Preferinta baieteilor pentru eroi negativi, periculoasa sau nu?

/ / Modificat: 2011-11-10
Preferinta baieteilor pentru eroi negativi, periculoasa sau nu?

In timp ce unii baietei prefera sa faca pe supereroii si sa salveze lumea de raufacatori, exista micuti care gasesc o placere in a se transforma, mai in joaca mai in serios, in monstrii si eroi negativi din povesti, desene animate sau filme. Este aceasta preferinta usor obscura periculoasa pentru dezvoltarea lui?

Copilul tau prefera sa fie mereu personajul negativ din poveste?

Nu a trecut prea mult timp de la Halloween si ti-ai adus aminte ca baietelul tau a ales, la fel ca si in anii trecuti, sa se deghizeze intr-unele dintre cele mai sumbre si morbide personaje de poveste. Te-ai gandit ca vrea sa fie doar in spiritul sarbatorii, care are un iz ceva mai infricosator. Insa analizand comportamentul lui de zi cu zi, ai sesizat ca si atunci cand se joaca prefera sa fie mereu personajul negativ sau prefera agresivitatea armelor in ceea ce priveste jucariile.

Atunci cand sunt intrebati de ce le plac aceste personaje terifiante - vrajitori, vampiri, monstrii etc. - majoritatea copiilor moderni spun laolalta - pentru ca sunt "super in felul cum le iese sangele verde din corp, cum isi intind ghearele si scot aburi pe gura sau cum sug sangele celorlalti". Acesta este un tablou care tie ti se pare oricum altcumva, mai putin "super".

Este periculoasa preferinta copilului pentru monstrii si personaje rele?

Specialistii in psihologia copilului asigura ca pana la un anumit punct este normal ca acesta sa aiba si astfel de preferinte. Se pare ca toti copiii sunt in contact direct, prin natura lor, cu conflicte arhetipale si ca prin astfel de alegeri si comportamente, ei incearca sa le scoata la iveala. Majoritatea lor este in cautarea propriului mod de a capata un control asupra lucrurilor din jur si asupra propriei persoane, dar si o oarecare putere si se identifica cu versiunile extreme ale acestor tipuri de eroi.

Interesul dezvoltat al baietelului tau nu este periculos, daca este manifestat cu masura. Prin alegerea acestor eroi, copilul se arata interesat nu de actiunile lor morbide, de puterea supranaturala pe care o au, dar si de inteligenta unora dintre ei. Oricat de paradoxal ar suna, interesul lui pentru aceste personaje reprezinta de fapt sfidarea lor si a raului pe care il intruchipeaza si prezinta partea intunecata a naturii umane, care este mai bine evidentiata astfel decat cu un grad ridicat de agresivitate.

Foto: kids-party-paradise.com
In fapt, daca stai sa analizezi bine, interesul pentru aceste personaje este chiar indicat. El vizeaza 2 din 3 calitati esentiale pe care copilul trebuie sa si le dezvolte in timp - puterea si inteligenta. Specialistii spun ca parintii trebuie sa vada dincolo de semnificatia acestor personaje si sa caute sa vada cum ii poate ajuta pe cei mici acesti eroi.

Alte studii realizate pe explicarea interesului pentru filme de groaza si personaje negative este acela ca suntem fiinte carora le place si se simt bine atunci cand sunt speriati. Suna ciudat, dar specialistii sustin ca oamenii sunt capabili sa experimenteze sentimente negative si pozitive simultan, combatand teoriile conform carora nu pot face asta. Acest lucru inseamna, conform ultimelor cercetatori, ca atat copiii, cat si adultii, sunt capabili sa experimenteze sentimente pozitive in acelasi timp in care au de-a face cu cele negative.

Oricat de mult ar arata interes pentru personajele negative, in micutul tau zace un supererou si vei sesiza acest lucru, mai devreme sau mai tarziu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frica copii Emotii copii Dezvoltare copii Agresivitate copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre