Cum sa faci copilul sa te asculte

/ / Modificat: 2013-03-04
Cum sa faci copilul sa te asculte

Copilul mic nu este cel mai mare fan al instructiunilor sau directivelor primite de la parinti. De multe ori, nici macar rugamintile insistente nu ajuta. Unele dintre cele mai eficiente solutii pentru a te face ascultata sunt cele in care esti un model de urmat pentru el, ai grija sa ii captezi atentia sau reusesti sa vorbesti pe intelesul lui.

Asigura-te ca este atent la tine si ca asculta ce ii zici

Nu vorbi cu el in timp ce face altceva. In momentul in care vrei sa initiezi o conversatie, opreste-te din orice faci, stai langa el, uita-te in ochii lui si asigura-te ca i-ai captat interesul.

Fii scurta, clara si foloseste cuvinte simple

Nu te intinde la discutii lungi si inutile. Transmite mesajul de la primele cuvinte si foloseste intotdeauna termeni pe care ii cunoaste. In caz contrar, nu va intelege ce anume ceri de la el si nu te va asculta. Si nu o face din obraznicie, ci din simplul fapt ca nu a inteles ce vrei de la el.

Procedeaza la fel si cand ii oferi instructiuni sau ii explici cum trebuie sa faca ceva. Foloseste propozitii simple si scurte, cuvinte familiare si intreaba-l de fiecare data daca a inteles.

Foto: sheknows.com

Stabileste reguli si pedepse pentru incalcarea lor

Explica-i ca exista intotdeauna lucruri pe care trebuie sa le faca, chiar daca nu ii convine foarte mult. El trebuie sa inteleaga si motivul pentru care il soliciti la ceva, cu ce il ajuta sau ce invata din el. Dar mai ales, trebuie sa stie ca exista repercusiuni si pedepse in cazul in care se opune sau nu asculta.

Nu folosi niciodata violenta, nici fizica, nici emotionala, pentru a pedepsi copilul. Apeleaza mai degraba la reducerea timpului la calculator, de stat afara sau la interzicerea anumitor jocuri.

Fii un exemplu de urmat

Copilul invata cel mai bine urmarindu-te pe tine, in tot ceea ce faci. Daca vede ca atunci cand el vorbeste cu tine, te opresti din orice faci si esti atenta la el, atunci si el va urma acelasi exemplu cand vei dori sa initiezi o discutie cu el.

Fii foarte atenta la felul cum reactionezi, te porti si raspunzi in conversatiile pe care le ai cu el, pentru ca din astfel de interactiuni preia cele mai multe modele de comportament.

Lauda-l de fiecare data cand te asculta

Foloseste complimentele si incurajarile pentru a-l determina pe copil sa te asculte mai des.

Copilul mic adora sa fie apreciat si laudat pentru ceea ce face, iar daca vede ca in astfel de momente primeste "portii" consistente de laude, atunci nu va evita sa le repete.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ascultare copii Lauda copil Reguli copii Discutie parinti copii Model pozitiv parinti Incurajare copil Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre