bea un copil zilnic

Majoritatea adultilor isi asigura necesarul zilnic recomandat de lichide, care este de aproximativ 2 litri, din mesele si bauturile consumate in mod normal pe parcursul unei zile obisnuite; orice bauturi, inclusiv cele cu cofeina, contribuie la cantitatea de lichide necesara zilnic corpului .

Copiii cu varste de pana la 8 ani au nevoie de mai putine lichide decat un adult sau decat copiii mai mari, insa recomandarea este aceeasi si pentru ei – ar trebui sa bea lichide la fiecare masa si de fiecare data cand le este sete.

  • Copiii cu varste intre 4 si 8 ani, indiferent daca sunt baieti sau fete, trebuie sa consume aproximativ 1 litru de lichide pe zi.
  • Copiii cu varste intre 9 si 13 ani, trebuie sa consume 1,7 l de lichide (in cazul fetitelor) sau 1,9 l de lichide (in cazul baieteilor).
  • Pentru adolescentele cu varste intre 14 si 18 ani, doza zilnica recomandata de lichide este de 1,9 l, iar pentru adolescentii de aceeasi varsta, 2.6 litri zilnic.

In zilele foarte calduroase, sau atunci cand copilul tau depune activitati fizice sutinute, pentru a compensa apa pierduta prin transpiratie, doza zilnica recomandata de apa creste, pentru a suplimenta aceasta pierdere; in functie de greutatea copilului, se recomanda intre 100 si 500 de ml de apa la fiecare 20 de minute, atunci cand copilul face exercitii fizice viguroase.

Ce alte lichide sunt recomandate pentru hidratarea copilului

Apa: apa, de la robinet sau imbuteliata, este cea mai buna sursa de hidratare pentru copilul tau; daca este rece, sau daca o bea dintr-un recipient mai deosebit, este posibil ca prichindelul sa bea o cantitate mai mare de fiecare data cand ii este sete; apa nu trebuie sa ii lipseasca, fie la gradinitia, la scoala, la antrenamente, sau in tabere.

Laptele: pentru copii cu varste de peste 2 ani, laptele cu un continut mai redus de grasime este recomandat de specialisti, deoarece pana la aceasta varsta, cel mic are nevoie de grasimi pentru dezvoltarea creierului; pentru cei cu varste intre 2 si 8 ani, 500 de ml de lapte zilnic este doza indicata, in timp ce pentru copiii mai mari si adolescenti, cantitatea necesara creste la 700 de ml zilnic.

Sucul natural de fructe trebuie limitat la 120-180 de ml zilnic pentru copiii cu varste pana la 6 ani, in timp ce copiii mai mari pot bea pana la 350 de ml de suc de fructe; este bine sa stii ca un suc cu continut integral de fructe contine zahar, insa nu si fibrele din fructul intreg.

Apa minerala, sifonul si bauturile energizante nu sunt recomandate copiilor, deoarece contin calorii, cafeina si alte suplimente, care nu sunt sanatoase.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa Hidratare Hidratare copii

Articole recomandate

Citeste si despre