Rolul laptelui in alimentatie copilului

/ / Modificat: 2013-04-04
Rolul laptelui in alimentatie copilului

Laptele are un rol esential in alimentatia copilului, fiind cea mai importanta sursa de calciu, proteine si energie pentru organism. Laptele si produsele alimentare facute din el sunt o parte importanta din meniul zilnic al oricarui prichindel de cativa anisori, in ciuda teoriilor care sustin ca acesta ar contribui la ingrasarea si aparitia obezitatii la varste mici! Iata care sunt beneficiile laptelui pentru sanatatea copilului!

Laptele este unul dintre cele mai echilibrate alimente din punct de vedere nutritiv. Contine aproape toti nutrientii de baza, in cantitati optime, contribuind din plin la cresterea armonioasa si sanatoasa a copilului.

Asigura o mare parte din doza zilnica necesara de calciu!

Laptele si lactatele reprezinta cea mai importanta sursa alimentara de calciu din dieta copilului. Asigura 73% din doza zilnica de calciu recomandata de nutritionisti la copii. Calciul este un mineral esential pentru sanatate si cu rol crucial in cresterea copilului.

Contribuie la dezvoltarea sistemului osos, precum si la intarirea si dezvoltarea armonioasa a danturii lui. Oasele copilului cresc in fiecare zi si au nevoie de calciu pentru a se intari si a se dezvolta armonios. Pe termen lung, laptele contribuie la prevenirea osteoporozei, echilibrarea presiunii arteriale, prevenirea pietrelor la rinichi sau a bolilor cardiovasculare.

Laptele produce in organismul copilului o substanta cu rol esential in reducerea colesterolului "rau" din sange si in functionarea optima a ficatului.  

Ajuta la mentinerea greutatii normale a copilului!

In ciuda teoriilor care vehiculau ca laptele ar fi unul dintre alimentele care ar favoriza ingrasarea la varste mici, se pare ca efectul este tocmai invers. Consumul de lapte zilnic, la copiii intre 5 si 11 ani, a fost asociat cu scaderea procentului de grasime din corp si cu un indice al masei corporale mai mic decat la cei care nu consumau lapte foarte des sau deloc.  

Furnizeaza copilului energia de care are nevoie zilnic!

Din continutul laptelui nu lipsesc proteinele de cea mai buna calitate, nutrienti care trebuie sa faca parte din orice alimentatie sanatoasa. Proteinele si magneziul din lapte au un rol esential in a furniza copilului energia de care are nevoie pentru a face fata activitatilor zilnice de la scoala sau de la joaca.  

Imbunatateste performantele intelectuale ale copilului!

Complexul de vitamine B din lapte are un rol esential in stimularea functiilor creierului si imbunatatirea performantelor intelectuale. Copilaria este o perioada in care copilul descopera zilnic cate ceva nou si isi imbogateste bagajul de cunostinte. De aceea, are nevoie de toate puterile si trucurile necesare pentru a face procesul invatarii mai usor.

Laptele, prin continutul bogat de vitamine si minerale, contribuie din plin la dezvoltarea intelectului si la imbunatatirea performantelor cognitive.  

Alte beneficii ale laptelui pentru organism

Pielea. Vitamina A care se gaseste in lapte mentine pielea sanatoasa si tanara (lucru pe care copilul il va aprecia o data cu trecerea timpului). Laptele prezinta in compozitia sa si potasiu ce regleaza schimburile intercelulare pastrand pielea hidratata si cu aspect sanatos.


Celulele. Riboflavina si niacina din lapte produc energia necesara pentru functionarea celulelor din tot corpul.

Dintii. Fosforul stimuleaza cresterea si diferentierea celulara si alaturi de calciu este un component important al oaselor si dintilor.

Muschii, parul si unghiile. Proteinele din lapte sustin tonusul muscular si contribuie la un aspect sanatos al parului si unghiilor.

Eritrocitele (globulele rosii). Vitamina B12 din lapte ajuta la formarea globulelor rosii care au rol in transportul de oxigen si asigura energie si vitalitate copilului.

Laptele aduce asadar mai multe substante nutritive decat oricare alta bautura, iar a bea lapte este unul dintre cele mai naturale moduri de a asigura corpului vitamine si minerale. Cercetari in domeniu au condus la concluzia ca aportul nutritional al laptelui este diminuat in cazul expunerii la lumina. Fie ca este naturala sau artificiala, lumina degradeaza in special vitamina B2 din lapte.

Mai cunosti si alte roluri ale laptelui in alimentatia copilului? Ce alte benefice ale laptelui pentru sanatate mai stii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii lapte copii Lapte alimentatie copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre