De ce se trezesc copiii devreme in weekend

/ / Modificat: 2019-08-28
De ce se trezesc copiii devreme in weekend

Nu conteaza daca este luni, joi sau duminica. Copilul tau se trezeste mereu la aceeasi ora, este ca un ceas desteptator!

Dar ai speranta ca, la fel ca tine, acumuleaza oboseala in timpul saptamanii si in weekend va dormi mai mult. Ca sa te poti odihni si tu.

De ce se trezesc copiii mai devreme in weekend? Cum poti schimba acest obicei?

La consultul pediatric apare si aceasta intrebare: "Domnule doctor, cum il fac pe copilul meu sa inteleaga ca este weekend si ca putem dormi mai mult?"

Adultii sunt conditionati de o rutina zilnica de luni pana vineri, din care isi doresc cu nerabdare sa evadeze la sfarsit de saptamana, dar pentru copii viata nu functioneaza in acest fel.

Pentru cel mic, toate zilele sunt la fel, asa ca, odata ce isi formeaza ritmul de somn, se trezeste in fiecare zi cam la aceeasi ora. Cand mai creste isi formeaza rutina de a se trezi devreme pentru a merge la scoala. Iar sambata si duminica este timpul sa faca multe dintre lucrurile pe care nu le-a putut face in timpul saptamanii, asa ca vrea sa profite la maxim. Deci, trebuie sa intelegi acest ceas cu alarma "fenomen."

Toti avem ceea ce se numest un "ceas biologic," care nu este altceva decat o serie de celule depuse in creierul nostru, in special in hipotalamus si care ne regleaza ritmul circadian, responsabil de "gestionarea" perceptiei noastre despre ceea ce este zi si noapte.

Semnalele pe care hipotalamusul le trimite in alte parti ale creierului au un comportament diferit fata de stimularea luminii. In absenta acesteia, nivelurile de melatonina cresc si somnolenta este generata, ceea ce indica organismului ca este timpul sa doarma. Dimpotriva, in prezenta luminii, melatonina scade si cortizolul creste, ceea ce indica faptul ca ar trebui sa ne trezim. Toate acestea fara deosebirea zilelor saptamanii.

Cum sa prelungesti somnul copilului in weekend

Dar nu este nimic pierdut si nici nu trebuie sa te resemnezi si sa te trezesti duminica la 7 dimineata, pentru ca asa vor copiii, "mici ceasuri cu propria lor viata."

Ce poti face pentru ca micutul tau sa doarma mai mult in weekend

  • Asigura-te ca lumina nu invadeaza camera copilului in toata splendoarea ei, dimineata. Daca este asa poti rezolva punand o perdea sau jaluzele care scad intensitatea luminii.
  • Incerca sa mentii temperatura camerei stabila si verifica obiceiurile de somn. Dimineata este putin mai racoare, iar daca pijamalele sunt mai subtiri, foloseste o patura. Poate ca frigul il face sa se trezeasca mai devreme.
  • Asigura-te ca cel mic a avut o masa consistenta, dar usoara inainte de a merge la somn (nu uita sa-l speli pe dinti inainte de a-l duce la culcare), astfel incat sa nu i se faca foame atat de devreme.
  • Invata-l sa stea putin mai mult in patul lui, sa se bucure de jucaria preferata (nu de televizor, jocuri video, tableta) sau poti plasa un mobil in culori vii si atragatoare in patul lui. Asta pentru a-i distrage atentia ca sa poti dormi si tu ceva mai mult.

Si daca nimic din toate acestea nu functioneaza si daca dormiti in camere separate, poate fi un moment bun sa-l inviti in patul tau. Cu siguranta, caldura parintilor il va face sa doarma putin mai mult si va puteti bucura de o dimineata vesela.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre