Cum sa actionezi cand copilul se ineaca cu un os de peste

/ / Modificat: 2019-10-22
Cum sa actionezi cand copilul se ineaca cu un os de peste

Daca copilului tau ii place pestele este foarte bine.  Consumul de peste este foarte important pentru dezvoltarea cognitiva a celui mic. Se poate intampla ca, uneori, sa nu cureti bine pestele de oase si micutul sa se inece. Cum sa actionezi in aceste cazuri? Ce ar trebui sa faci? 

Copilul meu s-a inecat cu un os de peste, ce sa fac?

Masa de duminica in familie. Toate bune si frumoase pentru ca bunica a pregatit un pranz delicios si apetisant, cu legume si peste. Dar cand totul decurgea atat de bine s-a auzit strigatul mamei: copilul s-a inecat cu un os de peste!

Iti este cunoscuta aceasta scena? De cate ori ai trait un moment de disperare in care copilul tau se ineaca si nu stii ce sa faci? Iata ce sfaturi are medicul pediatru Meybol Lorena Ramirez:

  • Una este sa inghita osul si sa ne se intample nimic, iar altceva este sa se sufoce cu acesta. In mod normal, este blocat in amigdale sau in regiunile inferioare ale faringelui, insotit de o senzatie de durere sau intepatura si senzatia de a avea un corp strain in gat, dificultati de inghitire, iar uneori apare salivarea.

Primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa incerci sa-ti mentii calmul. Este dificil, dar trebuie sa stii sa te controlezi intr-o astfel de situatie pentru a actiona intr-un mod corect.

  • In al doilea rand, trebuie sa te asiguri ca a inghitit un os. Pentru asta, trebuie sa deschizi bine gura copilul si cu ajutorul unei lanterne sa incerci sa localizezi osul, daca se poate. Daca il vezi este important sa nu lovesti copilul pe spate si sa incerci sa extragi osul, cu mana sau cu ajutorul unor obiecte precum penseta. Altfel s-ar putea agrava problema si, in loc sa scoti osul exista riscul sa se infiga mai adanc. 

In acest caz, este recomandat sa mergi la medic pentru a evalua starea copilului. Acesta va folosi instrumentele adecvate pentru a extrage osul de peste, asigurandu-se ca nu au mai ramas resturi organice care pot duce ulterior la o infectie.

Daca micutul se invineteste la fata sau are dificultati de respiratie (in cazul in care osul este foarte mare), trebuie sa-l duci imediat la camera de garda.De asemenea, ii poti spune copilului sa tuseasca, deoarece tusea ca mecanism de aparare a cailor respiratorii poate determina miscarea osului si poate iesi singur. Uneori, acest gest simplu poate rezolva problema. 

Fereste-te de leacurile babesti pentru a scoate oasul de peste din gat

Exista persoane care apeleaza la unele leacuri babesti pentru a facilita alunecarea osului cum ar fi inghitirea pesmetului, bautului apei, manancatul de banane sau mamaliga si, de asemenea, inghitirea unei lingurita cu ulei de masline. Dar acestea sunt rareori eficiente.

Daca osul nu se vede si copilul continua sa raporteze disconfortul timp de doua sau mai multe ore intr-o zona inferioara a gatului, este necesar sa te adresezi unui medic. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre