Mesajul unei mame: copilul meu nu este obligat sa imparta cu al tau

/ / Modificat: 2018-09-25
Mesajul unei mame: copilul meu nu este obligat sa imparta cu al tau

Iti doresti sa cresti un copil bun, fericit, empatic, darnic si puternic, stapan pe sine si increzator si il educi inca din copilarie sa devina un adult independent si care sa aiba compasiune pentru cei din jur. Insa ce se intampla daca una dintre aceste valori devine o arma impotriva sa, destabilizandu-l si dand nastere unui sentiment de anxietate?

Mesajul unei mame pe Facebook, care sustine ca vrea sa isi invete fiul care sunt limitele acestor valori si nu este de acord ca fiul ei sa imparta cu ceilalti, a devenit in scurt timp viral, inregistrand mai mult de un sfert de milion de redistribuiri.

Alanya Kolberg a povestit pe pagina ei de socializare un incident recent in care fiul sau a fost implicat atunci cand au mers in parc, unde nu a vrut sa isi imparta jucariile cu ceilalti copii.

"Fiul meu nu este obligat sa imparta cu al tau"

Mamica relateaza ca imediat ce au ajuns in parc fiul ei a fost abordat de 6 copii, toti cerandu-i sa isi imparta jucariile cu ei. Copilul era in mod vizibil coplesit, strangandu-si la piept jucariile in timp ce se uita la ea.

Asa ca Alanya i-a spus fiului sau ca poate sa le spuna "nu" celorlalti copii, daca nu doreste sa le dea jucariile sale sa se joace.

"Bineinteles, imediat ce le-a spus nu, ceilalti baieti au venit repede la mine sa il parasca ca nu vrea sa imparta", asa ca le-am spus ca nu este obligat sa le dea jucariile daca nu vrea. Daca doreste sa isi imparta jucariile cu ei, o va face".

Evident, aceasta marturisire a atras priviri din partea celorlalti parinti, insa mamica explica in postare ca daca ea, adult fiind, ar fi intrat in parc tinand in mana un sandvis, nimeni nu s-ar fi asteptat sa fie obligata sa il imparta cu strainii din parc, asa ca de ce sa se uite lumea urat la ea si la fiul ei, considerandu-i nepoliticosi?

Cine este lipsit de maniere de fapt, copilul cu trei jucarii care nu este sigur ca vrea sa le imparta cu alti sase copii sau cei sase straini care cer sa li se dea ceva ce nu le apartine, chiar si atunci cand proprietarul este in mod evident stingherit de solicitarea lor?

"Scopul este sa ne invatam copiii cum sa functioneze ca adulti"

Kolberg continua spunand ca, desi cunoaste adulti care nu au invatat sa imparta atunci cand erau copii, cunoaste si mai multe persoane care nu stiu cum sa spuna "nu" oamenilor, nu stiu sa stabileasca limite si nici sa se protejeze impotriva celor din jurul lor, marturisind ca ea insasi este una dintre aceste persoane.

Mesajul mamicii pare sa aiba legatura mai mult cu invatarea copilului sa aiba anumite limite si mai putin cu faptul ca ar trebui sau nu sa imparta ceea ce are.

Alanya Kolberg isi incheie postarea cu un mesaj catre mame spunand ca "data viitoare cand copilul vine la tine suparat ca un alt copil nu vrea sa isi imparta jucariile cu el, ar trebui sa iti amintesti ca nu traim intr-o lume unde este este considerat a fi bine sa dai tot ce ai oricui doar pentru ca asa ti s-a cerut si refuz sa imi invat copilul ca asa trebuie sa se poarte".

Acestea fiind spuse, ca mama, gandeste-te cat de ciudat este sa iti fortezi copilul sa imparta in timp ce tu ca adult nu esti tocmai grabita sa imparti bunurile tale cu ceilalti. Atat timp cat nici tu nu iti imparti iPodul sau rujul cu alte mamici din parc, de ce ar trebui ca micutul tau sa isi imparta jucariile cu ceilalti copii, daca nu vrea sa faca asta?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii Jucarii copii Impartire jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre