Comunicarea asertiva la copii

| | Modificat: 2012-03-07 16:34:12

comunicare copilAsertivitatea este cea mai buna si de dorit modalitate de rezolvare a problemelor interpersonale. Capacitatea de a comunica in mod asertiv sentimente, emotii, trairi, ganduri fara a atenta in vreun fel la integritatea si drepturile celorlalti este cea pe care ar trebui sa o transmiti si copilului tau. Uneori, educatia clasica pe care o dam copiilor nu lasa loc de asertivitate. Invata-ti copilul sa comunice in mod asertiv pentru a reusi in viata!


Copiii sunt educati adesea intr-un stil mai degraba non-asertiv si manipulativ. Sentimentele lor sunt mai degraba controlate si felul in care e exprima este impus de parinti intr-o oarecare masura. Ei ajung la un moment dat sa se comporte si sa comunice in jurul lui invataturi pe care le-au deprins de la parinti si de a depinde de acestia in rezolvarea problemelor, fara a exprima judecati de valoare.

Comunicarea asertiva este strans legata de stima si increderea in sine. De aceea este esential sa ii dezvolti copilului mai intai increderea in forte proprii si sa il ajuti sa isi formeze o stima de sine puternica, pentru a fi capabil sa fie asertiv. Asertivitatea presupune de asemenea capacitatea de a exprima emotii, pareri si de a sustine argumente in fata altor persoane.

Uneori comunicarea asertiva a fost confundata cu agresivitatea, ba chiar cu obraznicia. Acest lucru se intampla deoarece uneori, poate suna dur sa spui adevarul in fata sau sa exprimi chiar si sentimente ori opinii negative ori sa spui pur si simplu ceea ce crezi, iar cei de langa tine o pot lua ca pe o ofensa. Insa asertivitatea implica apararea drepturilor personale prin exprimarea opiniilor si sentimentelor in mod clar, direct si sincer, fara a viola insa drepturile altei persoane.

Ce trebuie sa il inveti pe copilul tau in privinta asertivitatii?

 • ca nimeni nu are dreptul sa il faca sa se simta vinovat, ignorant sau prost; el trebuie sa stie ca acestea sunt considerate abuzuri;

 • ca trebuie sa stie cand sa spuna "nu";

 • ca nu este necesar sa isi ceara tot timpul scuze, pentru orice mica greseala pe care o face;

 • ca au dreptul sa se razgandeasca in anumite privinte si ca nu trebuie sa se simta vinovat pentru asta;

 • ca daca lucrurile nu merg bine uneori, nu este neaparat vina lui;

 • ca este normal si firesc sa nu stie absolut totul si ca nu este nicio problema sau rusine sa spuna uneori ca "nu stiu" sau "nu inteleg";

 • ca atunci cand greseste nu este un capat de lume si ca nu trebuie sa fie mereu perfect; greselile sunt firesti si ca din acestea poate invata multe lucruri;

 • ca nu este nevoie sa fie prieten cu toata lumea si ca vor fi persoane care nu il vor placea, asa cum nici el nu va placea pe toata lumea; nu este nimic rau in asta;

 • ca nu este frumos si indicat sa foloseasca etichete sau porecle pentru a-i cataloga pe altii;

 • ca intotdeauna trebuie sa se exprime clar, direct si cat mai concis pentru a se face inteles si pentru a da dovada de incredere in sine; nu trebuie ca discursul sa fie generalizat, sa se faca presupuneri sau sa se lanseze in multiple ipoteze fara a ajunge la niciun rezultat;

 • ca nu trebuie sa monopolizeze o discutie; trebuie sa stie sa ii lase si pe ceilalti sa isi exprime opiniile, sa isi astepte randul si sa fie deschis si altor opinii.

Cum il ajuti pe copil sa fie o persoana asertiva?

Fii un exemplu pentru el!

In primul rand trebuie sa fii tu o persoana asertiva. Nu poti astepta de la copil decat ceea ce ii oferi si tu ca exemplu. Formularile clare, concise si hotarate in comunicarea verbala te ajuta sa fii o persoana asertiva. De asemenea, limbajul non-verbal tradeaza semne de asertivitate: pozitie dreapta a corpului, un zambet relaxat, expresii faciale calduroase, a fi deschisa si a pastra mereu contactul vizual cu o persoana cand comunici te ajuta sa fii asertiva. Capacitatea de a fi un bun ascultator, de a intretine o discutie cerand mereu feedback si asteptandu-ti randul cand vorbesti, fara a monopoliza o discutie sunt caracteristici ale comunicarii asertive pe care trebuie sa le aplici si in dezvoltarea copilului tau. Asigura-te ca tu faci toate aceste lucruri pentru a le putea "preda" mai departe copilului sau pentru a-i modela un astfel de comportament.

Jocurile de rol pentru dezvoltarea abilitatilor sociale

Asertivitatea se manifesta in special in colectivitati si in situatii sociale. De aceea, il poti pregati pentru astfel de confruntati implicandu-l in diverse jocuri si activitati de rol. In acest fel, il ajuti sa invete cum se initiaza si cum se sustine o conversatie pana la capat. De asemenea, il poti indruma sa formuleze corect intrebari si raspunsuri, sa raspunda unor provocari, evident toate acestea cat mai pe intelesul lui. Nu uita ca expresiile si mesajele verbale ale asertivitatii trebuie sa fie cat mai clare, concise, dar totodata hotarate sau categorice. Ajuta-l sa foloseasca expresii de genul "eu cred ca...", "as preferea sa..." "as dori sa...".

A-l invata pe copil abilitati si aptitudini sociale prin care sa se descurce in colectivitati il ajuta sa fie asertiv.

Invata-l sa rezolve conflicte pe cale pasnica!

Din cauza varstei, copiii se folosesc adesea de furie sau de crize de isterie pentru a raspunde majoritatii provocarilor. Ei isi ies rapid din fire. Este important sa il inveti pe copil ca furia sau agresivitatea nu reprezinta o metoda buna de a rezolva probleme.

Invata-l sa faca fata criticilor!

De asemenea, este esential sa il inveti pe copil cum sa faca fata criticilor. Va avea parte de critici toata viata si nu trebuie ca acestea sa il marcheze sau sa il demoralizeze. Atunci cand copiii sunt invatati sa se relaxeze, sa fie ei insisi mereu, sa filtreze ceea ce au altii de spus si sa invete sa nu se lase influentati de parerile altora, sustinandu-si mereu punctul de vedere, ei vor reusi sa faca fata acestora. Ei vor creste ca adulti responsabili, fericiti si impliniti.

Taguri Comunicare asertiva copii Comunicare copii Dezvoltare copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri