De ce au copiii nevoie sa petreaca timp in natura?

/ / Modificat: 2018-07-27 00:00:00

Micutii din ziua de azi petrec foarte mult timp in casa, in fata telefoanelor, tabletelor si a calculatoarelor. Si, daca nu fac asta, o alta activitate "la moda" este petrecerea timpului liber intr-un mall. V-ati intrebat vreodata cat timp petrece copilul vostru in natura? Si daca timpul pe care il petrece este sau nu suficient?

copil-natura

Potrivit statisticilor din SUA un copil petrece in medie intre 4 si 7 minute pe zi jucandu-se in natura si in jur de 7 ore in fata diverselor ecrane din locuinta, scoala sau alte spatii inchise. De multe ori cei mici refuza sa iasa afara pe motiv ca toate device-urile electronice sunt in interior. Iar adultii nu isi lasa copii prea mult timp afara pentru ca in natura sunt microbi, boli, insecte si pericole.

Copiii (si nu numai ei) petrec atat de putin timp afara, incat se vorbeste din ce in ce mai des despre "tulburarea de deficit de natura".

Ce castiga cei mici daca stau cat mai mult timp afara?

Cresc sanatos

Afara, copiii sunt expusi la soare, la aer, iau contact cu elementele naturale, iar toate acestea contribuie la cresterea oaselor si la dezvoltarea sistemului imunitar. Nefiind un spatiu ingradit, copilul face multa miscare.

Sunt mai destepti si mai fericiti

O cercetare efectuata la University of Illinois a aratat ca simptomele deficitului de atentie la copii pot fi reduse prin activitati facute in aer liber. Mai mult, petrecutul de timp in aer liber reduce stresul si oboseala.

Studiile arata ca acei copii care fac activitati in natura sunt mai destepti, mai fericiti, mai atenti si mai putin anxiosi decat copiii care petrec timpul in casa.

Dau dovada de mai multa creativitate

Joaca afara le da copiilor ocazia sa se joace nestructurat, putand sa faca o multime de lucruri. Iar acest lucru duce la dezvoltarea creativitatii si imaginatiei.

Isi pun intrebari 

Natura ofera o serie de stimului care pot captiva atentia si interesul copiilor. Bete, pietre, flori, gaze, sunt explorate cu interes si le ofera copiilor ocazia sa isi puna intrebari, sa gandeasca cu propria lui minte, sa invete lucuri noi.

Se simt liberi si ajung sa-si cunoasca propriile limite 

Timpul afara ofera un spatiu deschis si plin de provocari, in care copilul experimenteza libertatea, isi cunoaste propriile limite si invata sa isi depaseasca fricile. Fiind o zona greu de controlat, micutul este pus in situatii imprevizibile, trebuie sa ia decizii. Iar in acest fel ii creste si increderea de sine.

Isi dezvolta abilitatile de socializare

Petrecand timp afara, in natura, copiii au posibilitatea sa socializeze si sa isi faca noi prieteni. Iar cercetarile au aratat ca activitatile outdoor afara le ofera copiilor ocazia sa coopereze mai mult si reduc conflictele.

Taguri Natura Timp afara copii mici Activitati afara

Marina Vasilescu

Jurnalismul si psihologia sunt cele doua mari pasiuni ale mele. Imi place sa scriu si sa ma joc. Ma intereseaza parentingul si neurostiintele. Lucrez cu copiii si in fiecare zi descopar ca sunt cei mai buni profesori pe care mi i-a oferit viata.

Articole recomandate

Citeste si despre