Copilul gurmand. Sfaturi pentru un meniu sanatos si o alimentatie corecta

/ / Modificat: 2012-11-23
Copilul gurmand. Sfaturi pentru un meniu sanatos si o alimentatie corecta

In timp ce multi parinti nu stiu ce sa mai faca pentru a stimula apetitul alimentar al copiilor lor mofturosi, altii fac cu greu fata unei pofte alimentare exagerate a prichindeilor. Copiii gurmanzi au probleme in a-si stapani comportamentul alimentar si dau iama in tot ce gasesc in jur, fara a tine cont de tipul, textura sau gustul alimentelor. Iata cum sa creezi un meniu sanatos si obiceiuri alimentare corecte la copiii care manifesta foame excesiva!

Foamea excesiva si copilul gurmand. Cauze

Frica de obezitate este una dintre cele mai mari temeri pe care le ai cand vine vorba de sanatatea copilului tau. Daca mai prezinta si un apetit alimentar crescut, riscul sa devina supraponderal, si mai apoi obez, este foarte mare si iti poate da batai de cap.

Este adevarat ca fiecare copil are un apetit sau un comportament alimentar diferit de al altuia. Insa daca simte nevoia sa manance continuu si depaseste nevoile nutritionale specifice varstei, este cazul sa mergi cu el la medic. Poate fi vorba de o problema medicala sau psihologica care sta la baza acestui comportament alimentar neobisnuit.

Copilul poate suferi de mancat compulsiv, pe fondul unor probleme emotionale sau psihologice, sau de boli precum diabet, hipertiroidism, care determina cresterea apetitului alimentar. Si unele tratamente medicamentoase - cu steroizi sau antidepresive - pot creste pofta de mancare.

In astfel de cazuri, este important sa mergi cu copilul la medic si sa ii faci toate investigatiile necesare, pentru a te asigura ca pofta lui exagerata de mancare nu este cauzata de vreo boala.

In cazul in care analizele ies bine, gandeste-te daca micutul tau a suferit recent vreo trauma emotionala sau a trecut prin momente tensionate, de stres psihologic, care l-ar putea determina sa manance excesiv. Cere sfatul unui psihoterapeut.

Daca nu se incadreaza in niciuna dintre cauzele de mai sus, inseamna ca, pur si simplu, copilul tau are un apetit mai crescut decat al altora si este important sa il educi din punct de vedere alimentar pentru a evita ingrasarea si riscul de obezitate.

Sfaturi pentru un meniu sanatos si o alimentatie corecta la copilul gurmand

Cu sau fara apetit crescut, educatia alimentara a copilului este responsabilitatea ta. Crearea unor obiceiuri alimentare corecte trebuie sa inceapa de mic copil. Odata ce trasezi principalele reguli alimentare si il obisnuiesti astfel, comportamentul lui alimentar se va modela dupa ele.

Alege alimente slab calorice, dar bogate nutritiv!

Principala caracteristica a unui copil gurmand este ca mananca foarte mult. Din acest motiv, este foarte important sa fii atenta la cum selectezi alimentele pe care le va consuma si cum ii creezi meniul.

Cantitatea de alimente consumate creste. Este important ca acestea sa aiba un continut caloric scazut, pentru ca cel mic sa nu se ingrase. Astfel, alimentele slab calorice pot fi consumate in cantitati mai mari, fara a-i afecta aportul caloric zilnic necesar pentru varsta lui.

Important este ca alimentele pe care le consuma sa contina cat mai putine calorii, dar sa aiba un continut nutritiv crescut.

Copiii sunt in plina crestere si au nevoie de o multime de vitamine si minerale. Principala sursa pentru a-si procura aceste substante nutritive ramane alimentatia. Asadar, este important sa concepi meniul copilului din cat mai multe alimente bogate in nutrienti esentiali pentru crestere.

Principalele categorii de alimente pe care ar trebui sa le introduci in meniul unui copil gurmand sunt:

  • fructe si legume proaspete;
  • carne slaba (peste, pui, curcan, vita);
  • lactate (cu continut scazut de grasime);
  • cereale integrale;
  • fructe oleaginoase.

Acestea nu doar ca au un continut nutritiv bogat, dar asigura si o satietate rapida, care mai potoleste din foamea exagerata a copilului.

Implica-l in deciziile cu privire la alimentatia lui!

Nu o sa reusesti niciodata sa convingi un copil, mai ales daca e un gurmand, sa rontaie doar morcovi sau frunze de salata si sa stea complet deoparte de o bucata de ciocolata, o acadea sau un chips.

Important este sa ai grija ca meniul lui sa fie cat mai echilibrat, iar astfel de alimente sa se regaseasca cat mai putin si mai rar in alimentatia lui.

Intreaba-l din cand in cand ce vrea sa manance si lasa-l sa ia si el decizii cu privire la mesele pe care le serveste. Pune-l sa aleaga intre doua optiuni sanatoase. Il face sa se simta mai independent, sigur pe el si sa para ca el a vrut sa manance acele alimente, nu ca i-au fost impuse.

Fii un exemplu pentru el!

Copilul invata cele mai multe obiceiuri alimentare din familie. Asadar, daca ai grija sa mananci sanatos si sa faci mereu alegeri alimentare corecte, si micutul tau va adopta aceleasi obiceiuri.

Daca ai grija sa ii si explici de ce este important sa consume anumite tipuri de alimente si sa le evite pe altele, copilul va intelege de ce este nevoie sa manance sanatos si sa adopte o alimentatie benefica si echilibrata.

Incurajeaza-l sa faca sport!

Miscarea fizica sau sportul este cel care va echilibra balanta intre cate calorii introduce copilul gurmand in organism si cate consuma.

Fara niciun fel de activitate fizica, copilul va furniza organismului o multime de calorii, dar va arde doar foarte putine dintre ele, restul transformandu-se in straturi adipoase si numeroase kilograme la cantar. Riscul sa se ingrase si sa devina obez creste foarte mult.

Daca stii ca ai un copil caruia ii place mancarea, este foarte important sa il incurajezi sa faca un sport sau sa fie cat mai activ. In acest fel, il ajuti sa arda o buna parte dintre caloriile pe care le introduce in corp si sa previi, astfel, riscul de ingrasare.

Sportul este cel care va tine in frau greutatea copilului, in ciuda aportului alimentar crescut pe care tinde sa il aiba.

Nu incerca sa infometezi copilul, ca metoda de a mai scadea aportul caloric si de a evita ingrasarea. Lasa pofta de mancare sa se manifeste natural, dar educ-o, planificand mese dese si cu portii mici de mancare, bazate pe alimente sanatoase si cu putine calorii.

Principalul scop este sa alegi alimente care, consumate in cantitati mici, ajuta copilul sa se sature repede, fara a adauga kilograme la cantar, nu sa il privezi de ele sau sa il tii nemancat.

Ai un copil gurmand? Cum reusesti sa ii tii in frau poftele si sa eviti ingrasarea? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sanatoasa copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre