Lucruri pe care doctorul si-ar dori sa le faci pentru copilul tau

/ / Modificat: 2012-11-19
Lucruri pe care doctorul si-ar dori sa le faci pentru copilul tau

Calitatea de parinte vine cu bucurii si provocari pe masura. Cresterea copilului este o responsabilitate majora si trebuie sa obisnuiesti copilul cu cateva reguli de viata, care il vor ajuta sa se dezvolte frumos si sanatos. Iata cateva lucruri pe care este bine sa le faci pentru copilul tau si pentru care si medicul iti va fi recunoscator.

Nu transforma mersul la olita intr-o batalie

Majoritatea parintilor isi fac griji atunci cand cel mic, pana la varsta de 2 ani, nu merge singur la olita. Insa specialistii sunt de parere ca mersul la olita este un eveniment important in viata unui copil. Vor face acest lucru atunci cand se simt in stare si pregatiti. Acest eveniment poate intarzia si pana la 4 ani.

Incercarile repetate si esuate de a invata copilul sa invete sa mearga la olita poate fi un stres imens si nu il vor ajuta sa invete mai repede.

Este foarte bine sa introduci notiunea de "olita" la varsta de 2 ani, insa trebuie sa eviti situatiile in care pur si simplu il obligi pe cel mic sa mearga la olita sau sa il intrebi la fiecare 5 minute daca are nevoie.

In schimb, poti da startul unui program cu recompense. De exemplu, daca cel mic iti spune ca are nevoie la olita si il duci imediat, il poti premia cu un obiect sau o jucarie preferata.

Implica-l in dialog pe cel mic

Majoritatea parintilor stiu ca citirea cu voce tare a povestilor va ajuta copiii sa isi dezvolte vocabularul. Specialistii sunt insa de parere ca discutiile cu cel mic il stimuleaza mai mult. Seara sau cand ai mai mult timp, discuta cu el despre ziua lui, plimbarile in parc, activitatile de la gradinita sau despre masa de pranz.

Pune-i intrebari care sa incurajeze dialogul. Copiii au mereu subiecte interesante de abordat. Atunci cand sunt cu parintii acasa vor fi mult mai stimulati sa discute si sa participe la conversatii. Asadar, nu indeparta copilul si lasa-l sa se exprime. In acest fel isi va dezvolta vocabularul si va interactiona mult mai bine si cu colegii de la gradinita.

Invata copilul sa se spele regulat pe maini

Pe masura ce copilul tau creste si merge la gradinita, viata lui sociala este din ce in ce mai alerta. Chiar daca exista motive majore de bucurie, odata cu inaintarea in varsta, copilul este mult mai mult expus infectiilor si bolilor.

In jurul varstei de 2 - 3 ani este indicat sa il inveti sa se spele singur pe maini. Mergi impreuna cu el la baie si explica-i care este rolul apei si al sapunului si modul in care trebuie sa le foloseasca.

Trebuie sa il obisnuiesti sa se spele pe maini atunci cand vine acasa de la joaca sau de la gradinita, sau atunci cand a atins diverse obiecte sau s-a murdarit. De asemenea, trebuie sa ii explici ca este esential sa se spele pe maini dupa ce a fost la baie si inainte sa manance.

In plus, pentru a preveni infectiile, este important sa pastrezi casa curata si in ordine, sa schimbi apa de la umidificatoarele din locuinta si sa cureti filtrele aparatelor de aer conditionat. Altfel, acestea se pot contamina foarte usor cu bacterii care pot duce la probleme serioase de sanatate.

Convinge-l sa poarte casca de protectie

Multi copii nu poarta casca de protectie atunci cand merg cu bicicleta sau tricicleta prin parc sau pe aleile din fata blocului. Accidentele se pot intampla insa tot timpul, iar cei mici se pot rani grav la cap, atunci cand se lovesc direct de betonul aleilor.

Este astfel indicat sa ii inveti sa poarte casca de protectie atunci cand se joaca. Daca nu vor sa o poarte, nu ii lasi sa se plimbe cu bicicleta. In acest fel vor sti care sunt regulile si vor aprecia mai bine pericolele la care sunt expusi atunci cand nu se protejeaza.

Nu folosi medicul ca pedeapsa

Amenintarea cu mersul la medic este foarte des folosita de parinti atunci cand cel mic nu este cuminte. Acest lucru nu te va ajuta insa pe termen lung. In plus, atunci cand va merge cu adevarat la medic, interactiunea dintre medic si copilul tau va fi un esec.

In scurt timp, programarile la medic sau stomatolog vor deveni adevarate provocari si surse de stres, atat pentru parinte, cat si pentru copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi Olita Spalat maini copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre