Activitati distractive prin care inveti copilul sa scrie

/ / Modificat: 2012-09-19
Activitati distractive prin care inveti copilul sa scrie

Copilul mic invata sa scrie in timp, dar are nevoie de multa rabdare din partea ta si a celor din jurul lui pentru a deslusi misterele pixului pe hartie. Micutul tau a ajuns la varsta prescolara, a trecut de etapa in care abia ii faceai cunostinta cu pixul, reuseste sa tina creionul corect in mana si are dezvoltate abilitatile motorii fine necesare pentru a fi capabil sa inceapa sa contureze primele litere sau cifre. Chiar daca acum tentativele lui de a scrie se concretizeaza in niste mazgalituri, pe masura ce trece timpul, copilul va reusi sa isi dea drumul la mana si sa scrie cursiv si caligrafic.

Procesul invatarii scrisului trebuie sa fie interesant si distractiv pentru copil! Daca stai mereu cu gura pe el sa scrie frumos sau il sacai sa incerce de mai multe ori sa creioneze o litera pana cand ii iese, nu va fi interesat sa invete si va capata o aversiune fata de scris. Iata 7 activitati amuzante prin care inveti copilul sa scrie!

Jucati-va si invatati impreuna literele alfabetului si cifrele

Inainte ca micutul tau sa inceapa sa scrie primele litere sau numere, el trebuie sa fie familiarizat cu alfabetul si cu cifrele de la 0 la 9. Trebuie obisnuit cu ele si ajutat sa le recunoasca in diverse contexte, pe masura ce le foloseste.

Fie ca ii iei cuburi cu cifre si litere, aveti cartonase sau magneti de frigider pe care sunt imprimate litere, este important sa incurajezi copilul sa foloseasca cat mai des alfabetul si cifrele in activitatile sale zilnice.

Porneste de la a-l ajuta sa isi scrie numele, explica-i ce litere sunt in el, apoi pune-l sa noteze si numele altor persoane din familie, pana cand ajungi, treptat, sa il familiarizezi cu mai multe litere din alfabet.

Poti face acelasi lucru si cu cifrele, pornind de la scrierea datei lui de nastere si a celor dragi lui.

Cumpara-i carti de desenat care incurajeaza copilul sa descopere cifre si litere

Cartile de desenat sau colorat nu sunt utile doar pentru a binedispune copilul. Ele il ajuta sa invete sa tina corect creioanele in mana, sa coloreze diverse forme si sa formeze diverse litere sau numere.

Alege carti cu pagini in care sunt punctate diverse cifre sau litere si stimuleaza micutul sa descopere ce se ascunde in spatele lor prin unirea punctelor intr-o anumita ordine.

Scrieti in nisip, faina sau malai

Scrisul cu pixul sau creionul nu i se va parea mereu interesant. Se va plictisi de atatea indicatii despre cum sa tina pixul, cum sa traseze linii si sa formeze cuvinte.

Mai schimba mediul si instrumentele de scris. Micutul tau se poate familiariza cu alfabetul si cifrele si in alte moduri. De exemplu, poate sa scrie cu... degetul.

Distrati-va impreuna scriind cuvinte sau numere in nisip, la mare, sau pe o masa pe care intinzi malai sau faina. Ce va veti mai distra cand va veti murdari din cap pana in picioare de faina sau malai!

Jucati-va cu plastilina pentru a forma litere si cifre

O alta metoda prin care copilul are ocazia de a invata mai bine forma literelor si cifrelor de care se va folosi pentru a scrie cuvinte si a face adunari si scaderi este prin modelarea plastilinei.

Joaca-te impreuna cu prichindelul tau punandu-va in fata voastra teancuri de plastilina colorata si cateva cartoane maricele, pe care sunt scrise litere si cifre.

Pune copilul sa aleaga la intamplare un cartonas cu o litera sau cifra, apoi apucati-va sa modelati din plastilina ceea ce vedeti. Va fi amuzant pentru micut si va invata mai multe despre aceste semne reprezentative pentru scris.

Faceti un concurs de copiere cat mai corecta a literelor sau cifrelor

Pentru a creste si mai mult suspansul si a suscita interesul copilului pentru scris, inventeaza un joculet sau concurs cu premii.

In cadrul concursului, copilul va trebui sa urmareasca cu atentie cifrele sau literele pe care tu i le arati aleatoriu pe cartonase si sa le copieze intocmai pe coli albe sau pe un caiet. Cu cat reuseste sa imite cat mai multe dintre ele si sa si recunoasca literele sau cifrele de pe cartonase, va aduna un anumit numar de puncte, iar la sfarsit va fi premiat in functie de performanta.

Stabileste mai multe premii, pentru locul intai, doi si trei, in functie de cumulul de puncte pe care il face pana la expirarea timpului pentru concurs.

Vei vedea ca micutul va fi atat de dornic sa castige mereu, incat va dori sa repetati concursul imediat ce se va termina primul. Este un mod distractiv si stimulativ de a familiariza copilul cu literele si cu scrisul.

Creati impreuna o carticica simpla

Pe masura ce micutul incepe sa contureze cat mai multe litere si cifre pe hartie si sa se obisnuiasca cu forma si modul in care arata acestea, poti trece la activitati un pic mai complexe, dar deloc grele.

Puteti face impreuna o carticica simpla, in care sa legati mai multe foi, si sa incurajezi copilul sa scrie in ea diverse cuvinte, nume, personaje, sa lipiti poze sau sa desenati sau sa colorati diverse lucruri.

Scrie in fata lui si impreuna cu el

Daca vrei sa incurajezi copilul sa scrie, dar si sa ii placa sa faca acest lucru, este important sa fii un model pozitiv pentru el.

Arata-i ca scrisul poate fi foarte amuzant si distractiv, stand langa el si scriind cate ceva cu diverse culori, facand felicitari vesele pe care scrii si desenezi sau creand tot felul de liste pentru cumparaturi sau de alta natura.

Scrie impreuna cu el! Incurajeaza-l sa-si faca propriile lui liste, cu tot ce are nevoie sau si-ar dori si sa se apuce de ea in paralel cu tine. Va puteti amuza impreuna comparand notitele si ceea ce ati scris si il poti ajuta sa scrie corect acolo unde intampina probleme.

Este important sa scrii cat mai des in fata lui si sa te vada facand cu drag aceasta activitate. Poti tine chiar un jurnal in care sa notezi zilnic cate ceva. Cand micutul tau te va vedea scriind mereu si cu atata pasiune, va dori si el sa invete sa scrie mai repede si sa faca ceea ce faci tu. Nu uita ca la varste mici, copilul invata cel mai mult prin puterea exemplului, iar tu esti cel mai aproape de el in acest sens.

Tu cum ti-ai invatat copilul sa scrie? Ce metode distractive si amuzante ai folosit pentru a-l incuraja si a-i dezvolta pasiunea pentru scris? Impartaseste-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati amuzante scris copii Invatare scris copii Scris copii Activitati artistice copii Incurajare activitati extracuriculare Activitati extracurriculare pentru copii

Articole recomandate

Citeste si despre