Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tau?

/ / Modificat: 2015-05-26
Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tau?

Activitatea fizica este extrem de importanta pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau, dar si pentru starea sa generala de santate. Un copil care prefera miscarea in locul jocurilor pe calculator va avea mai multa energie, se va concentra mai usor la scoala si va avea un tonus bun.

Chiar daca are o multitudine de avantaje pentru copilul nostru, nu putem alege un sport la voia intamplarii. Activitatea trebuie sa se potriveasca temperamentului si inclinatiilor copilului, cat si abilitatilor lui fizice.

Nu putem uita nici multiplele avantaje de ordin emotional si cognitiv pe care sportul le ofera copiilor nostri. Un sport ii va dezvolta capacitatea de lucru in echipa si abilitatile de a socializa cu alti copii de varsta lui. Perseverenta si capacitatea de a trece peste infrangeri sunt si ele alte avantaje ale practicarii unui sport la o varsta frageda.

Cand ar trebui sa inceapa practicarea unui sport?

Nu putem aduce in discutie sporturile de echipa pana la varsta de 6 ani, asa ca pana atunci activitatea fizica va fi asigurata de mersul pe tricicleta, jocuri de tipul leapsa sau sotron si diverse alte activitati fizice in parc impreuna cu parintii sau cu alti copii.

Descopera beneficiile inotului pentru copilul tau! 

Un sport ce nu tine cont de varsta este insa inotul. Exista cursuri de inot inclusiv pentru bebelusi si poti merge cu micutul tau de indata ce el implineste 4 luni. De altfel, se spune ca nou-nascutii pot inota fara probleme deoarece in burtica ei stau in lichidul amniotic si sunt obisnuiti intr-un astfel de mediu, asa ca nu ai de ce sa te temi sa mergi cu mictul tau la o piscina. Un alt sport care se poate practica inca din perioada gradinitei este si gimnastica.

sport-miscare-copii

Sesiunile de antrenament in sala de gimnastica iti vor ajuta copilul sa-si consume energie intr-un mod constructiv. E de avut in vedere totusi o vizita la pediatru sau o discutie cu antrenorul in cazul in care copilul are sub 7 ani si vrea sa inceapa sa frecventeze cursurile de gimnastica.

Dupa 7 ani poti sa te gandesti la sporturi de echipa: fotbal, baschet, volei, handbal. Pentru tenis e bine sa mai asteptam pana la 10 ani, iar sporturile de contact si artele martiale sunt preferate in jurul varstei de 12-14 ani.

Ce trebuie sa avem in vedere cand ne inscriem copilul la un sport

Cel mai important factor este interesul copilului fata de un sport anume. Nu-l forta sa practice ceva de care nu este atras, ci axeaza-te pe cele fata de care manifesta un interes. E important sa stim exact ce implica practicarea sportului pe care micutul nostru l-a ales. Care sunt costurile practicarii lui, cat timp trebuie sa-i dedice si care sunt consecintele asupra sanatatii.

activitati_familie

E de preferat sa cunostem si antrenorul si sa urmarim daca imparte aceleasi pareri cu noi in ceea ce priveste practicarea sportului respectiv. Este important sa stie exact ce ne dorim noi pentru copilul nostru, daca avem in vedere acest sport pentru viitorul copilului sau il vedem doar ca pe o activitate extrascolara.

Pe cat este posibil, e bine sa participam la un antrenament pentru a vedea care sunt conditiile in care se desfasoara si pentru a observa si cine sunt ceilalti copii care participa la antrenamente. Nu trebuie sa trecem cu vederea normele de siguranta si igiena din sala respectiva.

Sporturi pentru copii. Ghid pe varste

Trebuie sa fim atenti la aparatura si echipamente pentru a ne asigura ca nu-i este pusa in pericol sanatataea copilului. Starea de sanatate a copilului trebuie evaluata de un medic. Inainte sa inceapa antrenamentele, e bine sa discutam cu pediatrul pentru a sti daca micutul nostru este pregatit din punct de vedere fizic pentru respectivul efort.

Odata ce copilul incepe sa practice un sport este extrem de importanta si dieta. Un copil sportiv va avea nevoie de proteine din carne, grasimi sanatoase sin peste si nuci, carbohidrati sanatosi, vitamine si antioxidanti din legume si fructe. De asemenea, si portiile vor creste deoarece va creste nivelul de energie consumat.

Sporturi, avantaje si dezavantaje

Iata cateva sporturi din care poti alege si care sunt riscurie si avantajele pe care le prezinta ele:

Gimnastica

Avantaje: Favorizeaza dezvoltarea armonioasa a corpului, a coordonarii, mobilitatii si echilibrului.

Dezavantaje: Solicita coloana vertebrala si articulatiile.

fotbal_copii

Fotbal

Avantaje: O dezvoltare armonioasa si globala a intregului corp cat si a vitezei de reactie si a capacitatii de coordonare. Este un sport distractiv care favorizeaza si interactiunea cu ceilalti membri ai echipei.

Inscrie-ti copilul la o scoala de fotbal!

Dezavantaje: Pot aparea intinderi, probleme la oase si tendoane si in mod special la genunchi.

Tenis

sport_tenis_dezvoltare_copii

Avantaje: Dezvolta capacitatea de rezitenta la efort, viteza de reactie si precizie. Consolideaza un mod de gandire strategic.

Consulta lista noastra de scoli de tenis unde copilul tau poate practica sportul alb!

Dezavantaje: Pot aparea traumatisme la nivelul articulatiilor, la cot si umar. O alta problema cu care se confrunta cei care practica tenisul este dezvoltarea asimetrica din cauza ca se lucreaza cu o sinura mana.

Baschet

Avantaje: Folosirea bratelor si a picioarelor ajuta la tonifierea musculaturii intregului corp. Faciliteaza cresterea in inaltime.

Dezavantaje: Pot aparea dureri la nivelul genunchilor. E nevoie de o anumita inaltime pentru practicarea acestui sport.

Natatia

Avantaje: Musculatura se dezvolta armonios, contribund totodata si la dezvoltarea capacitatilor cardio-vasculare. Ajuta si la cresterea in inaltime.

Dezavantaje: Contraindicat persoanelor care sufera de boli ale pielii sau au alergii la clor.

Atletism

Avantaje: Dezvoltare fizica armonioasa. Atletismul dezvolta toate grupele musculare, atat la nivelul picioarelor, cat si la nivelul membrelor superioare.

Dezavantaje: Copii nu sunt foarte atrasi de atletism in general din cauza faptului ca este un sport individual, iar asta i-ar putea plictisi.

Dans sportiv

Avantaje: Acest sport modeleaza frumos si armonios corpul micutuluui si ii confera o postura eleganta

Dezavantaje: Pot aparea probleme cu oasele sau la nivelul coloanei vertebrale.

Volei

Avantaje: Dezvolta agilitatea si vigilenta. Contribuie la cresterea in inaltime a copilului.

Dezavantaje: Apar dureri la nivelul spatelui si nu este recomandat copiilor cu afectiuni cardiace.

Alege sportul potrivit pentru copilul tau! Ghid complet de sporturi pentru copii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sport copii Gimnastica Volei Baschet Inot Tenis

Articole recomandate

Citeste si despre