Clasa Einstein sau cum ajuti copilul in pregatirea pentru scoala

/ / Modificat: 2011-08-03
Clasa Einstein sau cum ajuti copilul in pregatirea pentru scoala

Clasa Einstein s-a lansat in cadrul Centrului Educational pentru copii si parinti Iulia Pantazi ca un program alternativ gradinitei pentru a-i ajuta pe copii sa inteleaga mai bine regulile sociale. Clasa Einstein le "vorbeste" copiilor despre succesul in viata, incepand de la varsta frageda cand ne formam personalitatea si caracterul uman.

Ce inseamna Clasa Einstein?

De obicei, copiii cu dezvoltare tipica invata fara nicio interventie. Cu alte cuvinte, mediul tipic in care s-au nascut si traiesc prezinta acele conditii care asigura invatarea limbajului, a jocului si dezvoltarea abilitatilor sociale adecvate. Majoritatea copiilor invata la inceput din mediul natural in care traiesc uluitor de repede, complet neasistati.

Cu toate acestea, dupa cativa ani de viata, mediul nu mai este suficient pentru a le asigura invatarea intr-un mod la fel de natural. Ei au nevoie de un mediu mai structurat sa fie pregatiti pentru o noua etapa in care va trebui sa functioneze – scoala.

Cheia succesului pentru orice copil care merge la scoala este reprezentata de dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale pentru a-i permite integrarea in noua structura.

Astfel s-a nascut Clasa Einstein, un program educational pentru segmentul de varsta 3-7 ani, care dezvolta inteligenta emotionala si aptitudinile de management comportamental. Programul se desfasoara pe o perioada de 6 luni, cu o frecventa de 1 sedinta saptamanala si cu 10-12 copii in grupa. Copiii vor avea posibilitatea sa participe la intregul program sau doar la anumite teme din cadrul acestuia.

Cu ce este Clasa Einstein diferita fata de celelalte programe din domeniu?

In cadrul fiecarei "lectii" vom urmari mentinerea abilitatilor sociale, a abilitatilor de viata de zi cu zi si vom dezvolta aptitudini de management comportamental. De asemenea copiii vor invata sa dezvolte comportamente adecvate anumitor situatii specifice cum ar fi de exemplu: cum sa faca fata schimbarilor din rutina zilnica, cum sa lucreze intr-o sala de clasa, cum sa participe la o conversatie, cum sa-si astepte randul.

Corectarea comportamentelor copiilor intr-o anumita situatie se face intr-o maniera prietenoasa pentru ei, stimulandu-i sa-si dezvolte stima de sine, creativitatea, spontaneitatea si imaginatia ajutandu-i sa faca fata atat evenimentelor asteptate, cat si celor neasteptate.

Pe parcursul lectiilor, copiii sunt observati atent identificandu-se pentru fiecare punctele tari si punctele slabe.

Parintii vor fi informati lunar despre evolutia copiilor primind recomandari legate de ceea ce este de facut in fiecare caz in parte.

In formarea grupelor de copii se va tine cont de capacitatea fiecaruia de acomodare, de puterea de asimilare a informatiei.

Fiecare copil va fi inclus in clasa care i se potriveste si nu invers. In acest context, se ofera oportunitatea fiecarui copil de a face performanta plecand de la nivelul de la care se afla.

Copiii vor fi atent observati pe parcursul desfasurarii lectiilor urmarindu-se punerea in evidenta a deficitului de atentie, a hiperactivitatii, a deficitelor motorii si a celor de limbaj expresiv la diverse nivele, utilizarea corpului, afectele, utilizarea necorespunzatoare a simbolurilor (cuvantul, desenul, scrisul, cititul). De asemenea, vor fi urmarite prezenta unor abilitati speciale la nivelul participantilor.

Modalitatea in care sunt prezentate toate activitatile care se desfasoara in cadrul Clasei Einstein, desi au drept obiectiv predarea unor unor subiecte foarte serioase si care nu fac placere copiilor sa fie discutate, ii determina pe acestia sa-si doreasca sa vina si data viitoare, dorind in acelasi timp sa puna in practica inca de la iesirea pe usa ceea ce au invatat in clasa.

Cine poate implementa programul Clasei Einstein?

Pentru dinamicitatea si amuzamentul cursurilor, ele pot fi moderate si de studenti la actorie de exemplu. Pentru formarea grupelor si evaluarea copilului, asa cum am mentionat mai sus, lectiile vor fi sustinute de specialist in stiintele educatiei si psihologie.

Cum se face inscrierea la Clasa Einstein?

Cursurile au loc in fiecare miercuri pentru copiii de 3-5 ani si joi pentru copiii de 5-7 ani. Inscrierile se fac sunand la Centrul Educational pentru Copii si Parinti sau scriindu-ne pe adresa de email pentru o programare in prealabil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima zi de scoala copii Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre