Invata copilul sa-si seteze obiective!

/ / Modificat: 2013-04-04
Invata copilul sa-si seteze obiective!

Stabilirea obiectivelor si gasirea solutiilor potrivite pentru atingerea lor reprezinta un pas important in educatia copilului mic. Multi parinti considera ca este o lectie educativa complicata, care depaseste capacitatea de intelegere la varste mici, insa specialistii ii contrazic. Sustin ca un copil mic poate fi pus in tot soiul de situatii simple, care ii ofera ocazia sa inteleaga exact ce presupune setarea obiectivelor pe termen lung si la ce il ajuta!

Stabilirea obiectivelor la copii

Setarea obiectivelor reprezinta o lectie valoroasa pe care copilul mic o poate invata de la parinti. Este si o metoda de autodisciplinare, de care poate beneficia in copilaria tarzie, dar mai ales la maturitate, in plan personal si profesional. Copilul invata sa faca planuri, sa gaseasca solutii proprii pentru a le atinge, sa respecte termene-limita etc. Toate aceste abilitati il ajuta sa fie perseverent, sa depaseasca obstacole cu succes si sa nu se lase coplesit de esecuri, ci sa le vada ca oportunitati de a invata lucruri noi. Ca sa poti creste un copil determinat, perseverent si increzator in forte proprii, trebuie sa incepi sa ii insufli aceste abilitati inca din primii ani ai copilariei.

Fii un exemplu pentru el!

Arata-i copilului tau ca esti o persoana care isi seteaza obiective si care gaseste intotdeauna solutii creative pentru a le atinge. La varste mici, copilul invata cel mai repede si usor prin imitarea celorlalti. Tot ce faci si spui in preajma lui este absorbit in comportamentul si limbajul lui. Daca vrei ca cel mic sa fie perseverent, sa aiba o atitudine optimista in fata obstacolelor, este recomandat ca tu sa fii persoana care vrei sa devina el. Stabileste-ti obiective clare, pe termen lung, si arata-i mereu copilului care sunt caile optime pentru a le atinge. Vorbeste-i despre planurile pe care le faci si cum te ajuta ele sa iti indeplinesti cele mai arzatoare dorinte.

Explica-i ce presupune setarea obiectivelor prin exemple din viata lui

Foloseste-te de experientele prin care a trecut copilul pentru a-i explica ce inseamna sa iti stabilesti obiective. Aminteste-i de situatii din trecut in care si-a dorit cu tot dinadinsul o jucarie ori sa ia o nota mare la o materie si a facut tot posibilul pentru a reusi. Explica-i ca efortul de a strange banuti la pusculita pentru a-si putea achizitiona jucaria si timpul dedicat studiului au reprezentat pasii spre indeplinirea a ceea ce si-a propus. Intreaba-l cum s-a simtit cand s-a vazut cu jucaria in brate sau cand a obtinut nota dorita. Cu siguranta, iti va spune ca a fost fericit sau bucuros. Explica-i ca setarea obiectivelor este un mijloc sigur prin dorintele lui pot deveni realitate.

Fii ghidul lui in stabilirea si atingerea obiectivelor

Cu putina rabdare si efort din partea ta, poti invata copilul sa isi stabileasca obiective clare si realiste, dar sa gaseasca si solutiile optime pentru a le atinge. Metoda "pas cu pas" este cea mai eficienta in acest sens. Spargerea obiectivului principal in obiective mai mici este o metoda utila, deoarece la varste mici, copilul nu poate privi in perspectiva. El se raporteaza la ceea ce poate face si obtine in prezent.

Primul pas este sa il ajuti pe copil sa isi stabileasca propriile obiective. Intreaba-l ce si-ar dori foarte mult sa faca sau sa primeasca in urmatoarea perioada, un lucru pe care nu il poate obtine imediat. Cel mai probabil ca isi va indrepta atentia si interesul spre jucarii, dispozitive electronice, calatorii etc.

Asigura-te ca obiectivele pe care le propune sunt realiste si usor de obtinut pe termen scurt, maximum cateva zile. Copilul mic nu are suficienta rabdare pentru a astepta saptamani sau luni pentru a atinge un obiectiv, oricare ar fi acela. Este important sa ii explici pe intelesul lui ca un obiectiv important nu poate fi indeplinit peste noapte, ci ca trebuie sa treaca prin mai multe etape pana la atingerea lui.

Dupa ce il ajuti sa isi seteze un obiectiv realist, pune-l sa il noteze pe o hartiuta (fa-o tu in locul lui daca nu stie sa scrie). Lipiti hartia pe frigider sau undeva in camera lui, cat mai la vedere. De cate ori copilul va vedea hartia isi va aminti de obiectivul sau si va fi cauta constant solutii pentru a-l indeplini.

Nu incerca sa ii impui obiectivele. Lasa-l sa decida singur ce este mai important pentru el. Singurul lucru de care trebuie sa te asiguri este obiectivul setat este realist. Pana cand copilul va gandi propriile solutii pentru atingerea obiectivelor personale, are nevoie de indrumarea ta. Sa spunem ca isi doreste cu ardoare o jucarie costisitoare si ca si-a propus ca intr-o saptamana sa si-o achizitioneze.

Explica-i ca pentru a putea cumpara jucaria, are nevoie de banuti. Nu ii poate primi de la tine sau altcineva, asadar, va trebui sa ii castige cumva. Explica-i care sunt metodele prin care poate castiga banutii necesari pentru jucarie si intreaba-l si pe el ce este dispus sa faca pentru ei. In functie de raspunsurile primite, indruma-i propunerile spre actiuni realiste, adaptate varstei lui. De exemplu, spune-i ca poate castiga o parte din banuti ajutandu-te la curatenie, la spalat vasele, la intinderea rufelor sau sortarea lor etc.

Ofera-i tot soiul de exemple de activitati simple din care ar putea primi banuti. Aminteste-i constant cat timp mai are la dispozitie pana la data limita a obiectivului propus. Daca nu reuseste sa stranga prea multi banuti pana in apropierea termenului-limita, atrage-i atentia si stimuleaza-l sa gaseasca solutii pentru a aduna resurse, astfel incat sa poata atinge suma de care are nevoie pentru a-si cumpara jucaria. Respectarea termenului limita este foarte importanta, deoarece il ajuta sa se autodisciplineze.

In plus, satisfactia pe care o resimte in momentul in care ii reuseste ceea ce isi propune este unica si de neinlocuit. Nu uita sa il complimentezi la fiecare pas pe care il face in atingerea obiectivului propus. Este important sa ii lauzi intotdeauna eforturile si nu doar rezultatul final. Complimentele sunt motivationale si il ajuta pe copil sa infrunte mai usor esecurile sau obstacolele care apar in calea atingerii obiectivului stabilit.

Tu ti-ai invatat copilul cum sa-si seteze obiective si cum sa le duca la indeplinire? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autodisciplina copii Rabdare copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre