Drag parinte care iti aduci copilul bolnav la gradinita... Te rog, nu o mai face!

/ / Modificat: 2023-09-13
Drag parinte care iti aduci copilul bolnav la gradinita... Te rog, nu o mai face!

Sunt si eu mama. Am doi copii, un serviciu de la care nu pot sa lipsesc si astazi mi-a crescut tensiunea cand mi-a spus fii-miu in magazin: "Ia-mi si mie pastile de tuse ca Mihnea tuseste si mama lui i-a adus pastile la gradinita".

Da, dintr-un motiv pe care efectiv nu il pot intelege, mama lui Mihnea (Buna seara, doamna!) l-a adus la gradinita cu punga de medicamente. Si nu numai ca ea a facut asta (ea putea incerca orice, pana la urma), dar educatoarea a si acceptat. In conditiile in care se face atata tam-tam cu avizul epidemiologic si se bat taberele intre ele pentru analize sau nu la intrarea in colectivitate, sa accepti un copil bolnav in grupa mi se pare absurd.

Inteleg ca nu poti sa-ti iei liber de la birou. Si eu am sefi si nu toti au copii sau poate au si uitat cum e sa faca febra peste noapte si sa nu ai solutii. Dar mai stiu un lucru, exista concediu medical pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani, potrivit OUG 158/2005 art.26. Avem 45 de zile pe an sa stam acasa cand piticii sunt bolnavi. 45 mama, 45 tata. Nici macar la bani nu iesim mai prost, pentru ca se calculeaza 85% din brut. Si-acum ca am stabilit ca avem posibilitatea sa stam cu ei acasa cand sunt bolnavi si nici nu ne incurca la bani, de ce sunt parinti care tot ii aduc la gradinita? Si, la fel de important este faptul ca zilele de medical nu va afecteaza numarul de zile de concediu de odihna.

Nu-mi spuneti ca va e frica de repercusiuni. Pentru asta exista ITM-ul, o institutie care pana una alta raspunde prompt. Va spun din experienta.

Dar sa ne intoarcem la copii. Inteleg sa ii aduceti cu un rest de tuse sau cu ceva muci. Toamna si iarna toti au muci, in cantitati diferite. Dar cand tu aduci copilul cu antibiotic, tusind ca un magarus, cu mucii verzi pana la barbie si cu stare proasta mi se pare ca te joci cu sanatatea lui. Si mai cred ca ai ceva si cu ceilalti copii. Nu prea am vazut copii mici care sa puna mana la gura cand tusesc fara sa fie atentionati de un adult in privinta asta, in schimb am vazut micuti care baga in gura tot ce se nimereste. La o grupa de 20 si ceva de copii, fa un calcul rapid si vezi care este viteza cu care se plimba virusurile. Probabilitatea sa se imbolnaveasa toti este enorma. Nu mai zic ca nici al tau nu se va vindeca mai repede si, mai mult, poate va lua raceala de alt copil cand boala lui va fi pe final si ai sa o iei de la capat.

Eu de fiecare data cand vad ca il ia raceala stau cu el acasa o zi, doua. Ii dau supe calde, fructe, il las sa doarma mai mult si scapam de chestii dureroare.

Vrei sa-ti spun un secret? Cand fata mea cea mare era mica si mergea la cresa, am crezut si eu ca tine ca sunt zmeu. Tusea. Am dus-o la toti doctorii - alergolog, pneumolog, pediatri, orl-isti-si toti imi spuneau ca nu are nimic. Facea febra din cand in cand, dar ii trecea intr-o zi. Si eu, o duceam la cresa. Nu cand avea febra, dar o duceam. Pana intr-o zi cand am alergat la urgenta cu febra 40. Pneumonie interstitiala. Era inainte de Craciun. Am stat o saptamana in spital. Ne-au externat pe 25 decembrie. Apoi, a stat acasa 3 saptamani. Am crezut ca e bine si am dus-o iar la cresa. Dar, nu. Nu era asa. Pneumonia a recidivat, de data asta si cu o otita si am ajuns iar pe patul de spital. Prin cata suferinta a trecut micuta mea atunci, nu am sa uit niciodata. De-atunci mi-am jurat ca nu o voi mai duce niciodata bolnava la cresa/gradinita. Si m-am tinut de cuvant si cu ea, si cu fratele ei. De-atunci n-am mai avut raceli grave, doar episoade care au trecut repede cu supa si somn mult.

Daca povestea mea nu vi se pare de speriat, mai am una care mi-a dat fiori reci pe sira spinarii. Anul trecut la noi la gradinita s-a schimbat regulamentul intern cu privire la avize epidemiologice. M-am enervat si m-am revoltat pentru ca mi se parea (si inca mi se pare absurd) sa mi se ceara unul daca nu duc copilul la gradinita 3 zile consecutiv, aici incluzand si week-endul. Dar am aflat cauza si am lasat-o mai moale cu vociferarile. Un parinte cu un copil convalescent dupa o boala contagioasa a hotarat sa-l aduca la gradinita. L-a adus, toate bune si frumoase. Ajuns acasa, copilul a murit. Intre atatia copii cu muci si viroze de imprastiat si pe la altii, saracul de el, cu organism plapand nu a rezistat. Cine stie ce virus a luat si i-a fost fatal?

Acesta este un caz extrem, dar de ce sa riscam sanatatea copilului nostru pentru cateva zile de medical? Pana la urma e si sansa noastra sa ne odihnim putin.

Va rog, nu va mai fortati copiii sa sufle tare, tare nasul inainte de a intra in gradinita ca sa nu vada asistenta care-i situatia, nu-i mai fortati sa se abtina de la tusit! Nu faceti nimanui niciun bine!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil bolnav scoala gradinita Concediu ingrijire copil bolnav Sfaturi copil bolnav

Articole recomandate

Citeste si despre