Cum reactionezi la gelozia fratiorilor sau surioarelor mai mari?

/ / Modificat: 2011-05-03
Cum reactionezi la gelozia fratiorilor sau surioarelor mai mari?

Gelozia copilului atunci cand familia de inmulteste cu un nou membru este oarecum fireasca. Aceasta determina in timp si aparitia rivalitatii fraternale. Inainte ca noul bebe sa se nasca, el avea parte de toata atentia si ingrijirea ta. Acum, cursul normal al vietii lui este fragmentat de atentia si dragostea pe care o oferi noului fratior sau surioara. Cum faci fata geloziei fratiorului mai mare?

Protejeaza bebelusul

Primul obiectiv al tau trebuie sa fie acela de a proteja bebelusul. Copiii mai mari au tendinta de a reactiona agresiv fata de fratiorii lor atunci cand simt gelozie pe ei si ii poate rani.

Comunica permanent cu fratiorul mai mare

Al doilea obiectiv este acela de a-l ajuta pe copil sa inteleaga ca este la fel de iubit si apreciat ca fratiorul lui. Comunicarea este esentiala in acest punct. Vorbeste-i, explica-i si arata-i ca este la fel de apreciat, dar ca bebelusii au nevoie de mai multa atentie si ca asa aveai grija si de el cand era mic.

Ajuta-l sa creeze o relatie cu bebelusul

Urmatorul pas este acela de a-l ajuta pe copil sa interactioneze si sa consolideze o relatie adecvata cu noul fratior sau surioara. Aceasta se poate consolida prin joc si joaca. Invata copilul cum sa se joace cu bebelusul intr-un mod corect si sigur. Copilul are nevoie de incurajare, ghidare si demonstratii in acest sens.

Distrage-i atentia cand incepe sa devina agresiv in preajma bebelusului

Fii cu ochii pe copil atunci cand e in preajma bebelusului! Nu ii scapa din vedere si daca observi ca incepe sa devina agresiv, ia bebelusul in brate. Apoi, distrage-i atentia fratiorului mai mare cu o jucarie sau cu o activitate care ii place.

Implica-l in ingrijirea bebelusului

Invata-l pe copil cum sa aiba grija de fratior. Incurajeaza-l sa il mangaie, sa ii faca un masaj usor, sa te ajute sa il speli. In acest fel il inveti atingerile delicate si descurajezi agresivitatea. In plus, daca se simte implicat in ingrijirea bebelusului nu se va simti neglijat sau izolat.

Fii un exemplu pentru el

Invata-l sa il iubeasca si sa il ingrijeasca pe fratior prin puterea exemplului. Asa cum tu ai grija si te porti cu el si cu surioara sau fratiorul lui, asa va face si el la randul lui. Ei va prelua comportamentul tau.

Complimenteaza-l cand se poarta frumos cu bebelusul

Lauda-l de fiecare data cand se poarta frumos sau face un gest frumos pentru copil. Imbratiseaza-l, saruta-l si spune-i cat esti de mandra de ceea ce a facut.

Ai grija ce cuvinte folosesti

Este crucial sa nu dai niciodata vina pe bebelus pentru ceva ce nu poti face pentru copilul mai mare. De exemplu, nu ii spune niciodata ca nu puteti merge in parc pentru ca acesta doarme, ca nu ii poti acorda atentie in acel moment pentru ca esti ocupata cu cel mic sau ca nu ii poti cumpara jucaria pentru ca ai nevoie de bani pentru scutecele bebelusului. Nu vei face decat sa il determini sa il urasca pe fratior.

Acorda-i aceeasi atentie si dragoste

Nu il neglija sub nicio forma. Dimpotiva, la inceput, cand acesta este in plina dezvoltare a unei relatii cu noul fratior, este indicat chiar sa ii oferi si o doza bonus de iubire si atentie. Este nevoie pentru a nu-i da nici macar o clipa senzatia ca este neglijat sau ca nu mai este iubit. Spune-i mai des te iubesc, mangaie-l mai des, imbratiseaza-l si saruta-l de mai multe ori decat o faceai inainte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rivalitate frati Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre