Ce efect are piscina asupra vederii copiilor

/ / Modificat: 2023-06-22
Ce efect are piscina asupra vederii copiilor

Vara este indicat sa ai mare grija de sanatatea oculara a copilului tau mai ales atunci cand merge la piscina. Exista o serie de probleme medicale oftalmologice care ii pot crea multe neplaceri si care pot, bineinteles, sa fie prevenite.

Despre efectul piscinei asupra vederii copiilor si mai ales care sunt principalele metode de preventie a problemelor oculare la copii, am discutat cu doamna doctor Elena Avram, medic specialist oftalmolog in cadrul Spitalului de Oftalmologie Infosan din Bucuresti.

Afectiunile oculare cauzate prin contactul direct cu apa contaminata de la piscina pot determina inflamatia suprafetei oculare. Exista, bineinteles, si riscul propagarii intraoculare.

In apa de la bazin pot exista produsi infectiosi (bacterieni, virali, parazitari, micotici) care determina leziuni specifice oculare. De asemenea, produsii chimici utilizati pentru dezinfectie, ce sunt produsi de natura toxica, pot determina aparitia alergiilor si a eroziunilor corneene.

Apa de piscina si alergiile

„Contactul cu dezinfectantii folositi pentru curatarea apei din piscina poate duce la aparitia conjunctivitei alergice. Acestea au ca manifestare iritatia oculara, pruritul ocular si inrosirea unui ochi sau a ambilor. De asemenea, clorul, cloramina si tricloramina sunt extrem de des utilizate si pot determina, pe langa clasica conjunctivita, si leziuni pe cornee. Trebuie sa le explicam copiilor ca nu au voie sa frece ochii. In felul acesta, ei pot determina leziuni corneene care se pot suprainfecta bacterian.

De asemenea, studii recente sustin ca dezinfectantii utilizati la curatarea apei pot afecta calitatea filmului lacrimal. Ulterior are loc o evaporare precoce a lacrimilor si aparitia unui sindrom de ochi uscat”, ne-a explicat medicul specialist oftalmolog, Elena Avram.

Creste riscul pentru infectii bacteriene

Contactul cu apa contaminata expune copiii si la aparitia unor infectii bacteriene ce pot fi foarte agresive in anumite cazuri. Mai exact, vorbim despre conjunctivita si keratita. Acestea se manifesta prin aparitia unei secretii purulente, cu sau fara dureri oculare, in functie de agresivitatea bacteriei. Alte simptome sunt: ochii rosii, sensibilitate la lumina, scaderea acuitatii vizuale, senzatia de lacrimare si edemul pleoapelor. Cei mai agresivi agenti patogeni sunt Acanthamoeba si Pseudomonas.

Medicul a mai subliniat si faptul ca infectiile virale, in special cele determinate de Adenovirus, provoaca adevarate epidemii pe timpul verii. Simptomatologia este suparatoare pentru pacient. De asemenea, trebuie sa retinem ca infectiile bacteriene si virale sunt transmisibile si la alti membrii ai familiei.

Inghitirea apei poate duce la infectii cu protozoare

„Infectia cu protozoare, asa cum este Giardia lamblia, apare dupa inghitirea apei contaminate. Giardia lamblia are doua stadii evolutive: chist si trofozoid. Protozoarul poate sa ajunga si sa infesteze ochiul determinand inflamatia irisului, coroidei sau retinei, afectiuni de gravitate crescuta. Boala se manifesta prin scaderea insemnata a vederii si cateodata prin aparitia ochiului rosu. Se trateaza cu medicamente antiprotozoare. De asemenea poate determina o degenerare aparte a retinei cu aspect specific de „sare si piper”, a punctat medicul oftalmolog Elena Avram.

Toxoplasmoza oculara si toxocaraza oculara sunt alte doua afectiuni determinate de paraziti intracelulari ce pot fi gasiti si in apa de piscina. Aceste boli se manifesta printr-o afectare retiniana insemnata.

„Nici apa termala nu ne fereste de boli. Astfel, expunerea fara masuri de protectie in apa termala amplifica riscul contaminarii oculare cu fungi. Acestia determina aparitia unor infectii dificil de tratat”, a continuat medicul.

In functie de afectiunea oculara si doar dupa consultul medical, medicul va prescrie antibiotice, antivirale, antiinflamatorii, antialergice, reepitelizante corneene sau lacrimi artificiale.

Iata cateva recomandari esentiale pentru prevenirea problemelor oculare atunci cand mergem la piscina:

  • Primul pas al preventiei este utilizarea ochelarilor de inot.
  • Spalarea este obligatorie inainte si dupa intrarea in piscina pentru inlaturarea agentilor patogeni de pe piele.
  • Nu este bine sa se deschida ochii sub apa.
  • Este indicata utilizarea lacrimilor artificiale pentru curatarea ochilor.

„De asemenea, este bine ca parintii sa retina ca ochelarii de inot reprezinta cea sigura metoda de preventie a infectiilor oculare. Totodata, este indicat inotul in ape saline in care foarte multi din agentii patogeni mai sus intalniti nu supravietuiesc”, a mai spus medicul oftalmolog.

Retine! Piscinele nu trebuie insa evitate - apa de piscina corect tratata si dezinfectata nu permite dezvoltarea agentilor patogeni mentionati, fiind sigura pentru copii si adulti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni piscina Vedere copii

Articole recomandate

Citeste si despre