Sportul in copilarie face adevarate minuni!

/ / Modificat: 2018-11-29
Sportul in copilarie face adevarate minuni!

Dezvoltarea fizica si psihica a copilului se imbunatateste extrem de mult in urma practicarii unui sport. Potrivit specialistilor, copiii care fac un sport, nu neaparat de performanta, sunt mult mai sanatosi si au o calitate a vietii mult mai buna.

Practicarea unui sport in copilarie are impact asupra intregii vieti. Odata dobandit acest obicei, el va fi practicat si la varsta adulta si va reduce semnificativ probleme medicale precum obezitatea si complicatiile cardiace.

UNESCO sustine sportul la varste fragede

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) denumeste sportul in copilarie ca fiind un drept uman inalienabil. Prin urmare, face un apel ca toti copiii din intreaga lume sa fie indrumati spre a practica o activitate sportiva.

Pornind de la aceasta idee, organizatia le sugereaza guvernelor sa promoveze sportul pentru copii.

Beneficiile sportului in copilarie

  • Sustine sanatatea fizica si previne bolile cardiace, diabetul, cancerul si obezitatea.
  • Stimuleaza dezvoltarea oaselor si a muschilor.
  • Ii ajuta pe copii sa interactioneze cu ceilalti si sa invete regulile jocului in echipa.
  • Dezvolta abilitatile sociale. Copiii invata sa ii accepte pe altii fara sa faca distinctii sociale, culturale sau economice. Promoveaza munca in echipa ca o metoda de succes.
  • Ii ajuta pe cei mici sa-si depaseasca problemele de personalitate precum timiditatea.
  • Intareste stima de sine. Copiii invata valoarea si locul lor intr-un grup.
  • Promoveaza viata activa, fiind o metoda buna de a descuraja atasamentul copiilor de tehnologie, jocuri video, telefoane mobile si tablete.
  • Contribuie la prevenirea dependentelor comune in timpul cresterii: toxicitate, alcoolism, fumat.
  • Stimuleaza creativitatea.
  • Copiii invata sa-si asume responsabilitatea si sa faca compromisuri.

Sporturile in functie de varsta

Pe masura ce copilul creste, corpul si mintea sa vor avea nevoie de stimuli diferiti. Acesta este un aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi sportul potrivit.

De asemenea, si opinia copilului este importanta. Familia poate dezvolta o lista de optiuni vizavi de sporturile pe care copilul le-ar putea provoca, insa cel mic va fi cel care va alege spre ce se indreapta.

De la 3 la 5 ani. La aceasta varsta sportul este inca o joaca prin care copilul poate invata insa o multime de lucruri. In etapa aceasta, sportul trebuie sa aiba o componenta de agrement. Creeaza-i oportunitati pentru a-i stimula imaginatia. Este o etapa adecvata pentru dezvoltarea coordonarii si a echilibrului. Sunt recomandate 3-4 ore de sport pe saptamana.

De la 6 la 10 ani. La aceasta varsta, copilul ar trebui sa inceapa sa faca diferite sporturi pentru a decide care ii place cel mai mult. Judo, karate, ciclism, gimnastica ritmica, tenis, fotbal, baschet sau volei sunt ideale pentru aceasta etapa. Copiii trebuie sa vada sportul in principal ca pe o activitate recreativa, de aceea este bine sa fie eliminata pe cat posibil componenta competitionala.

Pubertatea si adolescenta. In aceasta perioada, copilul sufera schimbari emotionale, fizice si psihologice foarte mari. Sportul ii va permite sa experimenteze o dezvoltare personala excelenta. Se va simti increzator si va dobandi incredere in sine. Va invata sa-si cunoasca trupul, sa isi castige stima de sine si sa-si imbunatateasca viziunea asupra lui insusi ca persoana.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sport Sport copii Sport beneficii

Articole recomandate

Citeste si despre