De ce ar trebui sa se joace copiii afara iarna

/ / Modificat: 2018-01-16
De ce ar trebui sa se joace copiii afara iarna

Iti mai aduci aminte cu cata bucurie in suflet asteptai primii fulgi de nea ca sa poti iesi afara la o "bulgareala", sa faci un om de zapada sau sa te dai cu sania? Iarna vine cu o sumdenie de oportunitati astfel incat cei mici sa se poata juca afara.

copii-sanie

Unii parinti au rezerve, insa, cand vine vorba sa isi lase pruncii afara iarna, in zapada, pentru ca se gandesc ca acestia pot raci din cauza frigului sau ca ii expun la alte pericole, precum cel al degeraturilor. Insa parintii ar trebui sa treaca peste aceste temeri si sa ii lase pe cei mici sa se joace si afara, nu numai in interior, pentru ca joaca in aer liber aduce beneficii asupra sanatatii copilului.

Bineinteles ca parintii nu vor iesi cu copiii la joaca atunci cand exista avertizari din partea meteorologilor conform carora etse vant puternic, sunt temperaturi geroase, este polei sau viscol. Joaca in aer liber este pentru zilele cu temperaturi normale pentru perioada iernii si pentru atunci cand ninge linistit, caci copiii sunt atrasi ca un magnet de fulgii de nea.

Ce beneficii aduce joaca afara pe timpul iernii

Potrivit Childcare Health Programe din California, studiile au aratat contrariul credintei conform careia expunerea la aerul rece de afara duce la imbolnavire, sustinand ca aerul proaspat de afara este sanatos pentru organism. Este bine sa ii scoatem pe copii la joaca in aer liber atat timp cat nu este o vreme extrema, iar ei sunt imbracati corespunzator. De asemenea, atunci cand se joaca afara copilasii trebuie sa aiba parte de activitati care implica miscarea.

Iata ce beneficii aduce joaca afara pe timpul iernii:

1. Ajuta la dezvoltarea muschilor

Joaca in aer liber in timpul iernii implica multa miscare, ceea ce inseamna ca si muschii corpului au de lucru. De la construirea unui om de zapada, pana la o bulgareala sau o plimbare cu bicicleta (cand nu este zapada si vremea o permite), toate aceste activitati implica folosirea muschilor, avand un rol crucial in dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copilului.

2. Sursa de aer proaspat

Atunci cand se joaca afara copiii au parte de aer curat, care nu este incarcat cu virusuri si bacterii. Multi adulti asociaza racelile si gripa cu aerul rece de afara, insa realitatea este ca aceste infectii respiratorii pot fi contactate mult mai usor in spatiile inchise, unde germenii se raspandesc mult mai usor de la o persoana la alta.

3. Stimuleaza anumite abilitati

Vremea pe care noi, adultii, nu o consideram tocmai prietenoasa, poate fi o sursa de inspiratie pentru cei mici, pentru ca le creeaza un mediu de joaca diferit de ceea ce au vazut in alte anotimpuri. Iar acest lucru le solicita imaginatia, pentru ca, de exemplu, se gandesc cum sa contruiasca un om de zapada original, frumos.

De asemenea, daca iau lectii de ski ori de patinaj, atunci ei nu numai ca invata ceva nou, dar isi imbunatatesc abilitatile de coordonare a miscarilor, invata sa respecte reguli. Ei descopera, de asemenea, si placerea de a interactiona cu alti copii, isi fac prieteni noi.

4. Joaca afara este sursa de vitamina D

Atunci cand copiii stau in casa in timpul iernii, nu numai ca le lipseste activitatea fizica de afara si aerul curat, dar sunt privati si de expunerea la soare, pentru ca zilele de iarna nu sunt toate morocanoase si gri, exista si zile cu soare. Expunerea la razele soarelui este o sursa de vitamina D atat pentru adulti, cat si pentru copii. Este suficient ca micutii sa stea la soare timp de 10-15 minute ca sa aiba parte de un aport suficient al acetei vitamine cunoscuta si drept "vitamina soarelui".

Vitamina D este foarte importanta pentru functionarea organismului. Ajuta la fixarea calciului in oase, dar are un rol important si in prevenirea aparitiei starilor depresive, caci ajuta la mentinerea unui nivel optim de serotonina in creier.

copii-zapada

Idei de jocuri in aer liber

De cele mai mult eori ne gandim ca iarna nu etse deloc ofertanta in ceea ce priveste jocurile in aer liber, mai ales daca afara nici nu este zapada. Insa nu este chiar asa, caci exista mai multe oportunitati de joaca pe care le au cei mici:

- om de zapada: sa construiasca un om de zapada este una dintre cele mai palcute activitati in aer liber iarna; copiii pot folosi si spray-uri colorate ca sa faca un om de zapada original si pot face concursuri cu tema "Cel mai frumos om de zapada";

- saniusul este o activitate care le aduce entuziasm si adrenalina celor mici;

- sculptatul in gheata: poti lua cateva bucati de gheata si sa ii lasi pe cei mici ;

- trasul la tinta cu bulgari de zapada;

- daca aveti parte de zapada proaspat cazuta atunci este momentul ideal pentru a face ingerasi pe zapada;

- picturi pe zapada: aveti nevoie de colorant alimentar de diverse culori pe care sa il dizolvati in mai multe sticlute tip spray si de multa imaginatie; copiii pot face orice desen pe zapada, este creativ si distractiv in acelasi timp, mai ales ca la joc poate sa participe toata familia;

- "x" si "0" in zapada: nu trebuie decat sa trasati in zapada casutele corespunzatoare jocului, la fel cum faceti atunci cand il jucati pe hartie; pentru a face forma literei "x" puteti folosi doua crengute de copac si pentru "0" puteti folosi un con de brad sau un mar ori o para;

- un desen din seminte: puteti lua seminte de floarea-soarelui, boabe de grau si de porumb, crengute de brad, care sa fie instrumentele de lucru, din care copiii pot sa realizeze un tablou pe zapada;

- joaca de-a bucataria: copilasii mai mici pot avea parte de o adevarata lectie de gatit cu ajutorul zapezii. Ai nevoie doar de forme (oala, lingura, farfurie, forme de joca in nisip) pe care copiii sa le umple cu zapada, ca apoi sa le rastoarne si sa obtina mancaruri diferite;

- plimbarile in natura, ca sa vedeti ce plante isi mentin frunzele verzi pe timpul iernii.

Sporturile de iarna, o alta idee

Nu numai joaca, ci si sporturile de iarna pot fi ideale pentru cei mici, mai ales ca ii ajuta in procesul de dezvltare. De exemplu, patinajul le imbunatateste postura si le confera mai multa gratie in miscari, in timp ce schiatul le dezvolta abilitatile motrice, le sporeste calitati precum concentrarea, atentia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca aer liber copii Activitati copii iarna Jocuri zapada copii Activitati afara

Articole recomandate

Citeste si despre