Perna ideala pentru somnul copilului tau

/ / Modificat: 2012-04-02
Perna ideala pentru somnul copilului tau

Somnul copilului tau joaca un rol esential in dezvoltare si crestere, de aceea este important ca perna pe care se odihneste sa fie ideala in functie de varsta si necesitatile micutului. In afara de faptul ca prichindeii au nevoie de o pozitie de somn corecta, perna utilizata ar trebui sa fie joasa si ferma, pentru o sustinere sanatoasa a gatului. In plus, perna nu este recomandata inainte de varsta de 3 ani.

Foto: kissitmakeitbetter.com

Iata cativa factori-cheie in alegerea unei perne de calitate pentru copilul tau.

Indiferent de insistentele micutului tau, dornic sa aiba si el o perna sub capusor ca mami si tati, nu uita ca perna este nerecomandata copiilor mai mici de 2-3 ani. In prima instantanta, constitutia corpului lor nu necesita o sustinere de acest gen pana la 26-48 de luni (cand umerii sunt mai ingusti decat circumferita capului). In al doilea rand, perna poate provoca sufocarea copilului, daca isi ingroapa chipul in mijlocul ei sau isi introduc capul sub ea in timpul somnului.

Forma si marimea pernei pentru copil

Dupa implinirea varstei de 3 ani, orice copil poate folosi in siguranta o perna pentru odihna, daca da semne ca isi doreste acest accesoriu pentru un somn confortabil. Este foarte important sa retii ca perna nu este obligatorie, cata vreme anatomia corpului nu necesita sprijin suplimentar intre umeri si gat.

Mai ales intre 3 si 4 anisori, specialistii recomanda o perna joasa, deoarece copiii mici au tendinta sa doarma pe burtica in cea mai mare parte a noptii, asadar nu au nevoie de un element care sa le ridice excesiv capusorul si sa le forteze coloana vertebrala. Dimensiunile ideale aproximative sunt de 30 cm latime, 40 cm lungime si 7 cm inaltime.

Totodata, este important sa tii cont de necesitatile fizice ale copilului tau: are gatul mai lung sau mai scurt, umeri ingusti sau lati, capusor mai mare sau mai mic etc. Perna ideala pentru el este cea care respecta intocmai alinierea naturala a coloanei vertebrale in timpul somnului, fiind suficient de mica pentru a fi compatibila cu trupul firav al micutului tau.

In general, o perna mare va fi si prea inalta pentru gatul copilului. Alege un produs de acest gen prevazut cu un contur special pentru forma capului si a gatului, chiar daca implica un cost suplimentar.

Materialul recomandat pentru perna copilului

Cel putin la fel de important ca forma si marimea pernei este materialul din care aceasta este confectionata. Piata de profil pune la dispozitie perne speciale fara alergeni, mai exact fara microorganisme invizibile care provoaca reactii alergice odata inspirate.

Pernele fara alergeni sunt realizate din materiale de ultima generatie, asa-zis organice, care nu absorb praful, impuritatile si acarienii din jur. Este vorba despre o umplutura speciala de bumbac bio, latex, silicon, lana sau fasii prelucrate de hrisca.

Pernele umplute cu pene de gaina sunt mai putin recomandate copilului mic, deoarece nu ofera o sustinere corecta a gatului. Textura pufoasa si moale il predispune pe somnoros sufocarii in timp ce doarme, iar continutul de microbi si acarieni este, de regula, mai mare. Daca insisti sa folosesti o astfel de perna, alege un model cu puf de gasca, tratat in prealabil cu substante speciale, antimicrobiene.

Tipuri speciale de perne pentru copii

Exista mai multe tipuri speciale de perne pentru copii, care ofera cate un avantaj suplimentar utilizatorului.

Perna din spuma cu memorie: aduce beneficii tuturor copiilor, mai ales celor care sufera de o afectiune la nivelul gatului si al sirei spinarii. Acestea ajuta coloana vertebrala sa ia o pozitie corecta, favorizeaza fluxul sanguin si circulatia lichidelor limfatice.

Perna pentru gat: este conceputa in forma de U, ceea ce confera un sprijin ideal pentru capusor (asadar, gatul si coloana sunt ferite de presiuni nocive).

Perna cu scopuri specifice: magazinele specializate comercializeaza si perne cu scopuri specifice, precum cele pentru citit, pentru odihna pe canapea sau pentru somnul intr-un pat strain, cu care copilul nu este obisnuit.

Caracteristici obligatorii ale pernei copilului

Inainte sa alegi o perna confortabila si sigura pentru odihna corecta a copilului tau, asigura-te ca indeplineste urmatoarele caracteristici obligatorii:

  • nu este o perna utilizata de familie in trecut, in special de adulti;
  • este confectionata dintr-un material usor de intretinut si curatat (copiii au tendinta sa murdareasca des astfel de obiecte);
  • este realizata dintr-un material anti-alergic, in special daca micutul sufera de probleme respiratorii sau alergii diverse;
  • perna nu prezinta denivelari si nu are nevoie de ajustari pentru a ajunge la o forma ideala;
  • perna nu este prevazuta cu nasturi, ciucuri, paiete sau alte accesorii de acest gen, care se pot desprinde si pot patrunde in caile respiratorii ale copilului.

Beneficiile pernei pentru sanatatea copilului

Chiar daca nu este obligatorie, perna poate aduce o serie de beneficii pentru sanatate. De pilda, copiii care sufera de infectii cronice ale urechilor isi pot alina durerea sprijinindu-si capusorul de perna (daca ar sta pe salteaua plata, senzatiile neplacute ar fi mai intense).

Un alt efect benefic al pernei se produce in cazul unor tulburari respiratorii: ridicarea usoara a capului faciliteaza circulatia propice a aerului prin orificiile nazale si previne obturarea sinusurilor. In acest mod, copilul nu este nevoit sa respire pe gurita, se odihneste mai bine, iar capacitatea organismului de a se reface in urma unei raceli creste.

Pentru obtinerea aceluiasi efect inainte de varsta de 3 ani, cand perna este nerecomandata, mamicile sunt sfatuite sa ridice patutul cu ajutorul unor piedici de lemn sau sa introduca sub saltea un prosop rulat, astfel incat copilul sa doarma cu capul mai sus decat restul corpului.

In plus, o perna potrivita va fi de ajutor atunci cand copilul simte nevoia sa se "cuibareasca" in patut, simtind confortul unei sustineri corporale care induce sentimentul de siguranta. Multi copii adorm mai usor imbratisand o perna, din aceleasi motive psihologice firesti la o varsta frageda.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Perna copii

Articole recomandate

Citeste si despre