Nu intrerupe copilul atunci cand se joaca singur!

/ / Modificat: 2018-02-21
Nu intrerupe copilul atunci cand se joaca singur!

Joaca face parte din viata copiilor, fiind unul dintre principalele moduri de a-si petrece timpul liber. Atunci cand se joaca singuri, copiii au parte de mai multe beneficii, pentru ca prin acest mod le este stimulata creativitatea, invata sa devina independenti, sa capete incredere in ei, invata sa se bucure si de momentele in care nu sunt in compania altor persoane.

 

Micutii descopera cat este de placut sa te joci singur pe etape, iar un rol important il joaca si parintii, caci ei pot incuraja copilul sa faca asta. Conteaza, de asemenea, si personalitatea celui mic, pentru ca exista unii copii carora le place mai mult compania altor prichindei sau a parintilor, in timp ce altii se simt mai confortabil atunci cand se joaca singuri. Insa, indiferent de personalitate, toti copiii ar trebui sa fie incurajati sa se joace singuri, datorita beneficiilor pe care le aduce acest mod de joaca!

Beneficiile jocului independent pentru copii

Atunci cand il vezi ca se joaca singur, nu il intrerupe. Daca nu ii place sa stea singur, incearca sa apelezi la mici trucuri: de exemplu, cand il vezi fascinat de o jucarie sau de un joc, iesi usor din camera, fara ca el sa te vada. Ramai undeva de unde il poti supraveghea, ca sa vezi cum se descurca.

Cand iti va vedea lipsa, o sa te strige. Ideal ar fi sa nu mergi imediat la el, ci sa ii vorbesti din locul in care te afli. De exemplu, ca sa incurajezi copilul sa se joace singur poti umple o cutie cu jucarii care sa ii capete atentia: cuburi, plastilina, papusi, trenulete, masinute, carti de colorat, puzzle.

Iata cum ii ajuta jocul independent pe cei mici sa se dezvolte sanatos:

Le dezvolta spiritul de independenta

Un copil care se joaca singur, invata sa isi gestioneze singur timpul si sa ia singur decizii. Ceea ce este un lucru bun, pentru ca invata sa fie independent, independenta ce il va ajuta sa se simta confortabil si atunci cand se va afla in situatii in care trebuie sa se descurce singur.

Ii invata sa fie mai rabdatori

Joaca de unul singur ii mai invata pe copii o lectie pretioasa, care le va fi utila in viata de adult: rabdarea. Atunci cand nu este nimeni in preajma lor si se joaca, de exemplu, un joc care presupune constructia unor obiecte din piese de lego, copiii sunt nevoiti sa dea dovada de mai multa rabdare si de concentrare, ca sa reuseasca sa termine ceea ce au de facut.

Le stimuleaza creativitatea

Atunci cand copilul se joaca singur, fara sa fie mereu alta persoana care sa il indrume, el va fi pus in situatii cand va trebui sa isi "puna mintea la contributie" si sa devina mai creativ. De asemenea, cand va fi pus si in fata unor situatii dificile, va gasi singur solutii, chiar daca la inceput ii va fi un pic mai greu.

Jocul independent le lasa mai mult timp parintilor

Sa nu uitam nici de impactul pozitiv pe care joaca de unul singur il are asupra parintilor: in momentele in care copilul isi vede de joaca lui, parintii pot face lucruri atat pentru ei, dar si pentru gospodarie. Va fi mai usor si atunci cand mergeti in cocnediu sau in vizite, pentru ca nu va veni sa te roage tot timpul sa ii tii companie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca copii Importanta jocului Joc individual copii

Articole recomandate

Citeste si despre