Cum iti inveti copilul sa scrie

/ / Modificat: 2018-08-13
Cum iti inveti copilul sa scrie

Multi copii nu sunt pasionati de scris, ceea ce se reflecta in activitatea lor scolara de-a lungul timpului.

Adevarul este ca exceptand temele pentru acasa, scrisul nu este o componenta majora in viata de zi a copilului tau atunci cand este acasa. Cum poti sa iti ajuti tu copilul sa invete sa scrie?

Incepe scrierea cat mai devreme impreuna cu copilul tau

Noi studii in domeniul educatiei arata ca atat scrisul, cat si cititul pot fi invatate destul de devreme de prichindei. Ca si actiune, scrisul literelor si primelelor cuvinte il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte capacitatea de a citi.

Relatia dintre scris si citit se mentine pana mai tarziu. Parintii imbunatatesc capacitatea copilului de a scrie si de a citi atunci cand il incurajeaza sa scrie de la o varsta frageda, deci nu ezita sa ii pui un creion in mana copilului tau si sa va jucati educativ.

Concentreaza-te pe bazele scrisului

Un mediu inconjurator bogat din punct de vedere lingvistic reprezinta o fundatie solida pentru o scriere corecta. Jocurile si activitatile care dezvolta vocabularul copilului il vor ajuta pe cel mic sa invete mai multe cuvinte pe care va stii astfel si cum sa le scrie corect. Jocurile de cuvinte pot fi jucate impreuna cu copiii acasa, in masina si chiar pe device-uri, cu ajutorul aplicatiilor.

Atunci cand verifici temele pentru acasa ale copilului tau si ii corectezi greselile de punctuatie si ortografie, il ajuti sa retina mai usor ceea ce invata la scoala.

Ofera-i copilului tau instrumentele necesare pentru a scrie

Creioanele mecanice, pixurile cu gel, multa hartie de scris, caiete dictando, cu toate ar trebui sa fie disponibile oricand celui mic, pentru a le putea folosi spontan atunci cand se iveste ocazia si jucati jocuri cu cuvinte sau aveti proiecte care sa implice scrisul.

Invata-l sa scrie felicitari si biletele haioase pentru membrii familiei si prietenii apropiati, pentru a-si exersa scrisul dar si pentru a-si dezvolta un obicei frumos, pe care sa il pastreze de-a lungul vietii. Poti sa il incurajezi pe cel mic sa fie el cel care scrie lista de cumparaturi inainte de a pleca impreuna la magazin. Daca plecati in vacanta, ofera-i un jurnal de calatorie in care sa scrie, pentru a-l pastra amintire.

Ajuta-l sa invete strategii usoare pentru a scrie corect inca de la inceput

In primul rand, incurajeaza-l pe cel mic sa spuna cu voce tare despre ceea ce vrea sa scrie. In al doilea rand, dictarea este o strategie buna ca cel mic sa invete sa scrie usor si corect. Scrisul prin copiere dintr-o carte, sau in urma unei dictari il va ajuta sa aprofundeze cunostinte despre structura frazei.

In scoala generala, copiii nu scriu intotdeauna foarte bine sau foarte corect ortografic deoarece au nevoie de mai multi ani de exercitiu pentru a nu mai face greseli, asa ca nu te ingrijora daca cel mic nu stapaneste inca la perfectie abilitatea de a scrie, pentru ca mai are inca timp sa faca asta.

Ce poti face in schimb pentru a-l ajuta, este sa il incurajezi sa isi mareasca bagajul de cuvinte, sa isi extinda vocabularul si sa faci asta incurajandu-i scrierea de cand este mic, prin activitati distractive si amuzante.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scriere copii Scris copii Scris dezvoltare copii Instrumente scris copii

Articole recomandate

Citeste si despre