Origami pentru copii, beneficii si idei de activitati

/ / Modificat: 2013-01-26
Origami pentru copii, beneficii si idei de activitati

Origami este arta japoneza a impaturirii hartiei, modelarii si colorarii ei prin imitarea diferitelor forme abstracte, obiecte inconjuratoare sau chiar creaturi vii. Activitatile de Origami sunt extrem de eficiente pentru dezvoltarea emotionala, fizica, intelectuala, comportamentala sau sociala a copiilor si reprezinta si o metoda garantata de distractie si relaxare in timpul liber. Profita de vacanta sau de timpul liber al copiilor si relaxati-va impaturind impreuna hartii in diferite forme, dupa modele interesante si creative!

Iata care sunt cele mai importante beneficii ale invatarii artei Origami la copii, dar si cateva idei pe care sa le pui chiar astazi in practica cu cel mic!

Ce este origami si care sunt beneficiile in dezvoltarea copilului?

Origami este o straveche arta japoneza, bazata pe plierea sau impaturirea hartiei in vederea modelarii unor animale, plante sau a altor tipuri de forme.

Termenul provine din japoneza, din combinatia termenilor 'oru' - a indoi si 'kami' - hartie. Initial, aceasta arta purta numele de orikata, abia in 1880 fiind inlocuit cu origami.

Origami este o arta care isi aduce contributia in mai toate aspectele dezvoltarii copilului:

  • cognitiv;
  • fizic;
  • social;
  • fizic;
  • comportamental;
  • emotional.

Unele dintre cele mai importante contributii ale acestei arte in dezvoltarea copilului au loc la nivel emotional - actiunile repetate sistematic, tehnicile de impaturire ale hartiei, respectarea instructiunilor, acuratetea pe care trebuie sa o urmareasca fiind esentiale pentru dezvoltarea:

  • atentiei;
  • concentrarii;
  • increderii in sine;
  • rabdarii etc.

Nici planul cognitiv nu este deloc neglijat in timpul activitatilor de Origami ale copilului. Pe langa faptul ca invata o multime de notiuni matematice, copilul capata o logica in gandire, concomitent cu dezvoltarea spiritului artistic si creativ.

In plan fizic, origami contribuie la dezvoltarea abilitatilor motrice esentiale - dezvoltarea coordonarii mana-ochi, a flexibilitatii degetelor si mainilor, dar si a perspicacitatii.

Origami permite copiilor nu doar sa se relaxeze si sa se simta bine in compania unor activitati interesante, ci si sa se integreze social in grupuri de copii, dezvoltandu-si astfel abilitati sociale esentiale.

Idei de activitati Origami pentru copii

Gargarita

gargarita

O idee de Origami pentru cei mici o reprezinta realizarea unei gargarite din hartie rosie sau galbena impaturita.

Da click pe instructiuni si urmeaza, impreuna cu micutul tau, fiecare pas al impaturirii gargaritei!

Coif

coif

Coiful este unul dintre cele mai simple modele de origami pentru copii. Majoritatea instructorilor incep cu acest model atunci cand incearca sa ii invete pe copii sa faca aceste creatii adorabile din hartie.

Da click pe instructiuni si urmeaza, impreuna cu copilul tau, fiecare pas al impaturirii coifului!

Catelus

catelus

Chipul unui catelus poate fi transpus cu usurinta in arta Origami, prin impaturirea simpla a unei bucati colorate de hartie.

Iata un model simplu de catelus pentru copilul tau. Da click pe instructiuni si urmeaza, impreuna cu copilul tau, fiecare pas al impaturirii catelusului!

Fluturas

fluturas

Un alt model de Origami mai simplu, pentru copii mici, este acest tip de fluturas. Se face din cateva impaturiri simple, perfect adaptate abilitatilor pe care le are copilul la varste mici.

Da click pe instructiuni si urmeaza, impreuna cu copilul tau, fiecare pas al impaturirii fluturasului!

Este important ca, la inceput, cand micutul abia invata principalele reguli si metode de impaturire a hartiei, sa alegi modele cat mai simple, care nu presupun tehnici complexe. In caz contrar, micutul tau nu va reusi sa urmeze instructiunile, deoarece nu are abilitatile necesare, si va fi frustrat de insuccesul lui. Origami ar trebui sa fie un gen de activitate relaxant, nu stresant sau frustrant pentru cel mic, de aceea, alege cu mare grija ideile de activitati pentru cel mic sau inscrie-l la cursuri si ateliere speciale.

Micutul tau a invatat sa faca Origami? Daca da, cine l-a invatat si ce modele se pricepe sa impatureasca cel mai bine? Daca nu stie inca, ai de gand sa il inveti sa se joace cu hartia si sa dea nastere unora dintre cele mai frumoase si haioase forme? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre