Cum sa nu cresti un copil prea rasfatat

/ / Modificat: 2018-07-16
Cum sa nu cresti un copil prea rasfatat

Orice parinte isi doreste sa creasca un copil bun si responsabil, care sa stie sa isi foloseasca propriul potential nu doar in beneficiul sau, ci si al societatii in care traieste; atunci cand cresti un copil, rasfatul excesiv il poate face sa creada ca i se cuvine orice, oricand, oricum si nimic nu este mai neplacut decat un copil (sau un adult) care considera ca pamantul se roteste in jurul sau.

Daca esti unul dintre acei parinti care isi doreste sa isi modeleze copilul intr-un adult cu stapanire de sine, recunoscator, rabdator, care sa aiba o personalitate placuta astfel incat lumea sa isi doreasca sa ii fie in preajma, atunci cu siguranta trebuie sa acorzi atentie catorva detalii care sa te ajute sa nu iti rasfeti copilul prea mult:

Asigura-te ca ii dai treburi casnice de rezolvat

Nu numai ca te va ajuta in rezolvarea treburilor casnice mai repede, dar daca ii vei da copilului tau astfel de sarcini, il vei ajuta sa invete ce inseamna responsabilitatea si increderea de sine. Sigur ca iti va lua ceva timp la inceput sa iti inveti micutul cum sa mature corect si de multe ori ti se va parea mai simplu sa faci tu asta decat sa il supraveghezi pe el atunci cand matura, insa daca iti inveti copilul cum sa faca treburi casnice ii vei oferi o fundatie pe care sa o mentina tot timpul vietii.

Invata-l sa multumeasca

Indiferent daca spune multumesc dupa ce se ridica de la masa sau cand primeste un cadou de ziua sa, copilul tau ar trebui sa stie sa spuna multumesc aproape ca un reflex, fara ca tu sa ii soliciti. Cea mai buna metoda de a-l ajuta sa invete sa spuna multumesc este sa fii chiar tu un model pentru el si sa multumesti celor din jurul tau, ospatarului, sau farmacistei, mai ales atunci cand si cel mic se afla in preajma.

Scrie impreuna cu copilul tau note de multumire celor care ii ofera cadouri, sau care il ajuta in orice fel, sau daca este suficient de mare, invata-l pe el sa le scrie si sa le trimita si va dobandi un obicei care ii va ramane intiparit pentru totdeauna.

Disciplineaza-ti copilul

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru copilul tau, ca parinte, este sa il inveti sa se controleze astfel incat sa nu fie nevoie sa fie disciplinat. Daca incepi sa stabilesti limite si reguli cat mai devreme in educatia sa, copilul tau va creste armonios si va avea un comportament exemplar pe masura ce inainteaza in varsta.

Copiii care sunt invatati la o varsta frageda cum sa se comporte intr-o maniera placuta, cum sa fie rabdatori si politicosi, au mai multe sanse sa isi faca prieteni mai usor si sa aiba succes in societate; mai mult, disciplinarea copilului este una dintre modalitatile de baza prin care un parinte poate evita sa isi rasfete copilul.

Creste un copil cu compasiune

Un copil care invata sa ia in considerare nevoile prietenilor, familiei si a lumii care il inconjoara si care isi dezvolta dorinta de a ajuta pe cei aflati in nevoie este un copil care nu va creste rasfatat. Incurajeaza-l sa faca voluntariat, sa aiba compasiune si sa ajute ori de cate ori poate, ca sa invete ca prin bunavointa poate aduce o schimbare in vietile celorlalti.

Nu il lauda excesiv

Este important sa incurajezi copilul sa incerce sa realizeze ce isi propune, chiar si atunci cand va esua, dar exista modalitati prin care sa faci asta fara a-l lauda excesiv; invata-l ca a gresi este omeneste si ca din greseli invatam cu totii cum sa fim mai buni, incurajeaza-l sa vada ca nu doar el ci si toti cei din jurul sau sunt mai buni la unele lucruri decat la altele si ca diferentele sunt cele care dau unicitate si induvidulitate unei persoane.

Invata-l despre valoarea banilor

Ca sa nu ai un copil rasfatat, este important sa il inveti ce inseamna valoarea banilor; daca stie ce inseamna un buget, cum sa isi gestioneze banii de buzunar si cat costa diferite lucruri, atunci va fi mai putin predispus la a se vaicari de fiecare data cand vrea sa ii cumperi ceva din magazin.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii rasfatati Rasfat copii Rasfat copil parinti Copil rasfatat

Articole recomandate

Citeste si despre