Cum sa scazi consumul de zahar pentru copilul tau

/ / Modificat: 2014-11-19
Cum sa scazi consumul de zahar pentru copilul tau

Indiferent ca este in masina, acasa sau la scoala, copilul tau scoate mereu, ca prin magie, cate un biscuite din ghiozdan, o bomboana din birou sau un baton de ciocolata de pe sub bancheta din spate a autoturismului. Este inconjurat aproape oriunde de dulciuri sau prajituri.

Spune din timp "stop" consumului excesiv de zahar al copilului tau, pentru a combate riscul de obezitate, diabet si alte boli grave! Asociatia Americana pentru Sanatatea Inimii recomanda ca un copil mic sa nu consume o portie mai mare de 100 de calorii de zahar pe zi. Cu toate acestea, specialistii au descoperit, cu ingrijorare, ca un prescolar ajunge sa depaseasca cu mult aceasta portie.

Citeste cu atentie etichetele produselor cumparate

Exista multe produse in comert despre care nu te-ai fi gandit ca ascund cantitati crescute de zahar - sucuri "naturale", produse de panificatie, sosuri etc. Zaharurile nu sunt intotdeauna trecute pe etichete cu termenul "zahar". De aceea, este important sa urmaresti si alte denumiri pe care le folosesc producatorii pentru zaharuri si care au acelasi efect nociv in organismul celor mici: sucroza, dextroza etc. Chiar si siropurile de orez brun, de artar si de porumb, adica indulcitorii naturali, sunt tot surse de zahar pentru organism.  

Evita sa cumperi produse gata preparate

  Evita semipreparatele, prajiturile, produsele ambalate si sosurile sau cremele de ciocolata din comert. Acestea contin cantitati exagerate de zaharuri. Cel mai indicat este sa i le prepari in casa, in masura in care poti si ai timp. In acest mod, controlezi exact cantitatile de zahar pe care le adaugi in ele, astfel incat copilul sa le consume cu moderatie si sa te asiguri ca este mereu sanatos.  

Injumatateste-i portiile de dulciuri sau produse cu zahar

Un alt truc prin care reduci consumul de zahar din meniul copilului tau, fara sa simta o mare diferenta sau un sacrificiu imens in acest sens, este sa ii injumatatesti portiile zilnice de produse care contin zahar.

Poti incerca sa scazi consumul de zahar din meniul zilnic, oferindu-i jumatate de baton de ciocolata in loc de unul intreg, o singura bomboana in loc de doua etc. In timp, vei constata cu ochiul liber scaderea aportului de zahar din meniu.  

Nu te pacali cu cerealele pentru micul dejun

Cerealele sunt printre singurele alimente pe care copilul accepta sa le consume la prima ora a diminetii? Ti se pare mai practic sa le cumperi gata ambalate, cu diverse sortimente si arome delicioase. Insa ce nu stiai este ca, in spatele etichetei de pe multe cutii de cereale din comert, pe care scrie "multivitamine si minerale pentru sanatatea copilului tau", se ascund cantitati impresionante de zahar si aditivi nocivi.

Creeaza amestecuri de cereale integrale sau muesli pentru mic dejun la tine acasa, cumparand separat fiecare ingredient, din magazine naturiste.

Nu exagera cu indulcitorii naturali

Zaharul industrial, rafinat sau procesat, este cel mai periculos pentru sanatate. Indulcitorii naturali sunt mai sanatosi, dar consumati in exces, au acelasi efect nociv precum zaharul. Important este sa reduci cu totul consumul de zahar, inclusiv de indulcitori naturali, din meniul lui zilnic.

Ce alte masuri crezi ca mai sunt eficiente pentru a scadea consumul de zahar al copiilor, fara ca acestia sa resimta foarte puternic absenta lui din meniu? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zahar copii Dulciuri copii Prajituri copii

Articole recomandate

Citeste si despre