Rasul inainte de a merge la culcare il ajuta pe copil sa doarma mai bine

/ / Modificat: 2020-01-29
Rasul inainte de a merge la culcare il ajuta pe copil sa doarma mai bine

Orice parinte s-a confruntat cu situatia in care i-a fost greu sa-si convinga copilul ca joaca s-a terminat si este timpul sa mearga la culcare. Micutii sunt atat de plini de energie, incat este greu sa-i "deconectezi" de la treburile lor.

Fiecare parinte are rutina sa speciala: baie, un pahar cu lapte, poveste, muzica relaxanta, rasfat si liniste pentru a-l ajuta sa adoarma.

Alti parinti opteaza pentru epuizare: lasa copilul sa se joace, sa alerge si sa desfasoare activitati care il obosesc, ca sa "cada lat" noaptea.

Unele studii au aratat ca incercarea de a obosi copilul ca sa doarma este contraproductiva si poate implica probleme de somn, precum trezirea de mai multe ori pe timpul noptii sau cosmarurile. Cea mai buna alternativa, conform studiilor, este sa rada inainte de a-l duce la somn.

De ce sa inlocuiesti oboseala cu rasul

Cand un copil este extrem de obosit, creierul si corpul sunt supraincarcate. Acest lucru il face nervos, plangacios si dureaza mai mult sa se relaxeze si sa adoarma.

Daca adoarme incordat, micutul va avea un somn nelinistit si se va trezi de mai multe ori decat de obicei. Si adultii sufera atunci cand sunt foarte obositi. Dar un pic de oboseala nu strica (oboseala obisnuita de a se trezi si de a se juca, de care are nevoie fiecare copil), dar nu prea mult. In cartea sa, "Joaca-te odihnit: ceea ce orice copil vrea sa stim despre el," dr. Deborah Macnamara explica faptul ca cei mici isi proceseaza adesea emotiile prin plans pentru a elibera stresul. Dar o fac si prin joc si ras.

Un alt studiu cu femei insarcinate, realizat de Dr. Jianghong Liu, profesor la Universitatea din Pennsylvania, a aratat ca atunci cand o femeie mentine o atitudine pozitiva in timpul sarcinii, bebelusul ei se bucura de o calitate mai buna a somnului in timpul copilariei.

Poate te gandesti ca rasul necontrolat inainte de somn il va activa pe cel mic si mai mult. Si nu gresesti. Cheia este sa-l faci sa zambeasca atat cat este necesar.Rasul, somnifer natural  Daca reusesti sa incluzi rasul ca parte a rutinei de somn, rezultatul te va uimi. Dar trebuie sa perseverezi.

ras somn

Desi somnul este adesea asociat cu sunete sau arome linistitoare si calmante, rasul poate fi o alternativa excelenta pentru ca cel mic sa se odihneasca mai bine. Iata cateva motive care confirma acest lucru:

1. Rasul produce hormoni ai fericirii. Un studiu realizat de psihologii Tara Kraft si Sarah Pressman de la Universitatea din Kansas (SUA) si publicat in revista "Psychological Science," a concluzionat ca rasul are un efect asupra organismului la nivel chimic si provoaca persoanei care zambeste o bunastare fizica de 24 de ore, eliminand stresul.

Explicatia este ca rasul reduce tensiunea arteriala si declanseaza eliberarea de endorfine, un hormon pe care corpul omului il secreta atunci cand se simte fericit, reducand nivelul de stres. Iar cand copilul este fericit, normal ca se odihneste mai bine. 

2. Il ajuta pe copil sa se simta in siguranta. Rasul creeaza si conexiuni. Cand te joci cu copilul tau si razi cu el inainte de a merge la culcare, va adormi simtindu-se in siguranta si protejat, chiar daca nu doarme cu tine.

3. Rasul ajuta la eliberarea melatoninei, un hormon responsabil de inducerea somnului. Un studiu care a inclus mame care alapteaza a aratat ca cele care si-au hranit bebelusii dupa ce au vizionat un film cu Charlie Chaplin aveau niveluri mai mari de melatonina in laptele matern, comparativ cu mamele care au urmarit alte tipuri de filme inainte de alaptare.

4. Are aceleasi efecte ca meditatia. Un studiu de la Universitatea Loma Linda din California (SUA) a monitorizat undele cerebrale ale voluntarilor in timp ce vizionau videoclipuri despre umor, spiritualitate si teroare. Rezultatele au aratat ca videoclipurile amuzante au produs un nivel ridicat de unde gamma, la fel cum actioneaza un exercitiu de meditatie.

Trucuri care ajuta copilul sa adoarma razand

Kate Orson, mama si autoarea "Tears Heal: Cum sa ne ascultam copiii," a impartasit pentru Motherly cateva trucuri distractive pe care sa le incluzi in rutinele de culcare ale copilului tau.

  • O bataie cu pernele, dar sa lasi copilul sa castige.
  • Cand citesti o poveste inainte de culcare, schimba cateva cuvinte si inventeaza scenarii amuzante.
  • Inainte de a-l trimite sa doarma este indicat sa respire adanc si sa se calmeze. Este mai bine sa nu-l grabesti si sa-l lasi sa se bucure de rutina sa distractiva.
  • Cand il invelesti si ii dai pupicul de noaptea buna, poti face fete amuzante sau poti sa il gadili usor.

De ce este important ca cei mici sa doarma bine

In timpul somnului se imbunatateste memoria si maturizarea creierului. Potrivit dr. Marta Moraleda, "lipsa somnului poate modifica comportamentul si starea de spirit, ii poate face mai activi decat de obicei, le poate reduce atentia in clasa, ii poate face sa para neprietenosi sau mai nervosi."

De asemenea, poate provoca somnolenta in timpul zilei, probleme de invatare si dezvoltare mentala si, prin urmare, ii poate afecta performanta scolara.

Expertii in somn subliniaza mai multe beneficii ale odihnei la copii:

- Imbunatateste dezvoltarea si starea fizica. Unele faze ale somnului sunt asociate cu repararea tesuturilor corporale si conservarea si recuperarea energiei. In timpul somnului, creierul secreta diferite substante care regleaza multe dintre functiile organismului, inclusiv hormonul de crestere.

- Favorizeaza dezvoltarea creativitatii. In timpul somnului, apar procesele de reparare a creierului, neuronii sunt reorganizati si stocheaza ceea ce au invatat in timpul zilei, cele mai importante amintiri sunt selectate, iar celelalte eliminate si uitate. Somnul profund faciliteaza combinarea gandurilor intr-un mod inedit si lasa imaginatia sa alerge, permitand aparitia celor mai bune idei.

Sursa: Bebe y mas

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Copii

Articole recomandate

Citeste si despre