Cum faci ca realizarea crafturilor sa aduca mai multe beneficii copilului tau

/ / Modificat: 2014-06-26
Cum faci ca realizarea crafturilor sa aduca mai multe beneficii copilului tau

Realizarea crafturilor este o activitate distractiva pentru copilul tau, dar dincolo de relaxarea si buna dispozitie pe care le ofera, are o multime de beneficii in dezvoltarea fizica, sociala sau emotionala a celui mic. Crearea manuala a decoratiunilor, jucariilor sau tablourilor din obiecte de prin jur este un exercitiu de imaginatie si creativitate care-i dezvolta indemanarea, dar si rabdarea sau capacitatile intelectuale.

Distractia si voia buna

Pentru ca micutul tau sa se bucure de beneficiile numeroase pe care realizarea crafturilor le ofera in dezvoltarea lui, este recomandat sa faci aceasta activitate cat mai distractiva pentru el. Trezeste-i interesul pentru aceste activitati, care de multe ori sunt foarte migaloase, transformandu-le in jocuri amuzante. Zambiti cat mai mult, bucurati-va de momentele petrecute impreuna si foloseste-te de umor in timpul acestor activitati, pentru a destinde atmosfera.  

Crafturile in functie de varsta

Realizarea crafturilor ar trebui sa fie o activitate uzuala in programul zilnic al copilului, insa nu vei reusi sa-l faci sa placa aceste activitati daca nu le adaptezi abilitatilor de care dispune. Faceti impreuna crafturi, dar asigura-te ca sunt potrivite pentru varsta lui. In cazul in care se impotmoleste de la primii pasi, intrucat nu are abilitati dezvoltate pentru efectuarea lor, se va enerva usor si va dezvolta o aversiune fata de aceste activitati.

Copilul prescolar trebuie sa fie pus doar sa lipeasca piese si sa le coloreze ori sa le accesorizeze. De la varsta scolara in sus, poate contribui si la decuparea, coaserea sau asamblarea pieselor in vederea obtinerii rezultatului final.

Preluarea conducerii

Lasa copilul sa joace rolul de lider in realizarea crafturilor sau, cel putin, ofera-i iluzia ca este "la putere". La varste mici, copilul adora sa fie in centrul atentiei si sa fie lasat sa preia initiativa. Daca ii permiti sa fie cel care coordoneaza activitatea pentru crearea crafturilor si ii lasi "mana libera" in a le asambla cum doreste, va fi dornic sa repete si altadata aceasta activitate.

In plus, ii stimulezi astfel si creativitatea, chiar daca rezultatul final nu seamana deloc cu ceea ce ati planuit la inceput. Indruma-l doar subtil, prin vorbe, atunci cand se impotmoleste, pentru a nu-si pierde rabdarea si a renunta rapid la aceasta joaca cu merite deosebite in dezvoltarea lui.  

Lauda si complimentele

Unul dintre cuvintele pe care copilul adora sa le auda cel mai mult de la parinti este "bravo". Cu alte cuvinte, adora sa fie laudat si apreciat. Profita de aceasta "sensibilitate" a copilului atunci cand va indeletniciti impreuna in realizarea crafturilor. Ai grija sa ii lauzi fiecare efort, dar mai ales "capodoperele" finale, astfel incat sa fie dornic sa repete mai des experienta, fie si pentru a-si primi portia de complimente.

Antidotul impotriva plictiselii

Copilul uraste tare mult plictiseala si, din pacate pentru tine, este o stare pe care o traieste mai des decat ti-ai dori. Este si motivul pentru care incepe sa faca boacane prin casa ori sa iste scandaluri cu cei din jur. Insa daca ai grija sa transformi realizarea crafturilor in antidot impotriva plictiselii, vei reusi sa il faci sa repete experienta si sa o considere o joaca distractiva.  

Promovarea operelor de arta

Pe langa laude si complimente, copilul este dependent si de aprecierile celor din jur. De aceea, un mod de a-i stimula interesul pentru realizarea cat mai multor crafturi este sa le promovezi constant in randul celor din jur. Expune-le pe pereti, in vitrine sau in alte zone ale camerei lui, astfel incat sa fie mereu la vedere si sa atraga aprecieri din partea celorlalti.

Prin ce alte metode crezi ca mai poti stimula interesul copilului pentru realizarea crafturilor? Mai cunosti si alte beneficii pe care aceasta activitate le are in dezvoltarea micutului? Tu ce crafturi adori sa faci impreuna cu micutul tau? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crafturi copii Activitati distractive copii

Articole recomandate

Citeste si despre