Pregatirea copilului pentru gradinita

/ / Modificat: 2014-09-05
Pregatirea copilului pentru gradinita

Pregatirea copilului pentru gradinita este un proces complex si de durata. Gradinita este o etapa noua in viata copilului tau, dar si o experienta interesanta pentru tine. Inainte ca cel mic sa faca primii pasi in curtea acestei institutii, el trebuie sa fie apt din punct de vedere fizic, dar mai ales emotional, pentru experienta noua care va face parte din viata lui cativa ani buni la rand. Iata ce trebuie sa stie si ce abilitati trebuie sa indeplineasca copilul pana la intrarea la gradi, dar si cum il ajuti sa se adapteze mai usor noului mediu!

Pregatirea copilului pentru o noua etapa - gradinita

Copilul mic are nevoie de timp si multa rabdare din partea ta pentru a se putea bucura de gradinita si de mediul ei asa cum ar trebui sa o faca orice copilas. Fiecare experienta noua din viata prichindelului tau, asa cum este si intrarea la gradinita, il sperie foarte tare si il face sa se simta inconfortabil. De aceea, este important sa il imprietenesti treptat cu un astfel de mediu, prin cateva metode simple si eficiente:

  • du-l sa viziteze si sa se familiarizeze cu gradinita cu cateva saptamani inainte de inceperea ei;
  • afla in ce grupa este inscris si incearca sa organizezi intalniri de joaca pentru el si alti colegi, pentru a se cunoaste intre ei inainte de intrarea la gradi;
  • pregateste-l din timp pentru anxietatea de separare, o stare frecvent intalnita in acest moment al copilariei;
  • vorbeste-i cat mai mult despre gradinita si ce se intampla acolo;
  • citeste-i carti tematice, cu aventuri si povesti care au loc la gradinita;
  • practicati jocuri de rol - prefaceti-va ca sunteti la gradinita, ca tu esti educatoarea si imitati cateva ore sau activitati specifice gradinitei - este cel mai util mod prin care prichindelul intelege ce se intampla in acel spatiu si invata la ce sa se astepte cand va ajunge acolo.

Abilitati sau aptitudini esentiale ale copilului pentru gradinita

Dezvoltarea motricitatii fine

Pana la intrarea la gradinita, copilul trebuie sa fi achizitionat deja cateva abilitati motorii fine, chiar daca ele sunt inca necizelate si nu le stapaneste foarte bine.

puzzle-copii

Printre cele mai importante abilitati motorii fine se numara mersul in linie dreapta, manipularea mingii, capacitatea de a aranja corect piesele dintr-un puzzle simplu, de a decupa bucati de hartie cu foarfeca, de a tine pixul in mana si de a mazgali sau chiar a creiona primele litere.

Invatatul la olita

La varsta de 3-4 anisori, copilul tau este mai mult decat pregatit sa invete sa faca la olita si, treptat, sa faca trecerea spre folosirea toaletei. Pana la varsta de 5 anisori, copilul tau nici macar nu ar trebui sa mai aiba probleme cu olita. Indicat este sa fi inceput deja procesul folosirii toaletei, chiar daca este inca in derulare si mai are multe de invatat.

olita-recompense

Este important sa fii perseverenta si sa apelezi la cele mai bune metode pentru a-l apropia si familiariza pe copil cu olita si cu folosirea ei:

  • creeaza o rutina din a-l pune frecvent pe olita, indiferent ca te anunta sau nu cand are nevoie;
  • spune-i constant cat este de important sa te anunte atunci cand simte nevoia sa mearga la baita;
  • recompenseaza-i eforturile si reusitele cu laude si aprecieri, dar nu cu daruri materiale;
  • alege o olita deosebita, colorata si haioasa, astfel incat copilul sa se simta bine pe ea si sa ii faca placere sa o foloseasca;
  • nu transforma olita intr-o jucarie.

Unii copilasi sunt mai precoce din fire si invata mai repede sa foloseasca olita si sa treaca mai usor apoi la folosirea toaletei. Exista copii care la 4-5 ani folosesc foarte bine toaleta, dar exista altii care nu sunt atat de receptivi si indemanatici in folosirea ei.

Important este sa fii perseverenta si sa inveti copilul sa foloseasca toaleta cat mai rapid dupa ce stapaneste bine modul in care se utilizeaza olita.

Spalatul pe manute

Copilasul tau trebuie invatat inca de mic sa se spele pe manute. Chiar daca dureaza ceva timp pana cand acest obicei sanatos ii intra in rutina zilnica, este recomandat sa fii perseverenta si sa ai grija sa insisti zilnic sa se spele pe manute si sa ii repeti mereu cum se face corect.

spalat-maini-copii_2

Este o regula de igiena obligatorie, pe care si educatoarele o pretind de la cei mici, atunci cand acestia intra la gradi. Sigur, nu au pretentia sa fie experti in acest obicei sau sa nu mai sara peste un spalat sau doua, dar este indicat sa stie cand anume trebuie sa o faca si sa aiba macar initiativa de a intreprinde aceasta activitate. Ajutorul il va primi, cu siguranta, de la o educatoare.

Dezvatul de biberon sau suzeta

In general, copilul mic renunta mai intai la suzeta si apoi la biberon. Dupa ce pierde unul dintre cei mai importanti aliati ai somnului si relaxarii, suzetica, copilul isi concentreaza atentia si se refugiaza in tetina biberonului. El profita de tetina nu doar pentru a se hrani, ci si pentru a inlocui suzeta, o pierdere cu greu acceptata, presarata adesea cu plansete, tipete si accese de furie.

Pana la 2-3 anisori, cand copilul urmeaza sa fie inscris la gradinita, ar trebui sa fi renuntat de foarte mult timp la suzeta. Specialistii sustin ca cel mai indicat este sa il dezveti de acest obiect de confort imediat dupa varsta de 1 an si nu mai tarziu de 2 ani. Cu cat trece mai mult timp, cu atat ii va fi mai greu sa se separe de ea, iar tie iti va fi mai greu sa il dezveti.

renuntare-suzeta

Principala problema de care trebuie sa te ocupi inainte de intrarea la gradi nu ar trebui sa mai fie suzeta, ci biberonul. Acesta are multe sanse sa mai faca inca parte din rutina alimentara a copilului, chiar si la 3 anisori, daca nu este dezvatat la timp de el.

Odata cu diversificarea alimentatiei si pe masura ce copilul face cunostinta cu lingurile si bolurile colorate pentru varsta lui, biberonul va incepe sa fie repudiat si sa uite de el. Va fi mai tentat sa incerce noile tacamuri si vesela fascinanta pe care le vede in mainile tale cand ii dai sa manance. Insa chiar si asa, exista riscul sa ramana inca atasat de biberon.

Pentru a-l dezvata mai usor, orienteaza-i atentia spre folosirea tacamurilor in rutina alimentara si nu il lasa niciodata sa foloseasca biberonul pe post de jucarie sau metoda de calmare ori relaxare.

Prichindelul tau este pregatit acum sa intre cu multa siguranta si incredere pe portile gradinitei, sa faca fata cerintelor si pretentiilor si sa profite de exeperienta unica pe care acest mediu i-o ofera.

Tu cum ai pregatit copilul de gradinita? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire copii gradinita Abilitati copii gradinita Gradinita copii Achizitii gradinita copii Adaptare gradinita

Articole recomandate

Citeste si despre