Cum socializeaza copilul la 3-6 ani

/ / Modificat: 2012-10-23
Cum socializeaza copilul la 3-6 ani

Intre 3 si 6 ani, dezvoltarea sociala a copilului incepe sa capete din ce in ce mai mult contur. Este perioada in care asimileaza abilitati sociale importante, in care isi face primii prieteni, invata sa imparta lucruri cu ceilalti si sa coopereze - achizitii care stau la baza transformarii copilului intr-o persoana sociabila. Iata cele mai importante metode prin care socializeaza prescolarul!

Copilul nu se naste cu aptitudini sociale, ci le dobandeste in timp si cu multa implicare si rabdare din partea parintilor. Prescolaritatea este perioada in care dezvoltarea sociala explodeaza. Iata care sunt principalele moduri prin care prescolarul socializeaza cu cei din jur!

Jocul de rol si prietenii imaginari

Prietenii imaginari sunt o prezenta constanta in viata copilului prescolar si fac parte din dezvoltarea lui normala. Acelasi lucru este valabil si cu jocurile de rol, in care se preface ca este un personaj si incepe sa se comporte asemenea lui.

Aceste reprezentari imaginare ale unor situatii reale de viata il ajuta pe cel mic sa invete si sa inteleaga mai bine cum functioneaza interactiunile dintre oameni si anumite reguli sociale.

Atat jocul de rol, cat si prietenii imaginari, devin astfel instrumente esentiale pentru dezvoltarea sociala a copilului.

Comunicarea sau dialogul

Pe masura ce creste si ajunge la varsta de trei anisori, copilul isi dezvolta din ce in ce mai mult limbajul si isi imbogateste vocabularul. Descopera placerea si bucuria de a vorbi cu ceilalti. Este important sa fructifici aceasta dorinta a lui de a comunica si sa il ajuti sa invete principalele reguli sociale si sa deprinda abilitati in acest sens (sa invete sa asculte, sa nu ii intrerupa pe ceilalti etc.).

Limbajul si vorbirea, implicit comunicarea, stau la baza modului in care socializeaza copilul la varsta prescolara.

Interactiunile cu ceilalti

Interactiunile cu ceilalti copii sunt esentiale pentru dezvoltarea abilitatilor sociale si pentru a-l ajuta sa se integreze in societate si sa lege prietenii de lunga durata.

Profita din plin de faptul ca cel mic intra la gradinita si speculeaza momentul pentru a-l ajuta sa isi puna la punct unele dintre aptitudinile esentiale in acest sens: sa coopereze, sa invete sa imparta jucarii, sa rezolve conflicte pe cale pasnica, sa isi controleze impulsurile etc.

Si intalnirile de joaca, care sunt recomandate la varsta prescolara, il ajuta sa fie mai socabil si sa lege primele prietenii cu ceilalti copii.

Cartile si povestile

Si lectura joaca un rol esential in modul in care invata prescolarul sa socializeze. Din povestile pentru copii si din carti, invata lucruri esentiale despre cum sa se comporte cu ceilalti, bunele maniere si modul in care functioneaza relatiile sociale.

Exista carti din povestirile carora poate invata, pe intelesul lui, mai multe despre prietenie, care, la varsta prescolara, este un concept destul de abstract si greu de inteles.

Primii prieteni

Fie ca isi face prieteni la gradinita, fie ca leaga amicitii in parc sau intr-o intalnire de joaca pe care o organizezi sau la care este invitat, varsta prescolara este cea care marcheaza momentul primelor prietenii.

Pe la 3-4 ani, prichindelul este capabil sa isi dea seama cu care dintre copiii cu care intra in contact ii place sa petreaca timpul si cu care nu. Este un prim pas in legarea unei prietenii. Apoi, descopera daca el si alti copii au aceleasi interese sau daca le plac aceleasi lucruri. Ulterior, stau, analizeaza si incep sa faca selectia, alegand doar compania celor cu care au afinitati.

Dezvoltarea sociala a copilului este un proces complex, care incepe de la nastere si se desfasoara pe tot parcursul vietii. Parintii sunt cei care au rolul principal in a-l ajuta sa deprinda principalele abilitati sociale, care-l vor ajuta sa isi faca prieteni si sa interactioneze cu ceilalti.

Cum l-ai ajutat pe copilul tau sa fie mai sociabil si prietenos? Cand si-a facut primii prieteni si cum a luat nastere aceasta relatie? Spune-ne sugestiile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare sociala copii

Articole recomandate

Citeste si despre