Iti ridici copilul de maini prin aer? Pare distractiv, dar riscurile sunt foarte mari

/ / Modificat: 2019-03-19
Iti ridici copilul de maini prin aer? Pare distractiv, dar riscurile sunt foarte mari

"Mami, tati, facem avionul?" Oricarui parinte ii suna cunoscuta aceasta intrebare daca obisnuieste sa isi prinda copilul de maini sau de brate si sa il invarta sau daca l-a invatat sa fie tinut de cate o mana si leganat prin aer, la plimbare.

Este un joc distractiv, copiii il adora, l-au facut si parintii nostri cu noi, il facem si noi cu copiii nostri, insa nu este chiar atat de inofensiv pe cat pare si ar fi mai bine sa-l evitam.

Ridicarea copilului prin aer de brate sau de maini poate provoca o luxatie de cot, sau subluxatie de cap radial, care pe masura ce copilul creste poate da mari batai de cap, deoarece cei care au suferit o luxatie de cot sunt mai predispusi la recidive.

Bebelusii sunt foarte fragili si ii tratezi cu maxima atentie, dar pe masura ce cresc incepem sa credem ca sunt de plastilina si ca atunci cand cad se ridica si se refac la fel de repede ca noi. Insa, fiind in plin proces de crestere, oasele, ligamentele, tendoanele sunt in continua transformare, care nu se opreste decat pe la 25-30 de ani, cand oasele ajung la densitatea lor maxima.

Ce este subluxatia capului radial

Oasele pot suferi luxatii, fracturi sau fisuri pe parcursul vietii, iar una dintre primele care pot aparea este luxatia de cot, denmita si subluxatia capului radial. Osul radial, unul dintre cele doua oase ale antebraţului, situat in pozitie laterala, este fixat prin ligamente, la nivelul articulatiei cotului, de humerus (osul bratului). Luxatia cotului apare atunci cand osul radial aluneca de pe suprafata sa articulara obisnuita.

Este o problema care apare cel mai des la copiii mai mici de 5 ani, pentru ca pana atunci articulatia nu este chiar atat de puternica, ligamentele sunt mai firave, iar cotul poate aluneca usor atunci cand copilul este tras de mana.

Cel mai frecvent luxatia de cot este provocata de aceste jocuri aparent inofensive, care implică ridicarea copilului de maini, insa poate sa apara si cand apuci copilul cu forta de brat pentru a-l impiedica sa cada, cand tragi fortat bratul prin maneca hainutelor sau chiar cand il tragi de brat in sus in timpul mersului sau cand urca scarile.

Simptomele luxatiei de cot

Subluxatia capului radial este o leziune foarte dureroasa, iar cel mai evident simptom, dincolo de plansul copilului care se tine de cot, este imobilitatea bratului. Copilul va tine bratul pe langa corp, cu cotul usor flexat si cu palma orientata catre abdomen.

Leziunea nu provoaca, de obicei, umflaturi sau vanatai.

Datorita compresiunii pe structuri nervoase şi vasculare pot aparea amorteli in degete sau chiar modificari de puls.

Pentru tratarea acestei leziuni este nevoie de repunerea ligamentului in pozitie initiala, de catre un medic, dupa care copilul va trebui sa aiba bratul imobilizat 2-3 zile, la nevoie. Putand fi diagnosticata usor, in general nu este nevoie de examen radiologic, insa medicul l-ar putea recomanda pentru a se asigura ca nu este vorba de vreo fractura sau de vreo fisura.

Cum puteti evita luxatiile de cot

  • Niciun parinte nu vrea sa ii faca rau propriului copil, asa ca sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a evita luxatiile de cot:
  • Nu ridica niciodata copilul de maini sau de antebrate; apuca-l doar de mijloc sau de subsuori.
  • Nu legana copilul in timp ce il tii de antebrate sau de incheieturi
  • Nu il invarti prin aer in timp ce il tii de antebrate sau de incheieturi, oricat de distractiv i s-ar parea lui
  • Nu trage copilul de mana sau de incheietura mainii
  • La nevoie, pentru a opri un copil din cadere, sprijina-l de subsuori sau de brat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre