Alergie sau raceala? Diferente pe care trebuie sa le stii

/ / Modificat: 2018-09-24
Alergie sau raceala? Diferente pe care trebuie sa le stii

Copilului tau ii curge nasul, tuseste si stranuta de ceva timp, insa nu are febra si pare ca in afara de aceste simptome se simte bine? Ar putea avea o simpla raceala sau poate suferi de o alergie, insa este important sa cunosti diferentele dintre cele doua afectiuni, pentru ca si tratamentul este diferit.

Raceala si alergiile au simptome asemanatoare

Este usor sa le confunzi intre ele, pentru ca raceala si alergiile prezinta simptome si semne asemanatoare, care uneori ii pot pune in dificultate chiar si pe medici atunci cand trebuie sa puna un diagnostic micutului pacient. Aceste simptome includ:

  • Ochi care lacrimeaza
  • Nas care curge
  • Stranutul
  • Mancarime in gat
  • Dureri de cap
  • Tuse

Iata cateva indicii care ar putea sa te ajute sa diferentiezi raceala copilului de o alergie:

Nasul care curge este un simptom comun ambelor afectiuni, insa dupa cateva zile de raceala lichidul va deveni fie galben, fie verzui in cazul racelii, in timp ce daca cel mic are o alergie atunci lichidul care ii curge din nas va ramane transparent si apos.

Simptomele se schimba odata cu vremea ceea ce inseamna ca cel mai probabil copilul tau sufera de o alergie; de exemplu daca simptomele sunt mai pronuntate in zilele cu vant atunci acest lucru ar putea indica o alergie la polen.

Raceala poate fi contagioasa, alergia nu, asa ca atunci cand cel mic raceste si alti membri ai familiei racesc de obicei. Daca nimeni altcineva nu a prins raceala, poate fi un semn ca cel mic sufera de alergii. Totodata, este posibil ca alti membrii ai familiei sa aiba aceleasi simptome daca si ei sunt alergici.

Ochii si nasul – copiii care sufera de alergii au adesea cearcane la ochi si mucoasa nazala va fi de cele mai multe ori tumefiata si deschisa la culoare, in timp ce daca este racit aceasta va fi rosie si inflamata.

Febra nu este un simptom al alergiilor, insa este unul al racelii care se instaleaza de obicei cu o febra scazuta.

Prezenta simptomelor pentru mai mult de doua saptamani poate indica o alergie; raceala dispare in doua saptamani, uneori chiar mai putin, in timp ce alergiile persista, in special cele nazale.

Perioada anului poate fi un alt indiciu care sa iti spuna daca cel mic sufera de o raceala sau de o alergie, pentru ca de exemplu primavara polenul din copaci si flori este pretutindeni, asa ca daca copilul stranuta fara incetare, aceasta ar putea fi cauza. Vara muscaturile insectelor pot cauza si ele reactii alergice; observa cu atentie cand se produc simptomele copilului tau si consulta un medic alergolog care poate diagnostica si trata in mod corect o astfel de afectiune.

Alergiile sunt o afectiune obisnuita in familia voastra? Daca tu sau partenerul tau suferiti de alergii, copilul are o sansa mai mare de a avea si el aceleasi probleme ca si voi, pentru ca sustin specialistii, alergiile pot fi transmise genetic.

Multi dintre cei care sunt diagnosticati cu astm sufera de alergii asa ca daca copilul tau tuseste noaptea, atunci cand rade, sau cand face sport, daca i se taie respiratia, daca oboseste usor si are dureri de piept ar fi bine sa consulti un medic specialist pentru a te asigura ca este diagnosticat corect; astmul netratat este foarte periculos si poate pune viata micutului tau in pericol, asa ca nu trata simptomele cu lejeritate, chiar daca consideri ca este vorba de o simpla raceala sau alergie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergie Raceala Alergii copii Raceli copii

Articole recomandate

Citeste si despre