Cum iti ajuti copilul sa invete din greseli

/ / Modificat: 2018-04-17
Cum iti ajuti copilul sa invete din greseli

"Unde ti-a fost capul?", "Tu nu gandesti deloc?" sunt replicile pe care le auzim cel mai adesea atunci cand cineva greseste. De cele mai multe ori majoritatea dintre noi suntem tentati sa ne blamam si sa ii blamam si pe ceilalti atunci cand gresesc.

Bebelulsul ca sa invete sa mearga sau sa vorbeasca de cate ori nu greseste? Si nu il certam pentru asta! Din contra, il incurajam. Dar cand vine vorba de a invata, de exemplu, tabla inmultirii, atitudinea noastra fata de copii si greselile lor se schimba: pur si simplu nu le mai dam voie sa greseasca si vrem sa stie tot din prima.

Pentru japonezi, esecul este parte din invatare

Psihologii Carol Tavris si Elliot Aronson atentioneza asupra faptului ca in cultura occidentala greseala este vazuta ca un semn de "prostie". In timp ce in culturile orientale, mai ales in cea japoneza, greseala este vazuta ca o parte a procesului de invatare.

A ne ajuta copiii sa invete din propriile lor greseli inseamna sa le crestem increderea in ei insisi, sa ii invatam sa nu renunte la ceva si sa incerce de nenumarate ori.

Totodata, invatarea din greselile facute ii poate ajuta pe cei mici sa isi sa isi gestioneze frustrarea si sa isi creasca motivatia si perseverenta. In plus, este o ocazie buna pentru dezvoltarea abilitatilor de gandire creativa. Copilul poate ajunge sa se intrebe "Ce pot face cu greseala aceasta? Cum o pot transforma in ceva de succes?".

Ofera-i copilului alta perspectiva asupra nereusitei

Este important sa iti inveti copilul sa isi asume responsabilitatea pentru tot ceea ce face bine sau rau. Si sa nu ii blameze pe altii sau sa dea vina pe cauze din exterior pentru propriul lui esec.

Apoi poti sa ii povestesti copilului tau de situatii in care tu insati ai gresit. Spune-i cum ai gestionat situatia, ce ai invatat din ea, cum a fost pentru tine sa iti asumi greseala integral.

Un alt lucru important este sa ii oferi o alta perspectiva asupra greselii. De cele mai multe ori suntem tentati sa vedem nereusita ca pe "ceva rau". Spune-e copilului tau ca este experienta lui, adica o lectie din care poate invata ceva util pentru viitor.

In plus, si reactia ta conteaza atunci cand copilul greseste. Daca tu te infurii, este normal ca micutul sa se teama de esec. Indiferent ce si cum face, incearca pe cat posibil sa iti mentii calmul si sa il ghidezi in procesul de invatare.

Este important sa fii atenta si la reactia copilului si la ceea ce este tentat sa isi spuna el atunci cand greseste. Invata-l sa nu se blameze sau sa se critice atunci cand face lucrurile diferit. Iar cea mai buna modalitate este ca nici tu sa nu te critici atunci cand faci o "boroboata".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli copil Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre