Copilul meu refuza sa manance mancare gatita!

Intrebare:

- Ce putem face cu acei copii care refuza sa manance orice fel de mancare gatita si prefera numai cereale uscate, shake de lapte cu banane si crackers. In plus tipa cand vad mancare. Imi puteti recomanda ceva? Pana acum am incercat orice mi s-a spus de la medic sau am citit in carti de psihilogia copilului si nimic nu s-a schimbat.(Copilul meu are 2 ani si 8 luni si pana la 1 an si 6 luni manca orice si fara pretentii)

Raspuns:


 

Din cele scrise de dumneavoastra banuiesc ca cel mic este si foarte rasfatat, iar acest rasfat excesiv si o atitudine mult prea toleranta a dvs. fata de el pot fi cauza refuzului sau zgomotos de a manca si o altfel de mancare.

Intr-adevar pentru cel mic este foarte placut sa manance cereale, shake si biscutitei, insa totul trebuie dozat, pentru ca asa cum stim ce este in exces nu este bun pentru organism. Solutia pe care o propun este o schimbare a atitudinii dumneavoastra, fata de copil, care presupune ceva rezistenta din partea dumneavoastra.

Chiar daca copilul incepe sa tipe cand vede alta mancare, nu cedati, explicati-i calm motivele pentru care nu-i puteti da ceea ce manca inainte si mentineti-va in continuare pe pozitii.


Puteti  sa faceti apel la recompense si pedepse, spunanadu-i copilului ca daca va manca cele oferite va capata si ceva despre care sigur stiti ca-i place (excluzand din recompense mancarea pe care vreti sa o alungati din alimentatia copilului), sau ca daca va continua sa tipe i se va lua un alt lucru care ii face placere (o activitate pe care el o indrageste, o jucarie, etc.). Acestea nu trebuie sa ramana doar spuse, ci trebuie sa aveti grija ca cel mic sa fie recompensat in functie de ceea ce face, daca acesta nu mananca, nu evitati

sa-l "pedepsiti", pentru ca va invata ca in situatia in care nu asculta tot nu se intampla nimic.

Este important totodata sa va pastrati calmul pe tot parcursul, chiar daca copilul dvs. incearca sa tipe si mai tare si nu cedati presiunilor exercitate de copil intr-o asemenea maniera, pentru ca acestuia i se va intiparii in minte succesul unei astfel de pozitii adoptate.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog – Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul